Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Užički projekti od para iz evropskih fondova

Nekoliko važnih projekata u Užicu ostvaruje se uz finansijsku pomoć Evropske unije. Raznovrsni su ti poslovi: od stvaranja arheološkog parka iz doba neolita u Staparskoj gradini, preko završetka izgradnje kišne kanalizacije u naselju Krčagovo, rekonstrukcije zgrade Narodnog pozorišta i izrade plana detaljne regulacije za lokaciju ovdašnje srednjovekovne tvrđave „Stari grad”, pa do finansijske podrške lokalnoj samoupravi za efikasnije sisteme upravljanja javnom imovinom.

Prošle godine je u okviru programa „Podrška Evropske unije razvoju opština” (EU PRO) odobreno sufinansiranje tri projekta kojima je grad Užice konkurisao. Tako će se kroz ovaj program sa 425.000 evra finansirati (a 500.000 je vrednost projekta) završetak izgradnje kišne kanalizacije u Krčagovu, delu grada gde se nalazi gradska bolnica. Zatim, za izradu plana detaljne regulacije „Starog grada” dobijeno je 15.500 evra, dok za rekonstrukciju pozorišne zgrade evropska podrška iznosi 150.000 evra, s tim što je u planu da preostale 72.000 bude obezbeđeno iz gradskog budžeta.

– Pozorišna zgrada je pravljena pre bezmalo šest decenija i potrebna su ulaganja u njeno održavanje. U okviru ovog projekta rekonstrukcije planirali smo da u ovoj godini zamenimo dotrajalu stolariju na celoj zgradi pozorišta, kao i bravariju u pozorišnom holu. Očekujemo da na proleće počnu ti radovi. Pred nama je i važan posao konverzije kotlarnice u pozorišnoj zgradi, ona je jedina u centru grada na mazut i valja je prebaciti na čistiji energent, pa bi i tu dobrodošla evropska pomoć – rekao nam je direktor užičkog pozorišta Zoran Stamatović.

Što se tiče gradnje arheološkog parka iz doba neolita u Staparskoj gradini pored klisure Đetinje, tu je vrednost projekta oko 600.000 evra. Sredstva stižu iz Programa prekogranične saradnje Srbija–BiH u okviru evropske podrške očuvanju kulturnog nasleđa Užica i Tuzle.

– Grad Užice, kao nosilac projekta, u partnerstvu s gradom Tuzla, opštinom Milići i Umetničkom školom iz Užica realizovaće te aktivnosti u periodu od 18 meseci, u ukupnoj vrednosti od oko 593.000 evra. Ugovoreno je sufinansiranje projekta sredstvima EU u vrednosti od oko 449 hiljada evra, dok će ostatak obezbediti partneri u projektu. Gradiće se arheološki park iz doba neolita u kanjonu reke Đetinje kao interpretacija neolitskog naselja Gradina, a po uzoru na savremene arheološke parkove u svetu koji su nezaobilazne turističke atrakcije – navodi menadžer za promociju projekta Miroslav Ivanović.

Od važnosti je i evropska pomoć Užicu i opštini Bajina Bašta u okviru programa „Exchange 5”. Konkurisano je i dobijena su sredstva od 170.000 evra da ove lokalne samouprave ojačaju upravljanje javnom imovinom i uspostave efikasnije sisteme pružanju usluga građanima i privredi.

Po izjavi zamenika užičkog gradonačelnika Nemanje Nešića, grad Užice trenutno sprovodi osam projekata koje finansira EU. – Time smo verovatno lideri u Srbiji, neko ko je prepoznat kao primer dobre prakse. To je i potvrda da grad poseduje odgovarajuće kadrovske resurse za pripremu predloga projekata kojima konkuriše, čime se uz dobijenu međunarodnu pomoć olakšava ostvarenje planiranih razvojnih inicijativa – ističe Nešić dodajući da, pored projekata EU, Užice sprovodi i veliki broj projekata koje finansiraju drugi donatori (SDC, SIDA, USAID), kao i ministarstva i državne agencije. 

Izvor:www.politika.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас су Часне вериге Светог апостола Петра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 29. јануар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нова младост ужичке „Младости“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Часови без мобилних телефона од 1.фебруара у Техничкој школи Радоје Љубичић

ОГЛАСНА ТАБЛА

Проверен начин за припрему џигерице (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јачање подршке предузећима која запошљавају особе са инвалидитетом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Танасковићева: Држава не дугује пољопривредницима, али ће им исплатити додатних 15 милијарди динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лажно се престављао као тржишни инспектор

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акустично крстарење четвртком: Trio Bypass

ОГЛАСНА ТАБЛА