ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ужички ватрогасци спасили две жене и дете из аутомобила у бујици

Због климатских промена, елементарне непогоде сваке године изненаде силином олујног ветра, количином падавина и градоносним облацима, који остављају пустош. Онима, који се затекну у невољи, међу првима у помоћ прискоче ватрогасци спасиоци. Тако је било и пре неколико дана у ужичком крају.

Када је аутомобил окружила вода из набујалог потока због количине кише која се за кратко време сручила недалеко од Ужица, ватрогасци су добили позив за помоћ. Немања Пенезић и Момир Боровић, имали су искуства у евакуацијама из поплава, али први пут тако комлексан задатак.

“Ту смо добили позив да вода бујична носи аутомобил и у коме се налазе две жене и дете старости две године. Велика силина воде је била, али смо успели да приђемо, од пола метра до метар бујична вода. Значи, ви ту стварно не знате како да реагујете. Једна жена је излазила из кола и њу је носила вода, једва је успела да се спасе”, препричава Момир Боровић, из Ватрогасног батаљона Ужице.

Прибраност и искуство ватрогасаца спасилаца било је пресудно да у тако тешкој ситуацији брзо реагују и спасу три људска живота. Најчешће интервенције имају у саобраћајним незгодама, пожарима, али све чешће и у поплавама.

Саша Цицварић, нечелник Сектора за ванредне ситуације Ужице истиче: “Зависно да ли је евакуација неког целог насељеног места. Ми ове године то нисмо имали. Ту ситуацију имали смо ранијих година, када једно комплетно насеље можемо да евакуишемо и спасимо”. Додаје да се преко хиљаду људских живота у току године спаси у Ватрогасно спасилачком батаљону Ужице. “Поред тих и људских живота, ту су и кућни љубимци. Неретко се дешава да ватрогасци као спасиоци раде спасавање и мачке са дрвета и пса из речног корита”.

Сваки живот за ватрогасце спасиоце је важан. Та мисија их увек мотивише и ниједна ситуација или непредвиђена околност не може их, кажу, изненадити и дочекати неспремне.

Извор: РТС
Фото: Принт Скрин

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сваки плод је разлупан и на земљи, ово се не памти: Страшно невреме погодило Западну Србију, град величине ораха иништио малине у многим селима

Кафа скупља од 1. јула

Ухапшен Суботичанин због утаје пореза

Изложба Јелене Петровић Луковић и концерт Сање Марковић ансамбла

ССП Ужице: Ужичани на контаминираном терену препуштени сами себи

Несрећа у Ужицу! Девојка пала кроз прозор, хитно пребачена у болницу

Дом здравља Ужице интезивирао превентивне активности

Променљиво облачно и нестабилно, локално могућ град

Одређена прецизна траса аутопута до Црне Горе: Ево куда тачно пролази дионица преко Пештери