11.1 C
Uzice
новембар 13, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

UŽIČKI „KRALJ LIR“ PRED PIROĆANCIMA

FORMA

Treće festivalske večeri na Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić“ u Pirotu glumci Narodnog pozorišta iz Užica igrali su komad „Kralj Lir“, u režiji Ivana Vukovića. Naslovnu ulogu tumači glumac Slobodan Ljubičić. Predstava koja traje dva i po sata izazvala je veliko interesovanje pozorišne publike.

-Lir se igra jednom u životu, bez prava na popravni. Iako sam u godinama kada se Lir obično i igra, reditelj je tražio da ga igram malo živahnije nego što se obično igra. Od jednog Lira koji je kabadahija, prepun sebe i prepun vlasti, uspeo sam da ga do kraja dovedem do suza, što je negde i suština. Trebalo je pokazati dokle su ga želje dovele.Šekspir je toliko puta rađen pa je bilo teško osavremeniti Šekspira kako bi bilo nešto što nije dosad viđeno a opet da se Liru ne oduzme duša. Reditelj je bacio akcenat na samoljublje. Od jednog despota nastaje potpuno skrhan čovek i to je najinteresantnije. Na žalost, Šekspir, Nušić, Ćopić pokazuju da su naši savremenici odavno klasici. Sve se vrti u krug ali se nadam da će se jednom i to promeniti. Srbi odlično igraju Šekspira ali nisam sigurna da Englezi mogu da igraju Nušića- kaže Ljubičić i dodaje da pirotska publika zaslužuje sve pohvale jer se vidi da je ovo negovana publika.

Ulogu Kordelije tumačila je Andrijana Simović.

-Pored mnogih lepih i velikih uloga koje sam imala, ovo je najveća uloga koju sam imala. Zahtevan posao i iz predstave u predstavu se pitam da li igram dobro, da li igram ulogu kako treba, da li je osećam na pravi način i prenosim publici. Nisam ljubitelj Šekspira koji traje dva i po sata ali mi nije prvi put da igram Šekspira. Kada čitate treba vam i mnogo više.Ali sve što ste videli, scenografija, kostimi sve je u funkciji – kaže Simovićeva.

Reditelj Ivan Vuković kaže da je rad na ovoj predstavi bio veliki izazov za njega.

-Odavno želim da radim ovaj komad. Činilo mi se da sam za to bio odavno spreman ali tek kada krenete sa radom vidite svu genijalnost ovog dela i otvaraju vam se nove mogućnosti. Svaki put kada gledam predstavu, nešto bih dodao, menjao. Predstavu smo uradili prošle godine u znak velikog jubileja, četiri stotine godina od smrti Šekspira.Kada radite Šekspira, tačno se vidi gde vam je ansambl, gde ste repertoarski, što je jako dobro- kaže reditelj Ivan Vuković.

Večeras će publika moći da vidi komad “Kir Janja“ u režiji Dragane Varagić a u izvodjenju glumaca Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca.

Imaćemo opet Šekspira na repertoaru

– Neku vrstu savremenosti smo pronašli kod Šekspira, hteli smo da obeležimo njegov jubilej, i da proverimo sebe možemo li da se bavimo tako ozbiljnim piscem na način i sa snagom kojom raspolažemo. Mislim da smo dobili pozitivan odgovor na sva ova pitanja. Ponovo ćemo se potruditi da imamo Šekspira na repertoaru. To što nismo znali ovoga puta, naredni put će biti bolji. Ovaj festival koji je naš realan okvir za takmičenje je uvek provera mogućnosti gde ste u tom trenutku sa pozorištima sebi sličnim. Ovo je 53. Festival. Ako vam kažem da i sami doplaćujemo svoj dolazak na festival, a da se pritom odričemo nekih stvari, to vam govori koliko nam je stalo do ovog ovaj festivala. Piroćanci to zaslužuju zbog dobre publike a i grad hoće da pomaže pozorište tako da smo u istoj misiji- kaže direktor Narodnog pozorišta Užice Zoran Stamatović.

Izvor:blic.rs/Z.Panić

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Za napad na izvršitelja do 12 godina zatvora

Oglasna Tabla

Čudotvorni izvor kod Bajine Bašte: ovom vodom lečili su šugu u aziji, a po spas dolaze I nerotkinje! Zovu ga još I ljubavni izvor, evo I zašto

Oglasna Tabla

Luka i Elena osvojili 5 medalja za Užice

Oglasna Tabla

„Lorencačo“ najbolja predstava 24. Jugoslovenskog pozorišnog festivala

Oglasna Tabla

Predavanje u Užicu: Eminentni stručnjaci na temu derivacionih mini hidroelektrana

Oglasna Tabla

Predavanje „Cenzura u bibliotekarstvu i izdavaštvu“ u Narodnoj biblioteci Užice

Oglasna Tabla

Albanski špijun uzeo avans od 30 hiljada evra za dokumentaciju o mašini za pravljenje municije: Vojni projekat trebalo da završi u Makedoniji, Kataru i BiH!

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za 12. novembar (utorak)

Oglasna Tabla

Tetke dobile status trećeg roditelja

Oglasna Tabla