OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Užički štab za vanredne situacije zatražio od države da otvori poljsku bolnicu za lečenje kovid bolesnika

Tihomir Petković, komandant Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Užica, izjavio je da je, „Ministarstvu zdravlja upućen apel da se u krugu užičke bolnice otvori poljska bolnica zbog sve više pacijenata sa teškom kliničkom slikom infekcije korona virusom“.

Užička bolnica ima 300 postelja za kovod pacijente, a uprava ZC Užice je saopštila da su u njoj trenutno 323 pacijenta, od kojih su 304 sumnjiva na infekciju, 19 je na intenzivnoj nezi, a 13 na respiratorima.

Petković je naveo da drugi prostori u gradu, poput sportske hale Veliki park ili Studentskog doma, nisu rešenje za takve pacijente.

„Problem je u tome što dosta ljudi ima teže simtome i njima nije lako omogućiti prave uslove u tim prostorima. Verujemo da ćemo u narednih nekoliko dana naći najbolja moguća rešenja i da ćemo potencijalno novim korisnicima zdravstvenih usluga omogućiti i da imaju optimalne uslove“, rekao je Petković za Zoomue.

Zbog naglog povećanja broja inficiranih tokom protekle tri sedmice, u Užicu je 6.jula proglašena vanredna situacija.

Ocenivši da se građani u velikom broju pridržavaju svih mera, Petković je istakao da je „epidemiološka situacija sve teža, zbog sve više zaraženih i opterećenja zdravstvenih ustanova“.

„Veliki broj rezultata testiranja se čeka, zbog opterećenosti laboratorije u Beogradu. Poslednje rezultate imamo do 4. jula, među kojima je više od 700 rezultata iz Zlatiborskog okruga, a polovina ih je iz Užica. Realno je očekivati da još par stotina kovid pozitivnih bude u našem gradu“, upozorio je Petković.

On je kazao da se nada da će vanredne mere „dati rezultate i da će za sedam dana početi značajnije smanjenje broja zaraženih i pritiska na Opštu bolnicu“ u kojoj se leče pacijenti iz celog Zlatiborskog okruga.

Kako je u užičkoj bolnici, pre dva dana, premašen kapacitet za smeštaj pacijenata, prihvat novih bolesnika je je organizovan u Specijalnoj bolnici „Čigota“ na Zlatiboru. Ona je, odlukom Ministarstva zdravlja, pretvorena u kovid bolnicu i, za sada, raspolaže sa 37 postelja.

Ispred kovid ambulanti u centru grada i bolnici, i dalje su velike gužve, jer građani satima čekaju na pegled i analize. Zbog toga, neki od njih odlaze na lekarski pregled u susednu Čajetinu, gde je gužva manja.

Demanti

„Zaštitne opreme ima sasvim dovoljno u ZC Užice i Ministarstvo zdravlja redovno snabdeva naš centar i prati njegove potrebe“, saopštila je uprava ZC Užice, povodm objava na društvenim mrežama da taj centar, odnosno bolnica u Priboju, nema dovoljno zaštitne opreme.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nela Isaković: Moda u doba korone

Oglasna Tabla

Novih 20 obolelih na području Zlatiborskog okruga od virusa COVID-19

Oglasna Tabla

U naredna dva dana moguće vremenske nepogode sa olujnim vetrom i pljuskovima

Oglasna Tabla

Keks torta gotova za čas: Toliko dobra da ćete je tražiti JOŠ!

Oglasna Tabla

Ministar najavio kazne za đake od septembra: Ko ne nosi masku prvo opomena

Oglasna Tabla

Agencija za zaštitu životne sredine – izveštaj o merenju polena

Oglasna Tabla

25 godina od oluje: U školskom dvorištu ubili su decu s posebnim potrebama, bilo je svedoka, ali ubice su slobodne (VIDEO)

Oglasna Tabla

AMSS: Saobraćaj umeren, mogući zastoji zbog radova

Oglasna Tabla

Divan potez mladića iz Požege: „Nikada neću baciti proizvode, poklanjam sve bolesnima i siromašnima“

Oglasna Tabla