OГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Užički vatrogasci spasili čoveka jezive smrti

Da radnik Zelene pijace u Užicu u nedelju nije sasvim slučajno čuo zapomaganje koje je dopiralo iz potoka koji teče ispod pijace i pozvao vatrogasce, 71-godišnji R. G. bi verovatno preminuo u vodi, tri metra ispod betonske ploče, i pitanje je kada bi njegovo telo uopšte i bilo pronađeno.

Pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice iz Užica koji su izvukli nemoćnog čoveka za ovu akciju kažu da nije bila spektakularna, ali da je, s obzirom na mesto gde se drama dešavala, nesvakidašnja. Za sada je ostalo nepoznato kako je R. G. dospeo u potok ispod pijace.

U nedelju oko 14 sati vatrogascima je stigao poziv, ispostavilo se od radnika Zelene pijace, koji je javio da se negde iz potoka čuje vapaj čoveka. Pijaca je u to vreme bila zatvorena i u njoj su bili samo radnici koji rade na čišćenju prostora oko tezgi.

– Toliko glasno je zapomagao da sam i ja preko telefona čuo da doziva u pomoć – priča za „Blic“ vatrogasac Dragan Vujović, koji je primio poziv sa pijace i sa još četvoricom kolega učestvovao u spasavanju unesrećenog.

Spasioci su veoma brzo stigli na užičku Zelenu pijacu, s obzirom da se ona nalazi maltene preko puta Vatrogasnog doma.

Radnik koji ih je pozvao odveo ih je iznad jednog otvora nad potokom, koji se nalazi iza zatvorenih vrata i koji nije dostupan za trgovce i kupce. Rekao je vatrogascima da su kroz taj otvor dopirali pozivi u pomoć.

Vatrogasci Dragan Vujović i Zoran Bogdanović spustili su se kroz taj otvor ispod koga, tri metra duboko, teče zatvoreni potok.

– Iako smo imali lampe, ni prst pred okom nismo videli. Krenuli smo uzvodno kroz taj tunel, s obzriom da je odozogo dopirao ljudski glas. Oko nas su bile gomile smeća, jedna od njih tolika da je pregradila potok. Posle nekih 70 metara našli smo čoveka koji je ležao u potoku, glavom okrenutoj prema vodi dubokoj oko 30 centimetara. Usta su mu bila dva centimetra iznad vode. Govorio je konfuzno, spominjao je nekakav telefon, pričao je o nekom klizavom terenu – priča Vujović.

Kako je naveo, nesrećni čovek je rekao je da ga ne boli ništa, ali je imao ranu na glavi.

– Poneli smo ga natrag kroz tunel ka otvoru kroz koji smo ušli, gde su naša trojica kolega Milan Sinđić, Aleksandar Karadarević i Aleksandar Penezić spremili teren za vađenje iz potoka. Predali smo ga ekipi hitne pomoći – objašnjava vatrogasac Vujović.

On kaže da čovek koga su izvukli iz potoka nije delovao pijan i da su kraj njega zatekli „hodalicu“ koju koriste invalidna lica.

Vatrogasci nisu saznali kada je i kuda R.G. upao ili ušao u potok, niti je on to umeo da objasni. To sigurno nije bilo kroz otvor iz koga je radnik pijace čuo zapomaganje i kroz koji su se spustili vatrogasci jer je taj prostor zaključan.

Najbliže mesto gde je potok otvoren, pre ulaska u zatvoreni deo, nalazi se 200 metara od pijace, kod Osnovne škole „Dušan Jerković“ i Tehničke škole „Radoje Ljubičić“.

Da li je na tom mestu R. G. dospeo u vodu ostala je nepoznanica, ali su „Blicu“ u jednom od obližnjih kafića rekli da tu, na obali iznad potoka, već duže vreme spava jedan beskućnik star oko 70 godina kome ne znaju ime.

Mada potvrde tome nema, oni pretpostavljaju da je upravo on, sa mesta na kome spava, ili upao ili sišao u potok i tunelom stigao do ispod pijace.

Puka je sreća, ispričao nam je jedan trgovac na Zelenoj pijaci, da je neko čuo glas čoveka koji je upao u potok.

– Da je ta osoba preminula, dugo vremena bi prošlo dok njegovo telo ne bi bilo pronađeno, jer se potok koji teče ispod pijace ne čisti toliko često – ispričao je trgovac.

Izvor:blic.rs/Vladimir Lojanica/foto:Miloš Cvetković/RAS Srbija

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Отворен реконструисани гранични прелаз Котроман између Србије и БиХ

Oglasna Tabla

Посне шпагете са туњевином које су готове за свега неколико минута!

Oglasna Tabla

Концерт Биље Крстић поводом Дана Општине Чајетина

Oglasna Tabla

Данас полагање мале матуре

Oglasna Tabla

Конзервирана чесма на Тргу Светог Саве

Oglasna Tabla

У ужичком породилишту рођене три бебе

Oglasna Tabla

ГСС у сменама мотри на овим српским планинама: За њих не постоји препрека када су људски животи у питању

Oglasna Tabla

Пред нама сунчан и топао дан, температура до 34 степена

Oglasna Tabla

Најмасовнија манифестација на води, Дринска регата заказана за јул: Очекује се преко 100.000 људи

Oglasna Tabla