10.3 C
Uzice
новембар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA INTERVJUI Uncategorized

UŽIČKI DŽEJMI OLIVER U HAJATU – DARKO ŠIJAKINIĆ

PUNA KUCA

On je mlad, ima samo 23 godine, perspektivan, kreativan, inovativan i originalan kuvar. On je Darko Šijakinić asistent zamenika šefa kuhinje za organizaciju događaja u jednom od velelepnih i poznatih građevina naše prestonice hotelu HYATT.

dav

Darko je mlada zvezda u polju gastronomije, srednju školu je završio u Ugostiteljsko turustičkoj školi u Čajetini i kako kaže nikada nije zaboravio svog mentora profesora kulinarstva Nebojšu Krpovica od koga je sve i počelo. Svoju karijeru započeo na našoj planini Zlatiboru upijajući prve korake u kulinarstvu i trudeći se da mu ništa ne promakne.

dav

Gladan i željan znanja Darko po završetku srednje škole odlazi u srpsku prestonicu i karijeru započije  upravo u hotelu Hyatt Regency kao pomoćni kuvar angažovan preko omladiske zadruge. Posle jedne godine rada na sebi svojim zasluženim trudom dobija ponudu od tada novootvorenog hotela  Old Mill hotelske kompanije Radisson blu za poziciju kuvara.

dav

Vođen prethodnim stečenim znanjem ubrzo dobija svoje unapređenje za šefa hladne kuhinje. Kao i svaka mlada osoba tako i on posle provedenih godinu dana nije ga držalo mesto želeo je i dalje da radi na sebi. Ubrzo potom u prestonici niče još jedan nov hotel. Naš Darko tada dobije ponudu koja se ne odbija, postaje šef smene u kuhinji najvećeg hoteskog lanca na svetu hotelu MARRIOTT.

dav

Ali tada kao i svako ponekad poželi da se vrati kući, u pravom trenutku ondosno kada je kulinarskom timu pomoć bila potrebna Darko se vraća u svoju maticnu kuću Hyatt gde sa svojim kolegama danas mami zadovoljne  osmehe gostiju zbog kojih kako on kaže „Mi i jesmo tu“.

Tako mlad a tako uspešan?

– Najiskrenije ne smatram sebe preuspešnim, ali sam ponosan na sebe i srećan i zadovoljan sa onim što trenutno imam. Uvek sam gledao na koji način mogu sebe da gradim u profesionalnom smislu, sakupljao pisao i učio od najboljih mentora kojima se ovom prilikom zahvaljujem. I tim se vodim kroz celu svoju karijeru i smatram da je takav način rada jedini ključ do uspeha. Ne postoji neću, ne znam ne mogu. Treba stati i razmisliti kako? 

dav

Šta za Vas predstavlja gastronomija?

– Za mene je kuhinja i namirnice sa kojima radimo jedna velika igraonica. Neko to vidi kao šerpe, lonce, veliku količinu hrane ali ja smatram, da je to polje neograničenih mogućnosti. Gde zabava nikada ne prestaje, uvek vidite nesto novo, tehnologija se konstantno menja gde nikada ne možete da kažete, e ovde je kraj sve sam video. Nikada nije kraj, odnosno jeste ali tek kada budete skinuli svoju kecelju i rekli vreme je i predate stafetu mlađim generacijama. Bar ja to tako gledam.

dav

Šta bi ste preporučili onima koji žele da se bave ovim poslom?

– Pre svega „ovo mora da se voli“. Kada se odluče za takav korak najvažnije je da znaju da ih čeka težak i mukotrpan rad. Danas nije dovoljno ako znaš osnovne stvari da možes da budes uspešan šef, danas je potreban veliki talenat koji ćete pokazati drugima. I zbog čega će vas gost kom ste pripremali hranu biti srećan, a tu sreću je danas malo teže kupiti nego nekada pre. Zato ako želite i volite ovo samo veliki rad i trud i ništa neće biti nemoguće.

Šta mislite da li će u Užicu zaživeti taj moderan način pripreme hrane?

