OГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Užice u projektu „Istraživanje, stavovi i namera stanovništva o preseljavanju i uticaj migracija na starenje“

Danas je u Svečanoj sali Gradske kuće predstavljen projekat „Istraživanje, stavovi i namera stanovništva o preseljavanju i uticaj migracija na starenje“ koji sprovodi beogradski Geografski fakultet u saradnji sa kabinetom ministra bez portfelja za demografiju i populacionu politiku.

Danica Šantić vanredni profesor na Geografskom fakultetu u Beogradu i rukovodilac istraživanja na projektu je ovim povodom istakla da je Grad Užice prva od četiri lokalne samouprave učesnice projekta gde se projekat predstavlja. Osim Užica, u projektu su i grad Zrenjanin, Leskovac i Zaječar.

„Cilj projekta je da predložimo mere lokalnim samoupravama koje će biti podržane od strane države kako bi došlo do poboljšanja kvaliteta života, pre svega u ovih četri izabrane jedinice lokalne samouprave, a kasnije i u ostalim gradovima i opštinama u Srbiji“, rekla je Šantićeva.

„Okosnica projekta je izbor jedinica lokalne samouprave u kojima će se raditi istraživanja. Izabrali smo četiri regionalna centra, gde se nalazi kritična masa stanovništa, odnosno postoji mlado stanovništo koje se nije iselilo. Govorimo da znamo razloge i pozivamo se na ekonomske, ali smatramo da je sve više razlog odlaska bezperspektivnost.

Plan je da se konsultujemo i da saznamo šta ljudi misle u Užicu, kako percipiraju problem migracije stanovništva, a osnovna ideja projekta je da vidimo kako država i lokalna samouprava mogu da pomognu stanovnicima odnosno mogu da odgovore na neke njihove potrebe, kako bi smanjile namere o preseljavanju ili da ne razmišljaju da se isele ili iz države ili iz opštine.

Složili smo se da su migracije jedan od gorućih pitanja savremenog života u Srbiji, uopšte demografskog razvitka. Jako je teško doći do podataka o migracijama, prema nekim procenama migraciona statistika prati unutrašnje migracije, ali je mali broj opština u Srbiji koje beleže pozitivan migracioni bilans, Užice ima negativan migracioni bilans, više se stanovnika iseljava nego što se doseli.“- navela je Šantićeva.

Danica Šantić je istakla i da je „migracioni trend je u porastu u svim opštinama u Srbiji.  Na godišnjem nivou, prema proceni, Srbiju napusti između 15 i 40 hiljada stanovnika, ogroman je raspon i zavisi koje izvora podataka se koriste, zato što je migraciju jako teško pratiti. Prijavna i odjavna služba bi trebala da daje podatke o ljudima koje se iseljavaju, registri stanovništva nam nedostaju, zato radimo na unapređenju migracione statistike kako bi taj raspon podataka bio manji.“

„Rezultat projekta biće  Studija gde će biti predstavljeni pravi stavovi ljudi“, rekla je profesorka Šantić i dodala da je „istraživanje zamišljeno da bude terensko, koristiće se ankete, intervjui i biće angažovani studenti Geografskog fakulteta koji će ići na teren od 16. aprila i koji će razgovarati sa stanovnicima i pokušati da saznaju šta su glavni razlozi, zašto građani razmišljaju o odlasku iz svojih opština.“

Projekat je počeo sredinom marta, prvi rezultati se očekuju do 15. juna, a u međuvremenu će biti održani i okrugli stolovi gde će biti prezentovani zaključci na osnovu terenskog rada i na kraju to će sve biti sastavni deo Studije koju će predstaviti Ministrastvo bez portfelja na sednicama Vlade.

Izvor:uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Кромпир у Србији у јуну скупљи 152,6 одсто него пре годину дана, риба 74,4 одсто

Oglasna Tabla

Бензин у Србији појефтинио четири, а дизел два динара

Oglasna Tabla

Према најави РХМЗ локално се очекујe већа количина падавина!

Oglasna Tabla

Србијашуме тврде да им је нејасно због чега су стоваришта пелета празна

Oglasna Tabla

Како рефинансирати стамбени кредит

Oglasna Tabla

У Ужицу одржана друга јавна расправа о Предлогу Стратегије за младе

Oglasna Tabla

Аутомобил код Пријепоља улетео у двориште породичне куће, повређене две особе

Oglasna Tabla

Лицидерско срце 2022. – „Нек се врти коло, нек се чује дечја граја, нек нас игра увек спаја!“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Данас променљиво облачно, до 30 степени

Oglasna Tabla