19.5 C
Uzice
јул 24, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Užice obeležilo Dan grada

Svečanom akademijom u užičkom Narodnom pozorištu obeležen je Dan grada Užica i sećanje na 09. oktobar 1329. godine kada je u dubrovačkim spisima ime grada na Đetinji prvi put pomenuto.

Predsednik skupštine Grada Užica Branislav Mitrović otvorio je Svečanu sednicu rečima: „Užice u periodima uspona i padova u periodima teških razaranja i intezivnog razvoja, opstaje na raskrnici važnih saobraćajnica, puteva na kojima se mešaju, ukrštaju i mimoilaze kulture i ideologije. Pri tom, Užice je uvek u centru vojnih, kulturnih i ostalih dešavanja i uticaja. Za naše prijatelje Užice je uvek na pola puta, a za one koje u Užicu žive, Užice je cilj i kraj svakog puta“.

„Na temeljima najbolje tradicije i poštovanja vrednosti koje su generacije pre nas stvarale, Užice danas traži svoj put i svoju šansu za dalji razvoj i napredak. Bez obzira na suočavanja sa ozbiljnim izazovima i iskušenjima, stremimo realizaciji projekata koji će učiniti da naše Užice dobije obrise modernog evropskog grada i u najvećoj meri odrediti smernice budućeg razvoja čitavog našeg kraja“ istakao je na Svečanoj sednici gradonačelnik Užice Tihomir Petković.

Na svečanosti su uručene nagrade i priznanja zaslužnim građanima i udruženjima za zasluge i dela koja doprinose razvoju Užica. Povelju grada Užica su dobili fudbalski trener Radomir Antić, dr specijalista interne medicine Milorad Mirković, akademski slikar Radomir Vergović i generalni direktor Valjaonice bakra Sevojno Milija Božović.

Plakete za rezultate ostvarene u ostvarene u dužem vremenskom periodu su uručene novinaru Radovanu Popoviću, sindikalnom aktivista Petrašinu Druloviću, vlasniku pekare Šuljaga Draganu Laziću, umetniku Velimiru Tošaniću i paraatletičaru Milošu Zariću i KUD- u Sevojno.

Nagrade grada, za izuzetne rezultate u radu, dodeljene su poljoprivredniku Milošu Đeriću, sekretaru Udruženja invalida cerebralne i dečje paralize Užice Predragu Bakiću, gimnazijalcu Andreju Kovačeviću, piscu Draganu R. Filipoviću, novinarki Jeleni Božović, nastavnici fizike u Prvoj osnovnoj školi Kralj Petar II Vesni Dimitrijević i savetovalištu za žene obolele od raka dojke Jefimija. U ime nagrađenih prisutnima se obratio fudbalski trener Radomir Antić:

Nagradu i medalju specijalno urađenu za nju dobila je i predsednica kineske Jihai grupacije Linda Vong, koja je donirala 340.000 evra za završetak radova i opremanje vrtića na Pori.

Gost na Svečanoj akademiji bio je i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević, koji je naveo da je Vlada Republike Srbije izdvojila više 10 miliona evra za različite projekte u Užicu: Rekonstrukcija fabrike vode „Petar Antonijević“, Dečjeg odmarališta na Zlatiboru, za izgradnju i opremanje Prekršajnog i Privrednog suda kao i studenskog doma u Krčagovu.

Svečanost je završena mini koncertom Olivere Katarine, jedne od svetski poznatih umetnica koja ima užičko poreklo.

Izvor: www.uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Pretežno sunčano i toplo

Oglasna Tabla

Širenje kanalizacione mreže na Zlatiboru (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vozač sa užičkim tablicama šokirao sve svojim parkiranjem (FOTO)

Oglasna Tabla