26.6 C
Uzice
август 24, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Užice u novom ruhu: Nove fasade u centru grada

Sredinom godine Grad Užice je raspisao javni poziv za sufinansiranje obnove fasada za stambene jedinice na teritoriji grada, gde su prioritet imale zgrade u gradskom jezgru. Na konkurs se javilo dosta zgrada od kojih su četiri prošle proceduru do kraja i na njima su završene obnove.

„Kao što smo nekoliko puta isticali, Grad Užice je tokom 2017. godine započeo jedan višegodišnji posao obnove i rekonstrukcije centra grada. Jedan od segmenata čitavog procesa je i obnova fasada, jer je procena i opšti utisak da su fasade ogledalo grada, a da iste, duži niz godina nisu obnavljane što je stvaralo ružnu sliku o našem gradu i utisak svakog gosta koji poseti Užice nije bio baš najbolji“, rekao je zamenik gradonačelnika Nemanja Nešić i dodao da „i pored toga što se na konkurs javio znatno veći broj zgrada, samo četiri su privele posao do kraja, iako je u budžetu Grada bilo novca za sve.

Jedna od tih zgrada, koja je i pod zaštitom države, je Novakovića kuća koja je na ulazu u grad i kojoj je obnova fasade bila neophodna“.

„Građani mogu i 2018. godine konkurisati za obnovu fasada na svojim zgradama, a za ove namene je u gradskom budžetu opredeljeno oko 23 miliona dinara. Očekuje se znatno veće interesovanje i, iako to nije zakonska obaveza, gradsko rukovodstvo je prepoznalo potrebu za obnovom fasada u centru grada i ceo ovaj konkurs se i realizuje u želji da se sugrađanima pomogne u tom poslu“ – rekao je Nešić.

U skladu sa Pravilnikom sa 80 % se kofinansira obnova fasada objekata koji su pod zaštitom države, kao što je bio slučaj sa Novakovića kućom, jer ti objekti imaju poseban kulturno-istorijski značaj. Stambene jedinice imaju mogućnost obnove fasade uz subvenciju od 50 % za frontalne delove zgrade i nešto manji procenat za bočne i zadnju stranu.

Početkom naredne godine će biti raspisan novi poziv za sufinasiranje obnova fasada pa je preporuka da Skupštine stanara već sada pripremaju na svojim sednicama odluke koje su im neophone za učešće na istom kako bi ispunili uslove koje su definisani propisanim Pravilnikom.

Užice – Oglasna Tabla/uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zov iz dela porodice koju gubimo: „Počnite da paničite“

Oglasna Tabla

Dama koja veruje da je upoznala sve boje života – Bojana Nešić (VIDEO)

Oglasna Tabla

Više pokušaja vantelesne oplodnje o trošku države

Oglasna Tabla