3.8 C
Uzice
децембар 9, 2019
FOTO RAZGLEDNICA INTERVJUI

„UŽIČKIM VOZOM“ U NOVE POBEDE

PUNA KUCA
Orkestar Ivana Jovanovića jedan je od popularnijih u našem kraju, ali i šire. Osvajači su brojnih nagrada i nosioci mnogih priznanja. Traju više od jedne decenije, a redovni su učesnici na svim većim trubačkim smotrama. Nedavno su snimili i spot za novu pesmu „Užički voz“, koji je brzo dostigao veliku popularnost.

IMG_8652

Trubu je zavoleo još kao dečak, jer je i njgov deda bio trubač. Danas, kao afirmisani muzičar, Ivan Jovanović se sa osmehom priseća svojih početaka.
„Moji prvi odsvirani tonovi ličili su na sve osim na trubu, ali nisam odustajao jer je u mojim ušima to zvučalo drugačije i imalo je smisla. Tek kada je deda odlučio da mi kupi novi instrument i upiše me na privatne časove, shvatio sam koliko toga ne znam i koliko treba da radim na sebi. Posle dve godine školovanja, počeo sam da sviram u jednom mlađem orkestru i ostao njegov član sve do 2006., kada sam osnovao svoj orkestar koji do danas nosi moje ime“, priča Jovanović .

IMG_8646
Svaki početak je težak, pa ni Ivanov nije bio mnogo drugačiji. Mnogo članova orkestra se promenilo, ali su oni pravi ostali tu, čineći vrednu celinu koja je nosilac brojnih nagrada i priznanja. Već godinu dana nakon osnivanja, orkestar je osvojio drugu nagradu u Guči. Dve godine kasnije, Ivan je proglašen za najboljeg mladog trubača.

IMG_8676
„Godina 2014. bila je posebno uspešna. Proglašeni smo za najbolji orkestar na Zlatiboru, a iste godine osvojili smo nagradu za izvorno muziciranje na finalnom takmičenju u Guči, kao i nagradu na takmičenju solista na Homoljskim motivima. Godinu dana kasnije dobili smo priznanje za najizvornije muziciranje na Zlatiboru, a prošle godine sam na istom mestu proglašen za najboljeg trubača po oceni žirija, publike i novinara. Ova poslednja nagrada mi je jedna od najdražih, jer je došla direktno od publike, a mi i sviramo isključivo za nju. Zato bih voleo da ove godine, na finalnom takmičenju u Guči, dobijemo baš ovo priznanje“, ističe Jovanović.

IMG_8669
Iako najprestižnija manifestacija ovog tipa, „Dragačevski sabor“ pretio je da se pretvori u sabor turbo-folka i kiča, vašar koji nema veze sa trubom i umetnošću. Ivan smatra da je i sam zaslužan što do toga ipak nije došlo.

IMG_8711

„Imali ste svake godine situaciju da pevači koji nastupaju na saboru ostvaruju veliku finansijsku dobit, dok sami učesnici plaćaju smeštaj i ostale prateće troškove.Zato sam 2013. godine pokrenuo bojkot i dogovorio se sa ostalim kolegama da, u znak protesta, ne učestvujemo na takmičenju ni na Zlatiboru, ni u samoj Guči. Istrajali smo i uspeli da obezbedimo mnogo bolje uslove za sve nas. Naime, orkestri će od sada imati svoj dom u kojem će biti smešteni za vreme takmičenja. Tako će se u buduće u Guči čuti samo zvuci trube, a varošicom će odjekivati „Sa Ovčara i Kablara“, a ne mešanje preglasnih zvukova svakojake muzike iz ugostiteljskih objekata“.
Orkestar Ivana Jovanovića nedavno je snimio i spot za autobiografsku pesmu „Užički voz“. Za kratko vreme, spot je dostigao izuzetnu poularnost.


„Ovo je jedinstvena numera u kojoj se mešaju zvuci trube, saksofona, električne gitare i vokala, koji u jednom fantastičnom spoju stvaraju neverovatnu energiju. Ljudima se to dopalo, jer na neki način „iskače“ iz šablona, drugačije je od ostalog“, zaključuje Jovanović. Kako sam kaže, ovo je i pokazatelj da slušaoci cene njegov rad, što mu daje podstreka za dalji napredak, i to u ritmu voza, punom parom.

Užice – Oglasna Tabla
Piše: Dunja Starčević
Foto: Dragan Karadarević

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kaljenje na prvenstvu Balkana u karateu

Oglasna Tabla

Gđa Stojković se naljutila i izlepila Arilje svojim umrlicama: Komšije donele sveće i saznale istinu

Oglasna Tabla

Sps Užice najoštrije osuđuje nasilje nad učiteljima, nastavnicima i profesorima!

Oglasna Tabla

Humanitarna akcija „Pomoć drugu“

Oglasna Tabla

Posne kiflice sa ajvarom (video)

Oglasna Tabla

Данас славимо Светог Алимпија

Oglasna Tabla

Isplata novembarskih penzija

Oglasna Tabla

Projekcija filma i koncerta: The Doors

Oglasna Tabla

Od danas pojačana kontrola vožnje u alkoholisanom stanju: 42.000 pijanih isključeno iz saobraćaja

Oglasna Tabla