ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Вакцине против грипа следеће недеље у домовима здравља

Вакцине против грипа стигле су у Србију и током следеће недеље биће доступне у свим домовима здравља, изјавила је данас директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић.

Радојевић Шкодрић је за РТС најавила и да ће до краја године бити објављена нова листа иновативних лекова.

Како је навела, вакцине против грипа јуче су стигле у Србију и реч је о четворовалентним вакцинама произвођача „Абот“ из САД.

„Укупан број доза који смо купили је 364.500, од тога су највећи број четворовалентне, а 20.000 су ’Торлакове’ тровалентне вакцине. Вакцина ће сада бити дистрибуирана заводима за јавно здравље и током следеће недеље ће бити у свим домовима здравља“, рекла је директорка Републичког фонда за здравствено осигурање.

Нагласила је да ће стручњаци рећи када је најбоље време да се грађани вакцинишу против грипа, али да је важно да је вакцина доступна. Објаснила је и ко има право да се вакцинише против грипа о трошку државе.

То су сви старији од 65 година, све труднице, деца старија од шест месеци која имају хронична обољења, чланови породице свих оних који из неког здравственог разлога не могу да приме вакцину, као и сви они који су смештени и запослени у геронтолошким центрима“, навела је Радојевић Шкодрић.

Подсетила је да је вакцинација против грипа била од помоћи током пандемије корона вируса, пошто су, како је рекла, они који су били вакцинисани против грипа имали бољу клиничку слику када су оболели од ковида.

Говорећи о иновативним терапијама, рекла је да је у последњих шест година на листу стављено 80 иновативних лекова, а да је од 2007. до 2015. на исту листу стављен 21 лек.

Истакла је да је 2023. године за иновативне лекове издвојено 5,8 милијарди динара, док је у претходном периоду, како је навела, за такве лекове издвајано мање средстава.

Најавила је и да ће до краја године бити објављена нова листа иновативних лекова.

Када је реч о ХПВ вакцини, директорка РФЗО је навела да је од јуна прошле године омогућено да се сви млади од 9 до 19 година вакцинишу о трошку Фонда.

„Она је јако важна и за мушки пол, који су, не само преносиоци, него, такође, као и женски пол, могу да добију карцином, само у каснијој животној доби“, навела је Радојевић Шкодрић.

Истакла је да је карцином грлића материце један од водећих карцинома у Србији и да је, после карцинома дојке, други по учесталости изазивача смртности код жена.

Вакцинисано је 26.000 младих, а како је рекла директорка РФЗО, нису задовољни тим бројем.

Млади су, према њеним речима, свесни опасности од ХПВ вируса, али би требало више радити на томе са њиховим родитељима.

Извор: ГЗС/Тањуг

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Негујмо ћирилицу: Одржана конференција “Значај очувања ћирилице у дигиталној ери”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Програм емоционалне подршке трудницама у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

ЈП „Рзав”: Због велике количине лишћа и грања смањен захват из реке

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена годишњица Битке на Кадињачи – Историја памти, а Ужице се са поносом сећа хероја Кадињаче

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због јаког снега одмах забрањен пролаз теретним возилима док се наноси не очисте, критично било и преко Кадињаче и Мокре Горе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ер Србија наредне четири године лети ка 10 дестинација са аеродрома у Краљеву и Нишу

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПОСНИ РОЛАТ ОД СПАНАЋА: Фантастичног изгледа и још бољег укуса, а и лако се прави (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сутра почиње исплата државне помоћи пензионерима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Конзерванси и адитиви на које морамо обратити посебну пажњу

ОГЛАСНА ТАБЛА