7.7 C
Uzice
октобар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Užice: Stipendiju za master u inostranstvu niko ne želi

Zvuči odlično za one koji žele da nastave studije u inostranstvu: tri grada – Dubai, Sidnej i Singarpur, jedna master diploma, 16 meseci studiranja i puna stipendija za diplomce ekonomije i organizacionih nauka sa prebivalištem u Užicu. Ipak, na ovaj konkurs se niko nije javio.

U čemu je problem?

Grad Užice i SP Džejn škola globalnog menadžment, u okviru projekta Iz Užica u svet i nazad“, raspisali su konkurs za stipendiranje master studija namenjen diplomcima ekonomskih i organizacionih nauka iz Užica.

Uslovi konkursa bili su zavšene osnovne akademske studije sa najmanjom prosečnom ocenom 8, radno iskustvo manje od tri godine i prebivalište u Užicu najmanje šest meseci pre datuma objavljivanja konkursa.

Kako piše u javnom pozivu, poseban uslov bio je poznavanje engleskog jezika.

„Strogi kriterijumi“?

Konkurs je raspisan 6. jula.

Dve nedelje i tri dana kasnije, istekao je rok za prijave, a na adresu pisarnice gradske uprave nije stigla nijedna prijava.

„Postavili smo pitanje da li su kriterijumi bili strogi“, kaže za BBC zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić i objašnjava da je ovo prvi put da grad Užice finansira ovakav projekat.

Stipendija koju je grad Užice ponudio diplomcima pokriva punu školarinu master studija, kao i troškove smeštaja, prevoza i administrativnih taksi.

Zamenik gradonačelnika Užica veruje da je moguće da je diplomce odbilo to što bi dobitnici stipendija bili u obavezi da se, nakon završenih studija, vrate u Užice.

„To je jedan od važnih kriterijuma, obzirom na to da se stipendija finansira novcem građana Užica. Logično je da se studenti vrate u grad i primene znanje“, kaže.

Nešić dodaje da ni taj kriterijum nije „zapisan u kamenu“ i da bi dobitnik stipendije učešćem od 10 odsto pune cene stipendije mogao da „izbegne“ povratak u rodni grad.

Studenti i diplomci iznenađeni

Radovan Novaković je završio master studije na Pravnom fakultetu u Beogradu prosečnom ocenom 9, 37. Danas je predsednik Unije studenta Užica.

On smatra da je stipendija „odličan potez“ vlasti Užica, ali da postoji problem.

„Ova stipendija je u interesu mladih Užica, ali je konkurs, nažalost, raspisan u pogrešno vreme“, kaže.

Novaković nije iznenađen time što se na konkurs niko nije javio zbog toga što se konkursi za strane i domaće stipendije, kako kaže, obično raspisuju krajem akademske godine za narednu godinu.

„Konkurs u Užicu je trajao od 6. do 23. jula, nakon toga je trebalo da se razgovara sa kandidatima, što znači da konačna odluka ne bi bila doneta pre početka avgusta, mesec dana pre početka studija u Singapuru, Dubaiju ili Sidneju“, kaže Novaković.

Studenti smatraju da bi konkurs bio uspešniji da ih je grad pitao za mišljenje.

„Ne želim da se stvori slika da je mladima neko ponudio šansu koju oni ne žele. To nije tačno. Ovo je samo još jedan pokazatelj nedostatka komunikacije sa studentima“, kaže.

Novaković veruje da konkurs ipak može biti uspešan.

„Studenti našeg Udruženja ne vide povratak u Užice kao otežavajuću okolnost. Veliki broj studenta se u Užice vraća kako bi radili u IT kompanijama. Grad bi trebalo da produži trajanje konkursa i nameni ga studijama sledeće akademske godine“, kaže Novaković.

Šta žele srpski studenti i gde se informišu

Traženje posla ili nastavak studija u inostranstvu, drugi je po redu motiv srednjoškolaca u Srbiji za upis fakulteta, pokazalo je istraživanje portala Infostud.

Nekoliko domaćih i stranih organizacija nude studentima kada upišu fakultet informacije o nastavku studiranja u inostranstvu.

Program Evropske unije Erazmus plus jedan je od najpopularnijih programa među studentima i diplomcima.

Od kada program funkcioniše u Srbiji, skoro tri hiljade studenata iz Srbije otišlo je na razmenu na univerzitete zemalja EU, dok je u Srbiji studiralo oko 1300 stranih studenata.

Predstvanici fondacije Tempus, koja sprovodi ovaj program u Srbiji, za BBC kažu da se informisanost studenata o šansama za studije u inostranstvu poboljšava svake godine.

„Uz sve inicijative da se studenti informišu o mogućnostima, ali i sa konstantnim povećanjem broja studenata koji su se školovali u inostranstvu, povećava se broj onih koji dolaze u dodir sa ovim informacijama“, kažu u ovoj organizaciji.

Informativni centar ove organizacije u Beogradu svake godine poseti veliki broj studenata. U Tempusu kažu da i fakulteti, često preko Kancelarija za međunarodnu saradnju, informišu studente o mogućnostima stipendiranog nastavka školavanja van zemlje.

Najčešće zablude studenata su, objašnjavaju u ovoj organizaciji, verovanje da je glavni i jedini kriterijum za dobijanje stipendije visok prosek, kao i to da, ako vas jednom odbiju, više nema svrhe prijavljivati se.

Iako je zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić za BBC rekao da je konkurs sada zatvoren, diplomci ovog grada predlažu još jedan pokušaj.

Izvor: danas.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nastavak „miholjskog leta“: U utorak jutro sveže, tokom dana toplo, a evo kada nas očekuje preokret

Oglasna Tabla

Svaki drugi lek kupljen preko interneta je lažan

Oglasna Tabla

Guslarsko veče 27. oktobra u Užicu

Oglasna Tabla

Rok i bluz festival „In wires“

Oglasna Tabla

Etno samit „TradicijaNova“

Oglasna Tabla

Požega: Ima da nas ima!

Oglasna Tabla

Osam medalja za karate klub „Uniline Sevojno“ u Čačku

Oglasna Tabla

“Krasnaja” Milica Ješić diplomirala u Sankt Peterburgu, pa se vratila u Srbiju da radi (VIDEO)

Oglasna Tabla

Jednostavan i sočan: Kolač sa jabukama i pudingom kakav još niste jeli!

Oglasna Tabla