OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Uzorkovanje meda prijavljenog za izvoz počinje od ponedeljka

Pčelari Srbije već su nekoliko šlepera meda prijavili za uzorkovanje što je prvi korak ka izvozu preko pogona „Naš med“ iza koga stoji Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS). Predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović kaže da su šleperi težine 20 tona a da uzorkovanje meda prijavljenog za izvoz počinje od ponedeljka.

„Posle uzorkovanja, uslediće analize, homogenizacija i plasman meda za izvoz. Cena meda je solidna, a na žalost meda ove godine nema dovoljno“, rekao je Živadinović za Tanjug.

On kaže da je zahvaljujući pogonu Naš med u Rači u koji je uloženo milion evra sada i pčelarima jasno da se može minimalizovati zarada firmi za pakovanje meda.

„Imamo pristojne cene. Kad smo ih javno ponudili bile su najbolje na tržištu, pa su se i pakerske firme prilagođavale. Sada pčelari mogu da vide koliko znači pogon Naš med jer zarade pakera meda idu na minimum, kao što i treba da bude“, kaže on.

Pčelari će med pogonu „Naš med“ moći da prijavljuju tokom cele godine a puna cena biće im isplaćivana pre nego što med izađe iz njihovih magacina.

Živadinović kaže da je godina zbog meteoroloških prilika izuzetno loša za pčelare.

„Ko god je izvrcao sav med morao je posle medom da prihranjuje pčele. Biljke su slabo medilo zbog prejakog sunčevog zračenja. Pa je dnevna potrošnja meda po košnici za prihranu pčela bila povremeno i do jednog kilograma posle bagremove paše“, rekao je on i dodao da su u tim prilikama dobro razvijena pčelinja društva pojela i do 30 kg meda tokom ovog leta.

Procena SPOS-a je da će prinos meda ove godine biti umanjen do 80 procenata u odnosu na neki prosek.

„Tržište već odreagovalo, cene meda otišle gore za stotinak pa i do 200 dinara za kilogram“, rekao je on.

Zbog manjeg prinosa on očekuje više falsifikovanog, i meda iz uvoza.

„Zbog centa razlike opet je neko spreman da žrtvuje svoju proizvodnju, svoje kooperante pčelare, zato smo i napravili ovaj pogon da se to ne bi dešavalo. Moramo da se borimo i protiv uvoza, i protiv falsifikata“, rekao je Živadinović.

Pogon „Naš med“ ocenjuje kao rešenje problema jer pčelari sami plasiraju med koji su proizveli.

“ Naš med na tržište stiže bez posrednika. A naš potrošač u Srbiji kada uskoro budemo počeli da punimo med u tegle, imaće punu kontrolu i uvid u to šta kupuje“, rekao je on.

Dodaje da će srpski potrošač koji želi da jede pravi med biti po prvi put zaštićen.

„Onaj ko želi da kupuje šećerne mešavine on će to moći da kupi u trgovini za 290 dinara, što je jedna od trenutnih cena u Aleksincu. Kako je uopšte takva cena moguća kada je otkupna cena bagremovog meda trenutno 4,67 evra“, zapitao se on.

Med iz pogona „Naš med“ do građana Srbije stizaće u teglama koje se proizvode na granici Hrvatske i Slovenije, u hrvatskom Humu na Sutli.

„To je živa istina. Jednostavno nema ko da napravi tegle u Srbiji. Staklara u Paraćinu dobila je taj posao, pa nije odgovorila zahtevima je na dan dan kad je trebalo da isporuče robu nisu imali ni crtež za kalup tegle“, otkrio je Živadinović.

Izvor: TANJUG

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Novi skener i za Zdravstveni centar Užice

Oglasna Tabla

Svečano otvaranje izložbe slika „Daleko koliko me noge nose-Trka za slobodu“

Oglasna Tabla

Dvadeset osam odsto više noćenja domaćih gostiju u avgustu

Oglasna Tabla

Goran Đukić novi trener GFK “Sloboda”

Oglasna Tabla

Turističke agencije u Srbiji od danas ne prodaju aranžmane

Oglasna Tabla

Danas i sutra potpuna obustava saobraćaja ka Zlatiboru, alternativni pravac preko Mačkata

Oglasna Tabla

Od 1. oktobra obavezna prijava gostiju preko e-turista

Oglasna Tabla

U užičkoj bolnici dve osobe u teskom stanju

Oglasna Tabla

Prihod od poskupljenja vode biće utrošen za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže (VIDEO)

Oglasna Tabla