ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ужички кајмак Пршута и клека, боље лече од свакога лека

https://www.aikbanka.rs/?fbclid=IwAR1s4tGDNhErGUTaD77DkQqKoEU6Hs1tdwStqjc3GOh-9CU4JFcctJZ5sdM

Ужички кајмак, је уз пршуту и комплет лепињу, и наравно клеку и шљиву најпознатији производ златиборских домаћина. Прави се у сваком сеоском домаћинству на овом подручју и обавезан је састојак на столу код сваког домаћина, уз сир ће се увек наћи на трпези.

Ужички кајмак се може купити по цени од 1.200 динара на ужичкој, док је на златиборској пијаци скупљи за неких 200 до 300 динара по килограму. Скупљи је и сир, али и пршута и остали сувомеснати производи. Обично они који бораве на Златибору дуже посете пијацу у Ужицу, јер је јефтиније.

Ужички кајмак је кремасте структуре, има свој специфични мирис а да би се добио, појашњавале су нам домаћице минуле суботе на ужичкој и златиборскогј пијаци, млеко мора прво да се прокува, па се потом оставља на собној температури од неких 20 до 22 степена, где је потребно да одстоји неколико сати.

Затим се површински слој прикупи и стави на цеђење, а потом се ставља у качице и соли. Када дуже одстоји добија се стари кајмак, чија је цена ових дана достигла цену од 1.200 динара за килограм на ужичкој пијаци.

Папрене цене на златиборској пијаци

Млади кајмак се може набавити и по цени од хиљаду или 1.100 динара. На златиборској пијаци цена старог кајмака је код неких произвођача премашила цифру од 1.500 динара за килограм, мада је било и оних који су били спремни да га продају и за 1.400 динара. Цена младог кајмака је нешто нижа и може се пазарити и за 1.200 динара.

Стари сир на ужичкој пијаци је око 500 динара, млађи се може купити по цени од 350 до 400, док је на Златибору скупљи и стари је 700, а млади од 400 до 500 динара.

Са продавцима на ужичкој и златиборској пијаци смо причали и о производњи, за коју кажу да није нимало лака, јер је све мање оних који се баве пољопривредом, да је цена сточне хране све скупља, да расту и остале цене. Произвођачи, како кажу, разумеју купце и верују да је и њима тешко, али немају рачуна за мање да продају млечене производе.

И мада се Ужичани и Чачани споре чији је више кајмак производ – Национални комитет за нематеријално културно наслеђе Србије је децембра 2016. године прогласио и ставио на листу (као 33 елемент) кајмак са подручја Чачка, Краљева и Ужица. Тако је и ужички кајмак поред већ заштићене злакуске грнчарије, шљивовице, певања из вика, израде чутура у селу Пилица чувати историју, културу и традицију народа ужичког краја и читаве западне Србије. (wикипедиа)

А како се прави „лепиња са све“

Кајмак је деликатес овог краја, обавезан је састојак ужичке комплет лепиње, или онако по нашки „лепиње са све“. Готово да и нема ресторана у ужичком крају где на менију није овај специјалитет, а Ужичани посебно воле да купе „комплет“ код „Шуљаге“, па код „Луке“ у Пекари „Блуе Моон“ на Слануши, а међу најбољим објектима где се комплет лепиња служи у ужичком крају су кафане „Пего“ и „Зора“ на Златибору.

Потребне намирнице за оброк за једну особу: једна лепиња, коју можете купити или сами правити, кајмак, јаје и непуна кутлача претопа.

Претоп се узима из печењаре, са плеха на којем се накупљала маст током печења, било које врсте меса, углавном свињског. У Ужицу се тај претоп добија јако јефтино или бесплатно.

Пошто је овај специјалитет веома брз за припрему, саветујемо да пробате да своје укућане и пријатеље изненадите за један оброк. Идеално време за његову конзумацију био би доручак, јер је калорична бомба, изврстан покретач за цео дан.

За кућну варијанту припреме ово су потребни састојци:

1 лепиња
1 јаје
2 кашике кајмака
со
уље
јогурт (кефир, кисело млеко) – по жељи
Начин припреме комплет лепиње

У зависности за колико особа спремате, толико ће вам лепиња бити потребно, па се начин филовања понавља. Лепињу исеците тако да одвојите мањи горњи део који ће вам служити као поклопац. Доњи део лепиње намажите кајмаком, добро утрљајте и ножем у пар наврата на неколико места пробушите лепињу. Након тога, разбијте једно јаје (можете га пре измућкати) и лагано размутите по лепињи. По потреби и жељи додајте со. У међувремену, укључите рерну на 250 степени и оставите да се загреје.

Тепсију намажите са мало уља, убаците лепињу без поклопца и оставите нека се пече 5-10 минута. Затим, ставите остатак лепиње који представља поклопац и оставите да се пече пар минута.

Још детаља на сајту Туристичке организације Ужица.

И на крају, ако дођете у Ужице и на Златибор обавезно да пробате и кајмак и комплет лепињу и пршуту и шљиву, јер како каже народна песма: „ужичка пршута и клека боље лече од свакога лека“…

А ако се одлучите да сами спремате комплет лепињу: Пријатно!

Ужице Медиа

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Вруће и спарно, могући пљускови са грмљавином

Дачић: Убица полицајца ликвидиран у околини Лознице, поново пуцао на полицију

“YUGOTON” поново у Градском културном центру

Постигнут договор између Владе и пољопривредника

Нове цене горива

Све је спремно за највећи карневал на води: На сплаварење Дрином од Перућца до Рогачице стижу гости из свих крајева Србије и Европе

Заплењено више од осам килограма кокаина, новац, аутомобили…

Отворена изложба “Димитрије Туцовић-раднички витез”

Обезбеђена средства за још 400.000 паметних бројила