13.2 C
Uzice
август 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA REPORTERI-DOPISNICI

UŽICE TREĆI GRAD U SRBIJI PO ZAGAĐENOSTI VAZDUHA

Sa 137 umrlih na 100.000 stanovnika naša zemlja zauzima deseto mesto u svetu. Najugroženiji srpski grad po zagađenosti je Beograd, a slede ga Bor, Užice, Pančevo, Valjevo, Kragujevac i Sremska Mitrovica.

14670807_10209689623571340_6874302481413024150_n

Naročito zabrinjava što se najveći gradovi u našoj zemlji nalaze po kvalitetu vazduha u trećoj kategoriji, koja označava prekomerno zagađenje. Pulmolog doktor Dragoljub Paunović upozorava da je situacija sa zagađenjem alarmantna. – Problem je naročito izražen u velikim gradovima zbog zastarelosti automobila. Postoji i velika količina samostalnih kotlarnica, a postoji i problem polena zbog neuništavanja ambrozije – tvrdi Paunović.

Procenjuje se da je zagađenje vazduha u domaćinstvu uzrok polovine smrtnih slučajeva od upale pluća kod dece mlađe od pet godina. Profesor političke i socijalne ekologije Darko Nedić kaže da su podaci SZO veoma uznemiravajući.

– Najveći izvori zagađenja su termoelektrane, rudarsko-topioničarski baseni Bor i Majdanpek, rafinerije, azotara Pančevo i druga slična postrojenja. Rešenje bi moglo da bude u tome da počnemo da prevodimo individualne kotlarnice na sisteme daljinskog grejanja, pa tako redom – zaključio je Nedić

Izvor: www.srbijadanas.com

output_nm92kd

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Licidersko srce na Zlatiboru u znaku prijateljstva i humanosti

Oglasna Tabla

Прослава поводом осам векова аутокефалности Српске православне цркве на Златибору (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Posni ručak, na vodi: Od čorbe do glavnog jela – 7 recepata za celu nedelju

Oglasna Tabla