Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Užički arheološki lokaliteti uskoro dostupniji turistima

Užice – Projekat srednjovekovne tvrđave „Stari grad” je jedan od najznačajnijih koje realizuje aktuelno užičko gradsko rukovodstvo.Pre samo tri godine ova lokacija je bila stecište otpada. Zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić rekao je da se od tada do danas mnogo toga promenilo a da će se tek velike promene desiti.

„Naime užička srednjovekovna tvrđava ili kako je Užičani nazivaju Stari grad je identitetska odrednica i broj jedan ovog grada. Obnova nije samo potreba razvoja turizma već i zaštitnika Užica župana Nikole Altomanovića. Nakon 35 godina krenuli smo u projekat konzervacije zidina čime smo zaustavili dalje urušavanje i propadanje same tvrđave i došli smo u situaciju kada treba da odlučimo šta dalje. Urađeno je 40 odsto Gornjeg grada i najveći deo Srednjeg, ostala je druga polovina i Donji grad. Ove godine nastavljamo, u ambiciji i želji, da i privedemo kraju konzervaciju ali i da napokon krenemo sa rekonstrukcijom. To podrazumeva ono što je urađeno i na tvrđavi Golubac. Vraćanje srednjovekovne fortifikacije u njegov nekadašnji izgled. Mi imamo sreću da je jedan od najvećih autoriteta za srednjovekovne fortifikacije profesor dr Marko Popović, koji je Užičanin, naš konsultant i čovek koji je radio idejno rešenje rekonstrukcije. Idejni projekat uradili smo u skladu sa njegovim rešenjem oslanjajući se na period iz 1737. za koji imamo dobru arhivsku građu, kada su Austrijanci bili na Starom gradu više je tragova ostalo nego za pet vekova kada smo bili pod Turcima”, kazao je Nešić.

Prema njegovim rečima ministar Rasim Ljajić im je dao obećanje da će dobiti sredstva za ulazak u rekonstrukciju Gornjeg grada, gde se planira obnova glavne kule, dva kazamata i citadele oko kule, čime će se dobiti muzejska izložbena sadržina.

„Međutim, ostaje problem, kao i od pre nekoliko vekova, a to je prilaz samoj tvrđavi. Veoma malo od milionskog broja turista, koji tokom godine dolaze na Zlatibor, Taru, Mokru Goru siđu u Užice. Zato smo krenuli u jedan projekat, koji je za nas poduhvat a to je izgradnja pešačkog mosta sa državnog puta do samog Starog grada gde smo uključili najveće profesionalce u tom poslu i profesore sa Građevinskog i Arhitektonskog fakulteta. Namera nam je da ove godine uradimo projekat i da sledeće godine krenemo u izvođenje. Ne samo da povežemo Stari grad sa magistralom, nego i sa prvom hidrocentralom u Evropi, sa zelenom stazom koja povezuje lokalitet užičke plaže”, ističe Nešić.

Zip lajn koji će uskoro početi sa radom, povećaće broj zanimljivih sadržaja u Užicu jer je misija da ljudi koji se bave turizmom žive od njega.

Staparska banja, je takođe, jedan lokalitet koji je danas gradilište.

„Projekat Neo lajf, je u toku, i ima za cilj izgradnju arheo parka nalik Evropskim, kako bi se verno prikazao život u neolitskom periodu jer se u neposrednoj blizini banje i nalazilo neolitsko naselje Staparska gradina”, kazao je Nešić.

Izvor:RINA

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U ritmu nedelje sa Draganom i Milošem Markovićem (VIDEO)

Oglasna Tabla

Za 6 dana podeljeno 3500 kanti za selektovanje otpada (VIDEO)

Oglasna Tabla

U Srbiji danas vetrovito i hladnije, do 10 stepeni

Oglasna Tabla

Ovako će izgledati Vlajkov plato posle rekonstrukcije (FOTO)

Oglasna Tabla

MUP pozvao građane da što pre podnesu zahteve za nove oružne listove! Kazne do 150.000 dinara

Oglasna Tabla

BRAVO: Luka, Matija i Elena osvojili 6 medalja u Sarajevu

Oglasna Tabla

Palačinke / pužići sa sirom i spanaćem (video)

Oglasna Tabla

Promocija knjige „Bunt i snovi Andrije Lojanice“

Oglasna Tabla

Danas promenljivo oblačno i suvo, sa sunčanim periodima, do 12 stepeni

Oglasna Tabla