ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Užički štab za vanredne situacije zatražio od države da otvori poljsku bolnicu za lečenje kovid bolesnika

Tihomir Petković, komandant Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Užica, izjavio je da je, „Ministarstvu zdravlja upućen apel da se u krugu užičke bolnice otvori poljska bolnica zbog sve više pacijenata sa teškom kliničkom slikom infekcije korona virusom“.

Užička bolnica ima 300 postelja za kovod pacijente, a uprava ZC Užice je saopštila da su u njoj trenutno 323 pacijenta, od kojih su 304 sumnjiva na infekciju, 19 je na intenzivnoj nezi, a 13 na respiratorima.

Petković je naveo da drugi prostori u gradu, poput sportske hale Veliki park ili Studentskog doma, nisu rešenje za takve pacijente.

„Problem je u tome što dosta ljudi ima teže simtome i njima nije lako omogućiti prave uslove u tim prostorima. Verujemo da ćemo u narednih nekoliko dana naći najbolja moguća rešenja i da ćemo potencijalno novim korisnicima zdravstvenih usluga omogućiti i da imaju optimalne uslove“, rekao je Petković za Zoomue.

Zbog naglog povećanja broja inficiranih tokom protekle tri sedmice, u Užicu je 6.jula proglašena vanredna situacija.

Ocenivši da se građani u velikom broju pridržavaju svih mera, Petković je istakao da je „epidemiološka situacija sve teža, zbog sve više zaraženih i opterećenja zdravstvenih ustanova“.

„Veliki broj rezultata testiranja se čeka, zbog opterećenosti laboratorije u Beogradu. Poslednje rezultate imamo do 4. jula, među kojima je više od 700 rezultata iz Zlatiborskog okruga, a polovina ih je iz Užica. Realno je očekivati da još par stotina kovid pozitivnih bude u našem gradu“, upozorio je Petković.

On je kazao da se nada da će vanredne mere „dati rezultate i da će za sedam dana početi značajnije smanjenje broja zaraženih i pritiska na Opštu bolnicu“ u kojoj se leče pacijenti iz celog Zlatiborskog okruga.

Kako je u užičkoj bolnici, pre dva dana, premašen kapacitet za smeštaj pacijenata, prihvat novih bolesnika je je organizovan u Specijalnoj bolnici „Čigota“ na Zlatiboru. Ona je, odlukom Ministarstva zdravlja, pretvorena u kovid bolnicu i, za sada, raspolaže sa 37 postelja.

Ispred kovid ambulanti u centru grada i bolnici, i dalje su velike gužve, jer građani satima čekaju na pegled i analize. Zbog toga, neki od njih odlaze na lekarski pregled u susednu Čajetinu, gde je gužva manja.

Demanti

„Zaštitne opreme ima sasvim dovoljno u ZC Užice i Ministarstvo zdravlja redovno snabdeva naš centar i prati njegove potrebe“, saopštila je uprava ZC Užice, povodm objava na društvenim mrežama da taj centar, odnosno bolnica u Priboju, nema dovoljno zaštitne opreme.

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Како заштитити род од климатских промена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да живот буде сладак као мед (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најважније што треба да знате о ММР вакцини која једина штити од малих богиња, најзаразније болести за коју човечанство зна

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ништа не чисти јетру као овај напитак, одличан је и за кости и крвне судове

ОГЛАСНА ТАБЛА

Развојни планови Златибора у жижи интересовања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лепа Брена проџект

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почела примена нове заштитне мере којом се због тежег прекршаја одузима возило

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза: Облачно и натпросечно топло, местимично краткотрајна киша

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саобраћај је умереног интензитета и услови за возњу су углавном повољни

ОГЛАСНА ТАБЛА