OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Vakcinacija protiv gripa u toku

Dom zdravlja u Čajetini nabavio je 600 doza trovalentne vakcine koje sadrže sva tri tipa virusa gripa za koje se očekuje da ove zime mogu praviti zdravstvene probleme stanovništvu. Sa vakcinacijom protiv gripa u Čajetini se krenulo 16. oktobra i do sada je potrošeno 123 vakcine, a doktori preporučuju da se zaštita primi do kraja ovog meseca jer je to optimalno vreme da se organizam pripremi za odbranu od ovog, ni malo bezazlenog, virusa.

„ Pacijentima se predlaže da zakažu kod svog izabranog lekara termin, najbolje u prepodnevnim časovima kada većina izabranih lekara radi vakcinacije. Što se tiče preporuka o tome ko bi trebalo da se vakciniše, to su hronični bolesnici , oni koji boluju od hroničnih kardio-vaskularnih bolesti, respiratornih – naročito hronično-opstruktivna bolest pluća, koji se leče od šećerne bolesti, hronične bolesti bubrega, kao i kod ostalih imuno kompromitovanih pacijenata, a među njima i lica starija od 65 godina s obzirom da im je imunitet malo slabiji“, objašnjava dr Kristina Spasojević iz Doma zdravlja u Čajetini.

U rizičnu grupu spadaju i oni koji su svakodnevno u kontaktu sa velikim brojem ljudi, kao što su prosvetni radnici, zaposleni u zdravstvenim ustanovama, policiji, žandarmeriji i dugim javnim službama i ustanovama. Vakcina protiv gripa sprečava komplikacije, oboljevanje od gripa i pogoršanje osnovne hronične bolesti, sprečava širenje bolesti među populacijom, odnošenje bolesti deci kući, starima, iznemoglima. Sticanje imuniteta nakon vakcinacije traje 2 do 3 nedelje.

Inače, epidemiolozi kažu da prošlogodišnja sezona gripa nije bila jaka, što očekuju da bude slučaj i ove godine, osim, kako dodaju, ukoliko neki tip virusa ne bude mutirao.

Izvor: zlatiborpress.rs / Mirjana Ranković Luković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас почиње Великогоспојински пост

Oglasna Tabla

Saopštenje Narodne stranke Užice

Oglasna Tabla

Crna Gora otvara granice sa Srbijom

Oglasna Tabla

Kafana može, pozorište ne može: Koliko kultura sada ispašta?

Oglasna Tabla

Da li će đaci non-stop nositi maske? Delovi preporuka za roditelje i đake, ali i zaposlene u školama

Oglasna Tabla

Tuga! Mali Jovanovići ostali bez majke

Oglasna Tabla

U OB Užice 104 pacijenata, u Covid bolnici u Krčagovu 42 pacijenata

Oglasna Tabla

U Srbiji danas pretežno sunčano i toplo

Oglasna Tabla

Da li ste čuli za Rimski most nadomak Užica?

Oglasna Tabla