12.6 C
Uzice
новембар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA NAJAVE I DOGAĐAJI

„UŽIČKI KRAJ: DRUGAČIJIM OČIMA“

Udruženje osoba sa invaliditetom „Minimas“ u sredu 21. septembra , u skladu sa opredeljenjem udruženja ka politici aktivne inkluzije, u okviru projekta Kult.Kota Sevojno  realizuje program „Užički kraj: drugačijim očima“. Program se održava u OŠ Aleksa Dejović u Sevojnu od 19 časova i sastoji se od dve celine: filmskog i sportsko edukativnog programa.

unnamed-4

„Užički kraj: drugačijim očima“je deo programa Sevojničkog kulturnog leta koje se realizuje pod pokroviteljstvom Gradske opštine Sevojno.

unnamed-1

„Užički kraj: drugačijim očima“ naziv je programa koji realizuje Udruženje osoba sa invaliditetom Minimas u sredu 21. septembra od 19 časova, a kao i do sada, mesto kulturnog događaja za Sevojničane i goste iz Užica i okoline je OŠ Aleksa Dejović.
Naviknuti da vidimo samo ovlaš i po inerciji, nekada i interesantne i značajne stvari iz najbiže okoline površno dotaknemo, i pogledom, i razumom, i emocijom. U mnogo slučajeve čuli smo optužbe da „smo sami sebi neprijatelji“ i da sa namerom ignorišemo dobre stvari koje nam naš kraj pruža: od pejzaža, događaja, stvaralaštva, do ljudi. Ako problem nije u nameri, već u nemogućnosti da razlučimo nešto što je vrednije od uobičajenog, u oku i razumu nenaviknutom, neprilagođenom i nenaučenom da uoči detalje, onda greh pripada svima nama podjednako.
U okviru programa „Užički kraj: drugim očima“ u nameri da se vidimo onako kako nas umetnici i entuzijasti vide, sa strane, ali ne i sa distance, pokušaćemo da se zajedno edukujemo u smislu samospoznavanja.
Kroz ovaj program ,u prvom delu, pogledaćemo tri kratka dokumetarna filma snimana na teritoriji Užica. Reč je o filmovima „Čvor“ (2006.),

unnamed-3

„Moja usta, tvoj nos“ (2012.) i „Grad“(2015.),višestruko nagrađivanim na međunarodnim i domaćim filmskim festivalima, a koje su u našem gradu i okolini snimali studenti filmskih akademija i škola tokom trajanja Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija“. Pogledom kojim su strani studenti, umetnici, kroz objektiv kamere, ispričali priče o užičkom kraju, Užičanima, našim navikama i načinu na koji razmišljamo, probaćemo da u ovom delu programa naučimo nešto i o nama samima.
Kad se kaže Užice, prva vizelna asocijacija je grad sa svih strana okružen brdima. Da bi se sa strane došlo do samog centra grada, sa svih strana morate da siđete. No, grupa entuzijasta odlučila je da ovaj proces kretanja preokrene u suprotnom smeru.

unnamed-5

Iskoristivši ono što nam je priroda dala, članovi Sportsko penjačkog kluba „Stari grad“ odlučili su da stenu sa koje su, iz tvrđave na Starom grada, ljudi silazili u dolinu Đetinje učine svojim pravcima u suprotnom smeru. Trasiranjem pravaca za sportsko penjanje, na ovoj steni napravljeno je penjalište koje se po mnogo odlika izdvaja među sličnima u Srbiji, ali i šire. Kao mlad klub napravili su podvig, jer su se za kratko vreme pozicionirali u sam vrh sporsko penjačkih klubova u Srbiji, a Matej Knežević je tokom prošle godine osvojio mesto državnog prvaka na veštačkoj steni u disciplini bolder. Šta je sve potrebno da bi se čovek bavio ovim sportom, da li je nužno da se bude sportista da bi se popelo uz stenu na Starom gradu, kako izgledaju treninzi , a kako rekreativno penjanje, naučićemo od članova ovog kluba, koji će biti gosti na ovoj programskoj večeri. Penjači „Starog grada“ približiće nam način da koristimo mogućnosti kojima smo okruženi.

unnamed

Specijalni gosti su najmlađi članovi Sportsko penjačkog kluba „Stari grad“, među kojima je i državni šampion Matej Knežević.
Progam „Užički kraj: drugačijim očima“ deo je projekta Kult. Kota Sevojno i sadržaja Sevojnočko kulturno leto čiji je pokrovitelj Gradska opština Sevojno, a realizator Udruženje osoba sa invaliditetom „Minimas“. Partneri na projektu su OŠ Aleksa Dejović, Sevojno i Kancelarija za mlade Sevojno.

foto:  Milica Đorđević

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zimsko orezivanje voća: Obezbedite dobar rod uz video – uputstvo od samo tri koraka

Oglasna Tabla

Promenljivo oblačno, vetrovito i toplo

Oglasna Tabla

Zaboravite lift: Evo zašto je dobro penjati se uz stepenice svaki dan

Oglasna Tabla

16. novembar obeležava se kao Međunarodni dan tolerancije

Oglasna Tabla

Tajna pametne dece je u rečima koje čuju od svojih roditelja

Oglasna Tabla

На данашњи дан почела је Колубарска битка

Oglasna Tabla

Dva proverena recepta za savršen kiseli kupus

Oglasna Tabla

Ratni tenk „hočkis” iz Drugog svetskog rata pomeren zbog uređivanja platoa

Oglasna Tabla

Srbija prodaje 22 vojna kompleksa: Ponuđene kasarne, skladišta i jedna komanda

Oglasna Tabla