OGLASNA TABLA
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ужички ватрогасци спасли 3.000 књига из пожара

У пожару који је ноћас избио у селу Дријетањ на Белој земљи код Ужица у некадашњој школи, која је касније претворена у стамбени објекат, све је изгорело сем књига и једне табле
На сву срећу нико није страдао, а власница објекта Оливера Николић, како каже, захвална је до неба ужичким ватрогасцима који су јој спасили преко 3.000 књига.

– Још увек сам под стресом, али ови младићима ватрогасцима захвална сам до неба, што су спречили да изгоре моје књиге. Изгорео је цео спрат и поткровље, али књиге нису. Полице са књигама су остале читаве. Оне књиге које су почеле да горе ови храбри људи су их бацили у снег, па су мало нагореле. Књиге у приземљу су потпуно читаве – каже Оливера.

Овај објекат је некада била основна школа у Дријетњу, саграђена 1936. године. Поред књига, остала је цела и табла на којој пише како је ова школа настала.

– Мој деда Михаило Николић је називао своју кућу и дао буде школа. И ту је била школа до 1948.године, када је направљена нова школа у селу. Затим је мој отац Миленко, који је много волео књиге и имао број 1 чланску карту у ужичкој библиотеци, почео да скупља књиге. Када је прочитао све књиге из библиотеке почео је да набавља своје. Израдио је и печат и свака његова књига, односно ове књиге које су спасили ватрогасци, имају тај печат – каже Оливера и додаје да јој те књиге много значе.

Један део књига је дала и школској библиотеци у Дријетњу.

Ова међу првим школама на територији Ужица је била својеврсни споменик, па би можда требало и град Ужице да се укључи у њену обнову.

У гашењу пожара, који је избио око 1 сат по поноћи, учествовало је пет ватрогасаца са два ватрогасна возила. Било је снега на путу те су једва стигли до места пожара, а затим су развукли црева у дужини око 100 м. Црева су се скоро ледила на температури од -10 степени. Пожар су уз надљудске напоре убрзо локализовали, а затим угасили и спасили књиге.

– Питали су ме да ли треба да изнесу књиге, али сам им рекла да остану на полицама, јер у овој ситуацији не знам где би их. Ја сам тренутно код комшија – додала је Оливера.

Извор: телеграф.рс

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Сок од зове против опаких болести: Ништа не кошта, а много вреди

Oglasna Tabla

Светски дан пчела – 20. мај

Oglasna Tabla

Вицешампиони округа: Школа из Костојевића бриљирала у Пријепољу

Oglasna Tabla

На месту одакле се види пола Србије, биће изграђен стаклени видиковац изнад саме литице

Oglasna Tabla

Голд гондола неће радити од од 9. маја до 20. јуна

Oglasna Tabla

Премијера представе “Месец (дана) на селу”

Oglasna Tabla

Градоначелница обишла радове на путним правцима и разговарала са мештанима Стапара

Oglasna Tabla

Временска прогноза за петак 20. мај

Oglasna Tabla

Отворене Спортске игре младих на Златибору

Oglasna Tabla