13.8 C
Uzice
новембар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Vakcinacija protiv gripa u toku

Dom zdravlja u Čajetini nabavio je 600 doza trovalentne vakcine koje sadrže sva tri tipa virusa gripa za koje se očekuje da ove zime mogu praviti zdravstvene probleme stanovništvu. Sa vakcinacijom protiv gripa u Čajetini se krenulo 16. oktobra i do sada je potrošeno 123 vakcine, a doktori preporučuju da se zaštita primi do kraja ovog meseca jer je to optimalno vreme da se organizam pripremi za odbranu od ovog, ni malo bezazlenog, virusa.

„ Pacijentima se predlaže da zakažu kod svog izabranog lekara termin, najbolje u prepodnevnim časovima kada većina izabranih lekara radi vakcinacije. Što se tiče preporuka o tome ko bi trebalo da se vakciniše, to su hronični bolesnici , oni koji boluju od hroničnih kardio-vaskularnih bolesti, respiratornih – naročito hronično-opstruktivna bolest pluća, koji se leče od šećerne bolesti, hronične bolesti bubrega, kao i kod ostalih imuno kompromitovanih pacijenata, a među njima i lica starija od 65 godina s obzirom da im je imunitet malo slabiji“, objašnjava dr Kristina Spasojević iz Doma zdravlja u Čajetini.

U rizičnu grupu spadaju i oni koji su svakodnevno u kontaktu sa velikim brojem ljudi, kao što su prosvetni radnici, zaposleni u zdravstvenim ustanovama, policiji, žandarmeriji i dugim javnim službama i ustanovama. Vakcina protiv gripa sprečava komplikacije, oboljevanje od gripa i pogoršanje osnovne hronične bolesti, sprečava širenje bolesti među populacijom, odnošenje bolesti deci kući, starima, iznemoglima. Sticanje imuniteta nakon vakcinacije traje 2 do 3 nedelje.

Inače, epidemiolozi kažu da prošlogodišnja sezona gripa nije bila jaka, što očekuju da bude slučaj i ove godine, osim, kako dodaju, ukoliko neki tip virusa ne bude mutirao.

Izvor: zlatiborpress.rs / Mirjana Ranković Luković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Dejan Petrović sa svojim Big bendom napravio haos u Centru „Sava“ (VIDEO)

Oglasna Tabla

Prodata „Budimka“

Oglasna Tabla

Danas je Svetski dan deteta

Oglasna Tabla

Donacijom grada Harbina Užice dobilo sportsko-rekreativni centar na Pori (FOTO)

Oglasna Tabla

Nagradni konkurs u znak sećanja na Ratku Vučković

Oglasna Tabla

Izložba radova 24. Međunarodne kolonije umetničke keramike Zlakusa

Oglasna Tabla

Pokrenuta peticija „Da svi đaci u Srbiji uče iz istih knjiga“

Oglasna Tabla

Od danas hladnije, uz padavine

Oglasna Tabla

Terzić: Prioritet budžeta za poljoprivredu je nabavka protivgradnih raketa

Oglasna Tabla