10.3 C
Uzice
април 26, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Užice: Petacima potrebno još učionica

Prva Osnovna škola „Kralj Petar Drugi“ u Užicu, uprkos negativnim demografskim trendovima i u ovom delu Srbije, postala je tesna za sve školarce koji baš tu žele da pohađaju peti razred. Zato će najstarija obrazovna ustanova u gradu na Đetinji pokušati da se izbori za adaptaciju tavanskog prostora, kako i ubuduće ne bi morala da odbija upisnice nekolicine školaraca.

– U petom razredu su mesta maksimalno popunjena i u pet odeljenja imamo po 30 učenika, pa je jedini zakonski ispravan način da upišemo sve zainteresovane đake formiranje još jednog, šestog odeljenja – kaže direktor škole Nikola Bacetić. – Nažalost, nemamo dovoljno prostora i o adaptaciji tavana smo već razgovarali sa gradskim većnikom Marijom Trmčić. Razumevanje i dobra volja postoje, ali se razmatraju finansijske mogućnosti.

Inače, saradnja lokalne samouprave i užičkih škola je dosad bila veoma dobra, pa najava da će grad pokušati da reši i ovaj problem raduje i prosvetare, i roditelje, i đake. Razredne starešine i nastavnici u Prvoj osnovnoj školi ne kriju zadovoljstvo zbog velikog broja učenika i tvrde da – zbog činjenice da su deca vredna i po svemu izuzetna – maksimalan broj đaka u svakom odeljenju uopšte ne otežava rad.

NORMATIV

MINISTARSTVO obrazovanja je propisalo normativ po kojem je minimalan broj đaka u pet odeljenja 121, a maksimalan 150 – koliko ih je trenutno u užičkoj Prvoj osnovnoj školi „Kralj Petar Drugi“.

Izvor:novosti.rs/N. Janković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Sve je spremno za 7. Turnir šampiona Užice 2019 (VIDEO)

Oglasna Tabla

Православна правила уочи Васкрса: Овако треба да фарбате јаја ако хоћете да испоштујете традицију

Oglasna Tabla

Ivan Stanisavljević izabran za zamenika gradonačelnika Užica

Oglasna Tabla