OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Vakcinacija protiv gripa u toku

Dom zdravlja u Čajetini nabavio je 600 doza trovalentne vakcine koje sadrže sva tri tipa virusa gripa za koje se očekuje da ove zime mogu praviti zdravstvene probleme stanovništvu. Sa vakcinacijom protiv gripa u Čajetini se krenulo 16. oktobra i do sada je potrošeno 123 vakcine, a doktori preporučuju da se zaštita primi do kraja ovog meseca jer je to optimalno vreme da se organizam pripremi za odbranu od ovog, ni malo bezazlenog, virusa.

„ Pacijentima se predlaže da zakažu kod svog izabranog lekara termin, najbolje u prepodnevnim časovima kada većina izabranih lekara radi vakcinacije. Što se tiče preporuka o tome ko bi trebalo da se vakciniše, to su hronični bolesnici , oni koji boluju od hroničnih kardio-vaskularnih bolesti, respiratornih – naročito hronično-opstruktivna bolest pluća, koji se leče od šećerne bolesti, hronične bolesti bubrega, kao i kod ostalih imuno kompromitovanih pacijenata, a među njima i lica starija od 65 godina s obzirom da im je imunitet malo slabiji“, objašnjava dr Kristina Spasojević iz Doma zdravlja u Čajetini.

U rizičnu grupu spadaju i oni koji su svakodnevno u kontaktu sa velikim brojem ljudi, kao što su prosvetni radnici, zaposleni u zdravstvenim ustanovama, policiji, žandarmeriji i dugim javnim službama i ustanovama. Vakcina protiv gripa sprečava komplikacije, oboljevanje od gripa i pogoršanje osnovne hronične bolesti, sprečava širenje bolesti među populacijom, odnošenje bolesti deci kući, starima, iznemoglima. Sticanje imuniteta nakon vakcinacije traje 2 do 3 nedelje.

Inače, epidemiolozi kažu da prošlogodišnja sezona gripa nije bila jaka, što očekuju da bude slučaj i ove godine, osim, kako dodaju, ukoliko neki tip virusa ne bude mutirao.

Izvor: zlatiborpress.rs / Mirjana Ranković Luković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Biološka terapija uspešno leči psorijazu, a na listi je RFZO

Oglasna Tabla

Данас славимо два свеца – Светог Луку и Светог Петра Цетињског

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za subotu – 31. oktobar

Oglasna Tabla

Милан Васић и Дејан Петровић: „Ја сам момче са Косова“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Kisić: Škole spremne za onlajn, nadamo se da neće doći do toga

Oglasna Tabla

Duga ruka države stiže do džepa frilensera

Oglasna Tabla

Saopštenje za javnost bivšeg gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića

Oglasna Tabla

Psihološki pogled na gojaznost

Oglasna Tabla

Ko ne bude nosio masku na propisanom mestu, kazna 5.000 dinara

Oglasna Tabla