23.2 C
Uzice
јул 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Užice pamti heroje Kadinjače i sa ponosom ih se seća

Danas 29. novembra u danu u kome se navršava 76 godina od bitke na Kadinjači, odata je pošta borcima Radničkog bataljona koji su, braneći odstupnicu Vrhovnom štabu NOPOJ-a, partizanskim odredima i bolnici, branili i Užičku republiku,  jedinu slobodnu teritoriju u ratom okupiranoj Evropi.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je odajući poštu herojima Kadinjače rekao: „Železnička, Pekarska, Krojačko –obućarska i Tkačka četa pružile su tada herojski otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju, sa dubokom verom da je sloboda vredna svake žrtve. Na Kadinjaču su krenuli radnici koji su, kako je to neko jednom rekao, bili borci van radnog vremena, sa ciljem da brane svoj kućni prag, svoje porodice i ljudsko dostojanstvo koje je neraskidivo povezano sa slobodom. U stroju nije bila samo četa radnika fabrike oružja,  koji su sedam dana pre bitke izginuli prilikom strašne eksplozije u Trezorima, u kojima je bila smeštena partizanska fabrika municije.“

„Sudbina je borcima Radničkog bataljona, među kojima je bilo i onih koji čestito nisu ni detinjstvo proživeli,  dodelila ulogu koju su hrabro odigrali, sledeći uverenje da je ispravno žrtvovati se za ideale, slobodu i budućnost novih generacija.

Sećanje na stradanje Radničkog bataljona je naš dug i dug generacija koje dolaze. Najmanje što možemo da učinimo je da odamo poštovanje njihovom činu hrabrosti i odanosti vrednostima koje nemaju cenu i jačaju našu veru da nijedna žrtva na Kadinjači nije bila uzaludna“, istakao je Petković. 

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Negovan Stanković je rekao da „naša država nema drugog puta osim antifašističkog, na tom putu nas ništa nije moglo i ne može pokolebati jer se borba protiv fašizma nikada nije dovodila u pitanje“ i dodao da je Srbija podnela veliku žrtvu kako bi fašizam bio pobeđen.

Vidosav Kovačević, zamenik predsednika SUBNOR-a  je istakao da je  Srbija je 1941. godine rekla istorijsko NE fašizmu i odazvala se na poziv Komunističke partije Jugoslavije i Josipa Broza Tita i krenula u opštenarodni ustanak za oslobođenje.

Užice – Oglasna Tabla/uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Jedite borovnice i usporite starenje

Oglasna Tabla

Ministarstvo poljoprivrede ,šumarstva i vodoprivrede – subvencije (video)

Oglasna Tabla

Bez kvasca i praška za pecivo: Pogačice sa sirom meke kao duša

Oglasna Tabla