ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Užičko čitalište traje 165 godina

Narodna biblioteka u Užicu ima više od 6.000 članova i poseduje oko 180.000 knjiga.

Užice – Knjiga je u Užicu pismen srpski narod privlačila još kad su Turci bili u ovoj varoši, u tim nevoljnim vremenima (na Preobraženje 1856) osnovano je Užičko čitalište. Potom je mnogo vode proteklo Đetinjom, harale su nevolje, ratovi i prevrati, a knjigoljublje je, uprkos svemu, i danas živo i zdravo. Treba mu prevashodno zahvaliti što je minulog Preobraženja ovdašnja Narodna biblioteka doživela i obeležila 165 godina postojanja.

Istorija ne zaboravlja da je Stojan Obradović, sudija i kulturni poslenik, bio prvi upravitelj Užičkog čitališta. Imalo je prve godine po osnivanju 100 članova i oko 200 knjiga. Danas Narodna biblioteka u Užicu, matična za sve javne, specijalne i školske biblioteke u Zlatiborskom okrugu, okuplja više od 6.000 članova, poseduje oko 180.000 knjiga, više od 500 naslova periodike, 300 zvučnih, bogatu zbirku neknjižne građe, stare i retke knjige. Uz raznovrsne elektronske mogućnosti za korisnike, automatizovanu evidenciju o pozajmici građe, knjižne ogranke, fond sa pet legata, izdavanje časopisa „Međaj” već 40 godina, zanimljive programe za decu i odrasle…

Na to je prilikom obeležavanja 165 godina postojanja podsetila direktorka užičke biblioteke Dušica Murić, rekavši da je ova ustanova kao jedna od pet najuspešnijih biblioteka u projektu „Digitalni građanin” nagrađena vrednom opremom koja će najmlađe čitaoce pripremiti za digitalno doba. Jubilej zaposlenima u biblioteci čestitala je i gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević: – Grad kao osnivač ustanove učiniće sve da u narednom periodu obezbedi podršku za sanaciju i rekonstrukciju ovog prostora u kome se nalazi veoma vredna književna građa. Radi se na izradi projekta, a nadamo se da ćemo zajedničkim snagama i uz pomoć resornih ministarstava uspeti da obezbedimo neophodna finansijska sredstva.

Kako je rekla Vesna Stevanović, zamenica upravnika NBS, u Srbiji ima biblioteka koje rade u boljim prostornim uslovima i sa više zaposlenih, ali užička spada u red naprednijih, osobito kad je reč o automatizaciji bibliotečke delatnosti i pratećih servisa. A književni kritičar i esejista dr Gojko Tešić prisetio se svog prvog susreta sa ovim čitalištem 1966. i godina koje je u njemu proveo kao gimnazijalac.

– Za nekog ko je došao iz seoske sredine i u kući imao dve knjige (Ezopove basne i Novi zavet) to je bilo otkriće jednog posve novog sveta. Vremenom sam shvatio koliko je biblioteka ključno opredeljenje za svakog ko krene putem umetnosti, nauke ili religije. Sve je tu, a pronaći sebe u tom lavirintu je svojevrsna umetnost – rekao je uz ostalo Tešić.

Obeležavanje 165. godišnjice iskorišćeno je i za zahvalnost najaktivnijim čitaocima. Nagrađeni su osnovci Nikolina Perišić i Damjan Ćuk, studentkinja Ivana Bogojević, zaposlena Ivana Makanjić i penzioner Slobodan Zarić, te članovi ogranka Sevojno učenica Anastasija Ostojić i penzionerka Radmila Damjanović. Otvorena je izložba „Čarobni svet knjige” autorki Biljane Ristović i Dragane Ristanović, koja predstavlja neobične formate i bibliofilska izdanja iz fondova užičke biblioteke.

Izvor:politika.rs/Branko Pejović

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сутра до 32 степена, а онда опет потоп: Најновије упозорење РХМЗ: Ево какво нас време очекује од понедељка

Закон не забрањује продају електронских цигарета деци, а хемикалије које удишу су и те како штетне

Минимални годишњи одмор 20 радних дана, али радно искуство и школа доносе и дуже летовање

Сезона одмора се захуктава: Како најјефтиније плаћати у иностранству?

Ухапшена жена осумњичена да је претукла наставницу у школи на Новом Београду

Друго место за ученике првог разреда ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“ на Републичком такмичењу „Пажљивкова смотра 2024“ (видео)

У Дому здравља у Чајетини – бесплатни превентивни здравствени прегледи

Србију чека сунчан и топао викенд, температура до 30 степени

Из културне ризнице града, предавање Миленко Мисаиловић