11.8 C
Uzice
септембар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Vakcinacija protiv gripa u toku

Dom zdravlja u Čajetini nabavio je 600 doza trovalentne vakcine koje sadrže sva tri tipa virusa gripa za koje se očekuje da ove zime mogu praviti zdravstvene probleme stanovništvu. Sa vakcinacijom protiv gripa u Čajetini se krenulo 16. oktobra i do sada je potrošeno 123 vakcine, a doktori preporučuju da se zaštita primi do kraja ovog meseca jer je to optimalno vreme da se organizam pripremi za odbranu od ovog, ni malo bezazlenog, virusa.

„ Pacijentima se predlaže da zakažu kod svog izabranog lekara termin, najbolje u prepodnevnim časovima kada većina izabranih lekara radi vakcinacije. Što se tiče preporuka o tome ko bi trebalo da se vakciniše, to su hronični bolesnici , oni koji boluju od hroničnih kardio-vaskularnih bolesti, respiratornih – naročito hronično-opstruktivna bolest pluća, koji se leče od šećerne bolesti, hronične bolesti bubrega, kao i kod ostalih imuno kompromitovanih pacijenata, a među njima i lica starija od 65 godina s obzirom da im je imunitet malo slabiji“, objašnjava dr Kristina Spasojević iz Doma zdravlja u Čajetini.

U rizičnu grupu spadaju i oni koji su svakodnevno u kontaktu sa velikim brojem ljudi, kao što su prosvetni radnici, zaposleni u zdravstvenim ustanovama, policiji, žandarmeriji i dugim javnim službama i ustanovama. Vakcina protiv gripa sprečava komplikacije, oboljevanje od gripa i pogoršanje osnovne hronične bolesti, sprečava širenje bolesti među populacijom, odnošenje bolesti deci kući, starima, iznemoglima. Sticanje imuniteta nakon vakcinacije traje 2 do 3 nedelje.

Inače, epidemiolozi kažu da prošlogodišnja sezona gripa nije bila jaka, što očekuju da bude slučaj i ove godine, osim, kako dodaju, ukoliko neki tip virusa ne bude mutirao.

Izvor: zlatiborpress.rs / Mirjana Ranković Luković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Jedinstvena Srbija Užice organizovala osmu dobrotvornu akciju davanja krvi

Oglasna Tabla

Fudbaleri “Slobode” pobednici su KUP-a opštinskog fudbalskog saveza Užice

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

Promocija knjige „Vunene čarapice“ Marka Jašovića

Oglasna Tabla

U Srbiji danas pretežno sunčano vreme sa kratkotrajnim pljuskovima

Oglasna Tabla

Uhapšeno deset osoba zbog trgovine uticajem

Oglasna Tabla

Obaveštenje o radnom vremenu Stopića pećine za 21. septembar 2019.

Oglasna Tabla

Podrška EBRD promociji ariljske maline i oblačinske višnje – U Srbiji više od 60 proizvoda ima geografsko poreklo

Oglasna Tabla

Besplatni preventivni pregledi u nedelju

Oglasna Tabla