ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ужичка „Слога“ покренула 76 тужби против послодаваца због кршења радничких права

https://www.aikbanka.rs/?fbclid=IwAR1s4tGDNhErGUTaD77DkQqKoEU6Hs1tdwStqjc3GOh-9CU4JFcctJZ5sdM

Ужички Синдикат “Слога” покренуо је 76 тужби против послодаваца из јавног и приватног сектора, које су тренутно пред Основним судом у Ужицу, рекао је за Данас, председник Синдиката, Глишо Видовић.

Синдикату “Слога” у Ужицу, радници који мисле да су им угрожена права, обраћају се и када нису његови чланови, а жале се на различите неправде. Најчешће је то мобинг или шиканирање, затим неосновано смањивање зараде, неисплаћивање новца за путне трошкове, ноћни, прековремени рад или рад на празник.

“Послодавци у приватном сектору, најчешће мали предузетници, често нису довољно упознати са својим законским обавезама. Они се углавном ослањају на књиговодствене агенције, у којима нису запослени правници, већ економисти”, објашњава Видовић.

Велики број притужби и поступака односи се на јавни сектор, посебно на јавно комунална предузећа.

-Тренутно је у процесу 11 тужби против ЈКП “Водовод”, углавном због неисплаћеног регреса и топлог оброка у пуном износу, али и због премештаја на друго радно место, без правно ваљаног образложења”, каже наш саговорник и напомиње да је Синдикат поднео и више тужби против ЈКП “Биоктош”.

-Оне се тичу прерастања радног односа и кадровског смењивања без ваљаног правног образложења. Осим тога, једна тужба због преображаја радног односа поднета је и против ЈКП Нискоградња, док смо против Здравственог центра у Ужицу поднели 43 тужбе”, каже председник ужичке “Слоге”.

Видовић истиче и да је у последњем периоду приметна промена понашања послодаваца којима се Синдикат обраћа, како би проблеми на које се радници жале били отклоњени без покретања тужбе.

“За разлику од почетка пре пар година, сада нас послодавци доживљавају као озбиљног партнера, организацију која указује на стварне проблеме. Покушавају да нађу решење, како би избегли покретање тужби”, каже Видовић.

Он истиче да је вансудски до сада решено скоро 50 случајева, у којима су послодавци, међу којима и угледни градски привредници, били кооперативни и желели да помогну да радници остваре своја права.

У току је и седам предмета, који се односе на усмеравање Инспекције рада да обави ванредни надзор, а неки од њих се односе на неоснован прекид радног односа.

Како против мобинга?

„Није реткост да се запослени жале на злостављање и шиканирање на раду, мобиговање, када послодавци желе да испровоцирају запосленог да сам да отказ. За то постоји лек. Између осталог, увек препоручујем да запослени води свој дневник, у који је потребно записати време када се нешто десило, навести употребљене речи, ситуацију у којој су изговорене. Такав дневник је прихватљив доказ на суду”, саветује Видовић.

Данас

https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сутра до 32 степена, а онда опет потоп: Најновије упозорење РХМЗ: Ево какво нас време очекује од понедељка

Закон не забрањује продају електронских цигарета деци, а хемикалије које удишу су и те како штетне

Минимални годишњи одмор 20 радних дана, али радно искуство и школа доносе и дуже летовање

Сезона одмора се захуктава: Како најјефтиније плаћати у иностранству?

Ухапшена жена осумњичена да је претукла наставницу у школи на Новом Београду

Друго место за ученике првог разреда ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“ на Републичком такмичењу „Пажљивкова смотра 2024“ (видео)

У Дому здравља у Чајетини – бесплатни превентивни здравствени прегледи

Србију чека сунчан и топао викенд, температура до 30 степени

Из културне ризнице града, предавање Миленко Мисаиловић