16.9 C
Uzice
септембар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

UŽIČKI GENIJE: Igor Topalović đak generacije u Užičkoj gimnaziji (VIDEO)

Užice – Igor je od uvek bio vrhunski đak i nikada ga niko nije morao podsećati na školske obaveze, a uvek je nalazio vremena za druženje i bavljenje aikidom, gimnastikom i odbojkom. Još kao osnovac je pokazivao sklonost ka nauci i jezicima, postizavši kroz dosadašnje školovanje sjajne rezultate iz raznih predmeta. Pored vrednoće i upornosti, svestranost je njegova velika vrlina. Ipak, za jedan od predmeta vezao se od prvog trenutka i ta strast ga drži i do danas. U pitanju je – hemija.

Igor je postao zainteresovan za hemiju još u 7. razredu osnovne škole, kada je osvojio 1. mesto na Okružnom takmičenju i 6. mesto na Republičkom takmičenju. U 8. razredu je osvojio 2. mesto na Republičkom i 1. mesto na Srpskoj hemijskoj olimpijadi koja je te godine prvi put organizovana za učenike 8. razreda

U Užičku gimnaziju je stigao kao đak generacije Osnovne škole „Dušan Jerković“ i prvi na listi, jer je pored nagrada iz hemije imao i pregršt diploma iz matematike, fizike, srpskog jezika. Svoju svestranost je dokazao i tokom srednje škole, kao i sklonost ka pomeranju ličnih granica. Osvajanje nagrada na takmičenjima nije uvek bio primarni cilj, već širenje znanja i sticanje novih iskustava.

Iako je hemija ipak bila prioritet, i u srednjoj školi je osvojio mnoštvo diploma na okružnim takmičenjima iz matematike, fizike i srpskog jezika, plasman na Republička takmičenja iz srpskog jezika, fizike i hemije.

U 1. razredu iz hemije osvaja 6. mesto i pohvalnicu, iz srpskog jezika 2. mesto na Okružnom takmičenju. Pored interesovanja za prirodne nauke, Igor nalazi izazove i u učenju stranih jezika, tako da je u 1. razredu pored obaveznog engleskog i francuskog jezika pohađao i fakultativnu nastavu japanskog jezika.
U 2. razredu, osvojio je 1. mesto na Okružnom takmičenju iz srpskog jezika i plasman na Republičko takmičenje, na kome nije učestvovao zbog poklapanja termina na Srpskom hemijskom olimpijadom, što je bio slučaj i prethodne godine. Nakon 1. mesta na Republičkom takmičenju iz hemije, postao je najmlađi učenik sa visokim 5. mestom na Srpskoj hemijskoj olimpijadi, na kome se takmiči 10 prvoplasiranih učenika 3. i 4. razreda i 2 prvoplasirana učenika 2. razreda sa Republičkog takmičenja, čime je stekao poziciju rezerve za 49. Međunarodnu hemijsku olimpijadu i prošao intenzivne pripreme za to takmičenje na fakultetima u Nišu i Beogradu. Pripreme za Međunarodnu hemijsku olimpijadu zahtevaju široko znanje koje u mnogome prevazilazi gradivo gimnazije i zadire u fakultetski nivo analitičke, fizičke, neorganske i organske hemije. U savladavanju kompleksnog gradiva dosta je doprinelo i Igorovo pohađanje seminara iz hemije u Istraživačkoj stanici Petnica na koje sa velikim uspehom ide već 4 godine.
Tokom 3. razreda srednje škole Igor stiče i plasman na Republičko takmičenje iz fizike osvojivši 3. mesto na Okružnom takmičenju, 3. nagradu na Matematičkom takmičenju „Misliša“, 2. nagradu na Okružnom takmičenju iz matematike, a iz hemije ponovo potvrdio uspeh iz prethodnih godina, osvojivši 2 . mesto na Republičkom takmičenju i 2. mesto na Srpskoj hemijskoj olimpijadi, čime je stekao plasman na 50. Međunarodnu hemijsku olimpijadu koja je održana u Bratislavi i Pragu u julu 2018. godine na kojoj je učestvovao i Andrej Kovačević, tada učenik 4. razreda Užičke gimnazije i đak generacije.
Četvrti razred završava osvojivši 1. mesto na Okružnom i 2. mesto na Republičkom takmičenju iz francuskog jezika, 3. nagradu na Matematičkom takmičenju „Misliša“, 1. mesto na Okružnom i 2. mesto na Republičkom takmičenju iz hemije i 2. mesto na Srpskoj hemijskoj olimpijadi, stekavši ponovo pravo da se takmiči u okviru četvoročlanog tima Srbije na 51. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi koja će se održati ove godine u Parizu od 21. do 30. jula. Zahvaljujući postignutim rezultatima Igor nije morao da polaže prijemni ispit na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, koji je još krajem osnovne škole odlučio da će da upiše. A do polaska na fakultet Igor se već uveliko priprema za predstojeću hemijsku olimpijadu u Francuskoj postavljajući pred sebe nove izazove.

Užice – Oglasna Tabla

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Salata sa pečenim paprikama (video)

Oglasna Tabla

Vreme kestenja, opalog lišća i ajvara: Jesen nam i zvanično stiže sutra

Oglasna Tabla

Marijana (12) napisala sastav koji cela zemlja čita ne trepćući! Navešće vas dobro da razmislite o svom životu

Oglasna Tabla

Održan četvrti “Užički biciklistički karavan” (VIDEO)

Oglasna Tabla

MATIS proizvodi najkvalitetnije kuhinje u Srbiji, kompanija među 100 najvećih u zemlji !

Oglasna Tabla

Danas sunčano do 27 stepeni, posle podne naoblačenje

Oglasna Tabla

Leposava Majstorović, najvoljenija medicinska sestra Užica, bila i ostala (VIDEO)

Oglasna Tabla

U nedelju šeste Pesničke vatre zlatiborske

Oglasna Tabla

Topli kolač s makom za hladne jesenske dane

Oglasna Tabla