– Smatram da je danas jako teško ljude navici na nešto što nije toliko popularno u našem podnevlju. Naši sugrađani su navikli da ako su ipak odlućili da sednu i naruče hranu očekuju da se i dobro najedu. Ali mislim da polako kreće ta promena kod nas, samo ide dosta sporije nego u većim mestima. Ipak mislim da ako Komplet lepinja takva kakva je autentična i posebna za naš kraj, zašto bilo šta menjati? Ali naš posao je takav da ipak pokušamo. (Kaze kroz osmeh nas Užičanin)

FB_IMG_1494023660032

Šta se to spektakularno sprema u Hajatu?

– U našem hotelu kao i većini mesta je popularan Fine -dinning . Veći tanjiri a manje porcije. Ali ljudi žele da osete taj žar i tu posebnost koju mi služimo na tanjiru. A mi se iz dana u dan trudimo da uvek imamo nešto drugačije kako bi zadovoljili potrebe gostiju, jer kada vidite prazan tanjir koji se vrati u kuhinju znate da ste napravili pravu stvar.

FB_IMG_1494023628805

Ipak niste jedini Užičanin koji je uspešan u prestižnom hotelu?

– Tako je ima nas dosta koji smo ostvarili i pronašli sebe u Hajatu. Pored mene bih izdvoio dve sestre iz Krive Reke koje su svoju karijeru pocele na sličan način kao i ja, završili smo istu školu kod istog profesora. Naime to su dva jako uspešna šefa. Danica Knežević „CHEF DE CUSINE“ šef kuhinje za organizaciju događaja, inače moj pretpostavljeni u čije znanje i iskustvo ne treba zailaziti previše. Njena pozicija u našem hotelu govori više od reči. Dragica Nikolić „SENIOR SOUS CHEF“ stariji zamenik šefa kuhinje koja svojom smirenošću a s druge strane neverovatnim talentom i energijom koji podiže i bodri sve nas kao i naše goste, ulepšava svaki radni i naporan dan. Pored njih selimo se u Ivanjicu odakle je jos dobrih i kvalitetnih kuvara i dragih kolega među kojima su: Milka Curčić i Svetlana Tošović dva takođe fantastična Sous chefa. Tako da Užice i okolina zaista imaju čime da se ponose.

IMG_20160806_213417

Tvoje omiljeno jelo?

– Volim da eksperimentišem sa ukusima, i probam zaista normalnom svetu čudne namirnice. Volim da pripremam dobre I kvalitetne komade mesa uz dobar I kvalitetan prilog lep sos koji upotpuni pricu za mene je to dobitna kombinacija.

Imaš li želju ikada da se vratiš u naše krajeve i preneseš stečeno znanje i iskustvo?

– Volim Užice i zaista uživam svaki put kada me put nanese ovamo. Mi imamo zaista kvalitetne namirnice koje su svojim načinom na koji se uzgajaju zaista posebne i autentične. I mislim da kada dođe pravo vreme zašto se ne vratiti i činiti svojim kvalitetnim obrocima naše sugradjane. A do tad držim se onoga što trenutno imam jer za neke stvari ipak postoji vremensko razdobljem.

Šta bi rekao na kraju o svom Užicu?

– Šta god u životu radili, nemojte raditi „bez duše“. Sve je u životu lakse ako kao zacin dodamo malo ljubavi. U životu postoje stvari koje možemo da kreiramo sami, kao i put do uspeha. Zato ne budite lenji mozda ste vi sledeća zvezda!

Užice – Oglasna Tabla

cest

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Donacijom grada Harbina Užice dobilo sportsko-rekreativni centar na Pori (FOTO)

Oglasna Tabla

Nagradni konkurs u znak sećanja na Ratku Vučković

Oglasna Tabla

Izložba radova 24. Međunarodne kolonije umetničke keramike Zlakusa

Oglasna Tabla

Pokrenuta peticija „Da svi đaci u Srbiji uče iz istih knjiga“

Oglasna Tabla

Od danas hladnije, uz padavine

Oglasna Tabla

Terzić: Prioritet budžeta za poljoprivredu je nabavka protivgradnih raketa

Oglasna Tabla

Hoće li marketi u Srbiji ukinuti rad nedeljom

Oglasna Tabla

Potrebno izgraditi 359 sistema za prečišćavanje voda

Oglasna Tabla

Koncert: Samostalni referenti

Oglasna Tabla