28.8 C
Uzice
август 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Užička policija izrekla 260 mera protiv nasilnika u porodici

Broj krivičnih dela porodičnog nasilja na području Policijske uprave Užice je umereno povećan, ali to ne bi trebalo tumačiti kao povećanje tog vida nasilja, već kao rešenost žena da učestalije prijavljuju nasilnika. 

To je ocenio Saša Misailović, načelnik Policijske uprave koja, osim Užica, pokriva i opštine Arilje, Bajina Bašta, Čajetina, Požega i Kosjerić, prilikom okruglog stola „Intenzivnom međusektorskom saradnjom protiv nasilja nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima“ koji je, pre neki dan, organizovala ta policijska uprava.

Misailović je rekao da je taj skup jedna od aktivnosti PU Užice koja učestvuje u akciji „Stop porodičnom nasilju“, koju je organizovao MUP, a povodom međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“. On je naveo da su u sprečavanju nasilja i postupanju prema nasilnicima učinjeni veliki pomaci, zahvaljujući Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici koji se primenjuje od 1. juna ove godine.

– Do 15. novembra užička policija je izrekla oko 260 hitnih mera, među kojima je i 170 mera udaljenja učinioca kako ne bi mogli da kontaktiraju sa žrtvom, dok je u 90 slučajeva izrečena hitna mera udaljenja iz stana, saopštio je Misailović i istakao da ta uprava poseduje kapacitete za rešavanje problema porodičnog nasilja i da je za takve procedure obučen veliki broj policijskih službenika.

Osim pripadnika policije, tom skupu, na kome je ukazano na potrebu što efikasnije intersektorske saradnje u rešavanju porodičnog nasilja i nasilja u partnerskim odnosima, prisustvovali su predstavnici sudova, tužilaštava, zdravstvenih i obrazovnih ustanova, centara za socijalni rad, Školske uprave, Ženskog centra Užice i drugi učesnici.

– Nije sramota prijaviti nasilje, već je sramota biti nasilnik, poručio je Misailović i pozvao žene da ne pristaju na nasilje i da prijave nasilnike.

U Zlatiborskom okrugu sigurna kuća postoji samo u Priboju i u njoj ima osam mesta za žene i decu žrtve porodičnog nasilja. Prema podacima Ženskog centra Užice, tom okrugu je potrebno još oko 30 mesta, pa su Udružene žene Zlatiborskog okruga nedavno pokrenule inicijativu za izgradnju regionalne sigurne kuće. Prikupljeno više od 2.500 potpisa i stalno raste broj građana koji podržavaju tu inicijativu, koja bi trebalo da bude upućena Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja. Uskoro bi trebalo da bude otvoren i račun u banci na koji bi građani i preduzeća mogli da uplaćuju novac za tu namenu.

Inače, u okviru Ženskog centra Užice postoji SOS telefon – 0800 333 445 za žrtve nasilja u porodici kojima se nudi psihološka i pravna podrška, a pozivi su besplatni za sve mreže fiksne i mobilne telefonije.

Izvor: danas.rs/N.Kovačević

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Uz prelep ambijent pobeda Slobode na početku sezone

Oglasna Tabla

Četvrt veka institucionalne podrške Užica mladim umetnicima: Izložba „Oni koji dolaze“

Oglasna Tabla

Galerija Reflektor: Izložbe radova Nine Milivojević i Nikole Radosavljevića

Oglasna Tabla