ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Ужички гирос са свињским печењем нови специјалитет Златиборског краја

Ужице – Поред чувене комплет лепиње на трпези у Златиборском крају појавио се и ужички гирос,

Фото: ГЗС

 

једино што их повезује, а уједно и удаљава од грчког је претоп, и то не било који већ онај препознатљиви какав само има у граду на Ђетињи.

Марко Бонџулић Фото: ГЗС

Када је имао идеју да у своју печењару унесе неки новитет, Марко Бонџулић није ни слутио да ће његови суграђани, али и мештани из осталих делова Србије бити одушевљени новим специјалитетом.

„Када смо отворили печењару хтели смо да убацимо још нешто поред пецења што би било занимљиво људима и онда смо дошли на идеју да правимо сендвиче са свињским пецењем. Одлучили да се то зове гирос, посто је тако ситно исецкано месо карактеристично за овај грчки специјалитет. Људима се допао, не само суграђанима, већ и онима који долазе из околине или пролазе кроз Ужице, обавезно сврате да купе сендвич”, рекао је Марко Бонџулић.

За Ужицанине који су навикли на јаку храну, овај најновији специјалитет постао је незаменљив, ипак ни на једном другом месту не прави се тако добар као у Марковој пецењари.

Фото: ГЗС

„ У овом гиросу све је домаће, из нашег краја, па тако и главни састојак. Он има неки свој посебан укус, у шерпу иде месо од пута ситно исечено, где се додаје цист свињски претоп и даље се то крцка на свој нацин. За један сендвич није потребно више од минут уколико су сви састоји припремљени. Истина је да су пробали да нас копирају, али нису успели, људи свуда пробају, али се врате код нас”, каже Бондзулић.

Нови специјалитет у Златиборском крају изгледом и укусом уопште не подсећа на грчки гирос, али прети да постане озбиљна конкуренција чувеној комплет лепињи.

 

ГЗС

 

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сладолед кошта око 1.800 динара, паркинг за цео дан преко 23.000

Пренос утакмице Данска-Србија у ГКЦ-у

XII Чикер МТБ Маратон

СПЦ данас обележава Силазак светог Духа на апостоле, празник Свете тројице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Предстојеће МОСИ у знаку нових дисциплина, бројних концерата и великог броја учесника (ВИДЕО)

Временска прогноза за 23. јун 2024.

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило