ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ужице: Измене Закона о раду зависе од подршке политичких организација

https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo
https://www.youtube.com/watch?v=DemPRUbaZDo

Ових дана представници ужичког Синдиката Слога изашли су на улицу, крај штандова, како би кроз разговор грађанима приближили своју идеју алтернативног Закона о раду. Како наводе, циљ је да нови модел закона буде изнет пред Скупштину, после формирања нове власти.

Према речима председника Синдиката Слога у Ужицу, Глиша Видовића, усвајање новина зависи од воље Скупштине, а већ има подршку од неких политичких организација којима се свидео. Пре свега, од коалиције Уједињени за Србију.

-Желимо да радничку класу у потпуности заштитимо од бахатости и уведемо инструменте за контролу поштовања закона. Реформа се односи и на Инспекцију рада, која ради на старомодан начин, без људских ресурса и услова за рад, сматра Видовић.

Акција коју спроводи са колегама из Синдиката, привукла је доста Ужичана који су, осим информација о алтернативном Закону о раду, искористили прилику и да траже правни савет због проблема са којима се суочавају у предузећима у којима раде.

-Када људи виде штанд прво помисле да смо политичка странка, а то им није привлачно. Када схвате да нисмо, постану веома заинтересовани, прича за Данас Видовић и изражава забринутост због могућности да, како каже, чак и постојећа лоша верзија Закона о раду буде додатно промењена на штету радника.

-Имамо информацију да може доћи до примене азијатског модела, јер је наше тржиште преплављено Кинезима, Турцима, Вијетнамцима. То не смемо дозволити, морамо имати инструменте за заштиту права радника, истиче Видовић.

Економиста, Владе Марковић, који је штанду пришао како би добио више информација, каже да му је актуелни Закон о раду добро познат и да примећује више мањкавости,

-Једна од њих је свакако уговор на одређено време. Ова иницијатива је много важна, јер се Уговор о раду третира као обичан папир, а он је најбитнија ствар за сваког радника. Треба га добро прочитати, али углавном сви прво потпишу, па онда осете последице тога. Мислим да више нико не зна своја права, ни послодавци ни радници, каже Марковић, са којим мишљење дели и Владе Ристановић, члан Синдиката Слога, запослен у ЈКП “Биоктош”.

-Много је важно да и послодавац и запослени знају своја права и обавезе. Мислим да је наш синдикат у јавним предузећима радницима поприлично “отворио очи”, али ми се чини да је у приватном сектору све још увек исто, прича Ристановић, наводећи да у фирмама које су у приватном власништву, запослени неретко раде у току државних празника без икакве надокнаде, преко 40 сати недељно, и не знајући да прековремени рад треба да буде плаћен.

-Људи раде и преко 48 сати седмично, а никако не би смели. Желимо да код њих пробудимо свест, да се заложе за себе. Многи ћуте, плашећи се за егзистенцију, али чујем да сада живимо у “златном добу”, што значи да нема разлога за страх, истиче овај синдикалац, запослен у ужичком “Биоктошу”.

Шта би донео нови Закон о раду?

-Уговор на одређено време може трајати највише 12 месеци
-Трајање пробног рада је највише три месеца
-Радник ангажован преко агенција остварује иста права као и упоредни радник у сталном радном односу
-Минимална зарада је изузетак и то у износу месечне потрошачке корпе
-Потпуно регулисање ређих облика радног ангажовања
-Учешће запослених у органима управљања
-Јасно дефинисано радно време
-Гарантовану једнакост зарада за исте послове и једнакост зарада жена и мушкараца
-Знатно повишена увећања зарада, како би се послодавци дестимулисали да ангажују раднике ван редовног радног времена
-Минули рад најмање 0,5 одсто по години радног стажа
– Још низ ставки које подразумевају заштиту права радника

Данас / Ана Милошевић

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сутра до 32 степена, а онда опет потоп: Најновије упозорење РХМЗ: Ево какво нас време очекује од понедељка

Закон не забрањује продају електронских цигарета деци, а хемикалије које удишу су и те како штетне

Минимални годишњи одмор 20 радних дана, али радно искуство и школа доносе и дуже летовање

Сезона одмора се захуктава: Како најјефтиније плаћати у иностранству?

Ухапшена жена осумњичена да је претукла наставницу у школи на Новом Београду

Друго место за ученике првог разреда ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“ на Републичком такмичењу „Пажљивкова смотра 2024“ (видео)

У Дому здравља у Чајетини – бесплатни превентивни здравствени прегледи

Србију чека сунчан и топао викенд, температура до 30 степени

Из културне ризнице града, предавање Миленко Мисаиловић