ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Užice planira da nad koritima potoka gradi parking mesta

Oko polovina uređenih korita malih vodotokova drugog reda, u centralnom delu Užica je prekriveno betonom. Lokalna samouprava tu činjenicu ne vidi kao poraz već najavljuje nova popločavanja korita potoka, a sve sa objašnjenjem da će se na taj način dobiti nova parking mesta. Ekolozima i zaštitarima životne sredine, a i najvećem broju Užičana koji odgovorno razmišljaju o životnoj sredini, logičnije bi bilo da se korita, gde je to moguće, oslobode od betonskih nadzida. Lokalne vlasti promišljaju suprotno.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević, nedavno je najavila da će, u saradnji sa JVP „Srbijavode“ Užice razmotriti mogućnost daljeg zacevljenja dva užička potoka, Koštičkog i Gluvaćkog. Tako će se, kako je navela, dobiti nova parking mesta kojih u ovom gradu nema dovoljno. Direktor užičkog JP „Užice razvoj“ Nikola Maksimović, za portal Nova.rs kaže da očekuju posetu predstavnika JVP „Srbijavode“ Užicu, te da će zajedno razmotriti mogućnosti za realizaciju ove ideje.

„Za Koštički potok mi imamo projektnu dokumentaciju ali još nemamo saglasnost Srbijavoda i nemamo građevinsku dozvolu zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa. Zbog bujičnih voda i mogućih zagušenja u koritu tog potoka, u Srbijavodama su nam obećali pomoć u iznalaženju tehničkog rešenja pa se korito možda ne bi u potpunosti zatvorilo, kako bi se korito moglo povremeno čistiti. Nakon toga krenućemo i u izradu tehničke dokumentacije pa i realizacije jednog po jednog projekta. Sa Srbijavodama ćemo probati da iznađemo i rešenje za prekrivanje Gluvaćkog potoka, to ćemo regulisti ugovorom o poslovnotehničkoj saradnji“, kaže Maksimović.

Oba pomenuta potoka imaju delimično uređena korita kroz grad. Kako su nam u JP “Užice razvoj rekli”, vrednost projekta za zatvaranje jednog od potoka, Koštičkog, iznosi 70 miliona dinara.

Većina građana Užica smatra da bi manje koštalo da se korita ova dva potoka urede i održavaju, te da su kao takva značajnija i za ekologiju i za sliku grada koji je u kotlini uglavnom zabetoniran. Pitanje parkinga, po njihovom mišljenju, ne rešava se tako i da ima načina. Oni kojima nedostaje parking mesto, ne biraju način da do njega što lagodnije dođu, pa im je ova ideja dobrodošla.

“Čuo sam da planiraju da ove potoke zatvore, pretvore u parkinge ili šta već, ne mogu to da prihvatim kao razumnu odluku. Ovaj potok je nekada bio čist, u njemu je bilo riba i rakova, sada više nije tako. Sve što treba jeste urediti ovo korito i rešiti druge probleme kako bi njime tekla čista voda”, rekao je za Nova.rs Užičanin Mihailo Golubović.

“Mislim da korita treba da budu otvorena, naravno, na šta će to da liči kada se zatvori. Ovako je ružno jer se ne čisti, ali to da se zatvori, na šta bi to ličilo. Ja sam za to da se korita urede, očiste, poprave bankine i da ti lepo izgleda, nikako da se zabetonira, to ne. Inače u Užicu je beton, beton, sve nam je beton”, misli Marina Ristanović.

“Ja ovde živim, bilo bi dobro da se bar dobije još neko parking mesto. Da je ovo nešto sređeno, da je čisto korito onda bi trebalo da ostane ali ovako, bolje da ne gledamo u ovo, jer nema lepote, onda nek bude korisno”, rekao nam je Desimir Penezić.

Nad koritima su godinama unazad nicale radionice, perionice, kafići restorani. Iako su površine vodotokova u vlasništvu države, pojedini vlasnici kuća uz korito, izgradili su na njima betonske ploče kako bi parkirali vozila i dobijenu površinu označili kao privatni posed. U koritima su postavljene toplovodne i druge instalacije, inspekcije ne reaguju.

Da li je sve što se dešava i planira u Užicu dozvoljeno i da li će dati saglasnost za prekrivanje potoka, pitali smo nadležne u JP Srbijavode. Pored obećanja i direktora tog preduzeća lično, Gorana Puzovića, odgovor nismo dobili ni posle više od dva meseca. U kratkom razgovoru je za Nova.rs rekao da inspekcijske službe treba da rade svoj poso, te da je tako, korita vodotokova ne bi bila obeležavana kao privatni posed, što se u Užicu dešava.

Izvor: prva.rs/Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Саопштење Градског одбора Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење у вези квалитета ваздуха на територији града Ужица за 18.05.2024.

Викенд дијета за брзо прочишћење организма: Ево шта треба да једете да бисте се стесали

Може ли стид да нас учини бољом особом

Временска прогноза за недељу, 19. мај 2024.

Најављен збор у недељу у Луновом Селу

Србија и ове године на првом месту у Европи по расту броја туриста

Подељене омладинске картице (видео)

Јавни час прве помоћи за основце