OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Užice u „Noći muzeja“ 2019.

Ovogodišnja Noć muzeja, 18.maja,  smeštena u okrilje nacionalne manifestacije Muzeji za 10, u Užicu će biti obeležena otvorenim vratima svih izlagačkih prostora, ali i programima koji se organizuju specijalno za ovu priliku.Svi prostorni kapaciteti Narodnog muzeja Užice biće otvoreni od 10 do 24 časa, što uključuje Stalnu postavku: Užice, nastanak i razvoj, Užička republika 1941., Partizansku fabriku oružja i municije, Istoriju namenske proizvodnje u Užicu od 1928. do danas, Lapidarijum antičkih spomenika, Legat slikara Mihaila Milovanovića, novootvorenu izložbu Crtež, grafika , kolaž , Rista Antunovića. Specijalno za Noć muzeja, a i povodom obeležavanja Evrpskog dana muzeja, 19. maja, u Narodnom muzeju Užice biće otvorena izložba “Užice, XX vek-jedan od mogućih pogleda” koja obuhvata izložbu umetničkih dela, predmeta primenjene umetnosti i dizajna, odabranih komada kojima su  Užičani ukrašavali svoj stambeni prostor iz muzejske zbirke i privatnih kolekcija. Ova izložba se otvara u 19 časova. Povodom Noći muzeja, učenici Muzičke škole “Vojislav Lale Stefanović” pripremili su mini koncert koji će biti održan u Legatu slikara Mihaila Milovanovića. Jokanovića kuća sa svojom stalnom postavkom takođe će biti otvorena za posetioce od 10 časova do ponoći. Putnici namernici ili oni koji žele da tokom noći skoknu do Kadinjače, pred razgledanja spomeničkog kompleksa  imaće priliku da pogledaju stalne postavke Radnički bataljon I borba na Kadinjači 1941. godine i Užički kraj u Nato agresiji na SRJ.

Gradska galerija Užice biće otvorena a posetiocima će biti aktuelna izložba dela iz kolekcije Moderne galerije Valjevo, a Istorijski arhiv Užice takođe sa izložbom u toku koja se tiče  istorije diplomatskih odnosa Srbije i Rusije učestvuje u manifestaciji. Noć muzeja se prvi put priključila i  Galerija Reflektor u Krčagovu u kojoj je u toku izložba troje mladih umetnika: Jelene Ilić,Dragana Dragutinovića i Ane P. Mitrović pod nazivom “Zona bezbednosti”.

Umetnička škola Užice, kao i do sada, učestvuje u ovoj manifestaciji pa će pred tradicionalne modne revije koja se organizuje ovim povodom biti realizovane brojne radionice u kabinetima, ali i izložbe učeničkih radova svih smerova u školi.

Tehnička škola  “Radoje Ljubičić” kao i svake godine priprema posebne programe kojima se priključuje “Noći muzeja” a svečano otvaranje je u 18 časova kad će biti održana promocija knjige “Sveti car”  posvećene stradanju porodice Romanov, priređivača Ranka Gojkovića. U nastavku, od 19 časova sledi izvođenje predstave “Sumnjivo lice” koju realizuje dramska ekipa škole. Pola časa kasnije biće dodeljene nagrada za literarne  radove pristigle na konkurs “Zoran Teodosić”, a od 20 časova, u saradnji sa udruženjem “Roditelj” biće održano predavanje o pravilnom postavljanju dečijih auto sedišta. Do ponoći će moći da se pogleda izložbe oldtajmera, maketa i učeničkih radova a biće organizovane i razne tematske radionice.

Izvor:pasaz.rs/M. Nikolić / Foto: Noć muzej 2018. , arhiva

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

ARLEMM u Beogradu – prvi onlajn festival klasične muzike u zemlji

Oglasna Tabla

Država isporučila opremu i lekove, ali nedostaju namirnice, energenti i sredstva za dezinfekciju

Oglasna Tabla

Ršumović: „Šta nam sve deca gledaju na privatovizijama, još i dobro prolazimo!“

Oglasna Tabla

Kako će izgledati nastava u septembru, ministar otkriva detalje

Oglasna Tabla

Ovo je planina na koju se Sveti Sava popeo sa velikom mukom, a po tome je i dobila ime: Mučanj postaje sve atraktivnija turistička destinacija u Srbiji

Oglasna Tabla

Njena kuća je sređena već u 7 i 20: Zlatna pravila mame šestoro dece za dom bez nereda

Oglasna Tabla

Bolnice u Srbiji prepune, zdravstveni radnici na izmaku a pik se tek očekuje

Oglasna Tabla

Stiže spas: Vakcina protiv korone već u septembru? Testiranje u završnoj fazi

Oglasna Tabla

Iz Čigote apeluju za pomoć

Oglasna Tabla