OГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Užice je za aerodrom godišnje izdvajalo 300.000 evra

UŽICE-Pet miliona evra, neophodnih da se aerodrom „Ponikve“ potpuno osposobi za civilni saobraćaj, više neće biti problem grada Užica koji posle devet godina gazdovanja nekadašnju vojnu vazdušnu luku nije uspelo da osposobi za prihvat velikih vazduhoplova.

Užički odbornici trebalo bi danas da usvoje odluku kojom se „Ponikve“ sa pistom, 19 objekata i pripadajućih 550 hektara zemlje vraćaju u nadležnost države od koje je ovo dobro grad dobio krajem 2010.

U tom periodu rekonstruisan je veći deo aerodromske piste duge 3.200 metara, izvučeno je i uništeno više zaostalih NATO projektila, a 720 bombi je bačeno ovde za vreme agresije, izgrađena je pristanišna zgrada, kompleks je delimično ograđen.

Proteklih godina užički aerodrom služio je samo za letove manjih vazduhoplova. Takvih je ove godine, mahom privatnih generalne avijacije, rekao je direktor JP „Aerodrom Ponikve“ Slaviša Dimitrijević, bilo 270, od kojih 70 međunarodnih.

Još od sredine prošle decenije, kada je pokrenuta priča o revitalizaciji aerodroma i stavljanja u službu civilnog saobraćaja, licitiralo se s datumima kada bi velike letelice mogle da ateriraju na „Ponikve“ i odatle se ponovo vinu u nebo. Poslednji put se to čulo 2016. iz usta najviših državnih zvaničnika kada je kraj godine oročen kao početak novog života „Ponikava“.

Potencirao se značaj aerodroma za zapadnu Srbiju, naročito na polju turizma i izvoza poljoprivrednih proizvoda. U međuvremenu sve gradske vlasti su tražile strateškog partnera koji bi uložio u „Ponikve“, mnogo zainteresovanih u tom kontekstu je spomenuto, pričalo se i kompanijama koje navodno zanima poslovanje na ogromnom aerodromskom kompleksu. Ničega od toga, ispostavilo se, nije bilo.

Poslednje što je na „Ponikvama“ urađeno u nadležnosti Užica je postavljanje 3.735 od ukupno 8.930 metara ograde, i to iz sredstava od 50 miliona dinara dobijenih od Aerodroma „Nikola Tesla“.

– Bitno je završiti još 800 metara piste i uraditi svetlosnu signalizaciju. Potrebno je i rekonstruisati vodovod kojim se napaja aerodrom i pristanišna zgrada, i uraditi još nekih poslova vezanih za protivpožarnu zaštitu. Procenili smo da je, da bi se aerodrom potpuno završio, potrebno još pet miliona evra – saopštio je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Ono što su usvojili odbornici gradonačelnik je najavio još aprila prošle godine, saopštivši da grad nema ni strategiju ni kadrove za upravljanje aerodromom, kao ni novac za njegovu revitalizaciju. On je kazao da aerodrom godišnje košta gradski budžet između 200.000 i 300.000 evra.

Izvor: blic.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Саопштење Грађанске читаонице „Либерграф“: „Захтевамо да Град Ужице подржи оснивање и рад социјалних предузећа!“

Oglasna Tabla

Рундек и Екипа у Градском културном центру

Oglasna Tabla

Уређење простора у ГКЦ-у, од 15. августа богат програм за све генерације

Oglasna Tabla

Добродошли на 6. Меморијални концерт трубачких оркестара „Светозар Лазовић Гонго“

Oglasna Tabla

За три дана Сабора трубача, регистровано 866 саобраћајних прекршаја, 153 возача возило под дејством алкохола, 11 под дејством дроге

Oglasna Tabla

Слобода у победничком ритму: Ужичани бољи од Мачве (2:1)

Oglasna Tabla

Данас је Свети Пантелејмон, добро је започети посао или кренути на пут

Oglasna Tabla

Не излазите без кишобрана – на снази наранџасти метео-аларм

Oglasna Tabla

Успешно завршен први Хуманитарни турнир у малом фудбалу „Ужице за Космет“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla