11.6 C
Uzice
септембар 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

UŽIČKA TVRĐAVA

Projekat rekonstrukcije Starog grada bio je tema sastanka predstavnika grada Užica i Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva pre oko mesec dana. Takođe, profesor Emir Kusturica je deo tima koji radi na projektu rekonstrukcije Starog grada užičkog velmože Nikole Altomanovića i „osavremenjavanja“ sadržajima koji će pomiriti prošlost sa današnjim potrebama grada, njegovih ljudi i gostiju. Rekonstrukcija Starog grada u Užicu, koja bi uskoro mogla da počne, a po dobijanju potrebne dokumentacije, arhitektonski će se osmisliti uključivanje lokaliteta u savremene tokove, stvaranjem nekih novih sadržaja. U ilustraciji možemo da pogledamo kako je užička tvrđava izgledala nekada, što bi, ako se planovi ostvare, isto ovako sijala u skorijoj budućnosti. Jednom rečju, prelepa.

Utvrđenje se nalazi na stenovitom grebenu iznad reke Đetine na periferiji današnjeg Užica.

64407_10151513115149740_1438489370_n

Podignuto je najverovatnije u drugoj polovini 14. veka, kada se nalazilo u posedu Nikole Altomanovića. Sultan Mehmed II ga osvaja, obnavlja i dograđuje, kao i tvrđave na Dunavu, u cilju sprečavanja eventualnih ugarskih prodora. Tokom 1737. godine utvrđenje je u austrijskom posedu. Karađorđe ga osvaja 1806. godine, ali ga Turci preotimaju 1813. i zadržavaju u svom posedu do 1862. godine kada je, prema ugovoru iz Kanlidže, razoreno miniranjem.

535559_10151513115129740_707758080_n

Tvrđava u Užicu je u uslovima ratovanja hladnim oružjem bila gotovo neosvojiva. Čine je tri visinski različita dela: citadela na vrhu sa glavnom kulom, Srednji grad i Donji grad sa Vodenom kulom. Ovakav odbrambeni sistem bio je povezan bedemima i kulama. Od srednjeg dela grada spuštaju se dva bedema, do najjužnijeg dela strme litice na obali reke Đetinje, gde se nalazila Vodena kula, koja je u vreme opsada, omogućavala bezbedno snabdevanje grada vodom. U širem smislu ona predstavlja jedinstvenu konstrukciju na našem području. Bila je polukružne osnove, visoka 25 metara i podeljena na osam etaža međuspratnom drvenom konstrukcijom.

Izvor: www.turizamuzica.org
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Leposava Majstorović, najvoljenija medicinska sestra Užica, bila i ostala (VIDEO)

Oglasna Tabla

U nedelju šeste Pesničke vatre zlatiborske

Oglasna Tabla

Topli kolač s makom za hladne jesenske dane

Oglasna Tabla

Istraživanje: Prosečan iznos mita u Srbiji 74 evra, a ovo su zanimanja u kojima ima najviše korupcije

Oglasna Tabla

Klot i frket u potpunom mraku: Upoznajte slepu pletilju sa Zlatara

Oglasna Tabla

Likovni konkurs užičke biblioteke u znak sećanja na Ratku Vučković

Oglasna Tabla

Prva zlatiborska PUZIJADA

Oglasna Tabla

Jesenja ravnodnevnica – moćan period u kom važe posebna pravila poput ovog: “Kakva setva takva i žetva”

Oglasna Tabla

Данас је Мала Госпојина – Рођење Пресвете Богородице

Oglasna Tabla