OГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Užice i Tuzla selektuju otpad u prigradskim naseljima

Počela je realizacije projekta“Predgrađa recikliraju – Uspostavljanje sistema upravljanja otpadom u prigradskim naseljima Užica i Tuzle/SUBREC“. Vrednost projekta čiju realizaciju kofinansira Evropska unija kroz program prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina je 710 000 evra. Ovim projektom primarne selekcije otpada biće obuhvaćeno ukupno 5000 domaćinstava koja će dobiti po dve kante za odlaganje otpada za recikliranje i deponovanje.

Nosilac projekta je Regionalni centar za upravljanje otpadom „Duboko“ Užice, a partneri su JKP „Komunalac“ Tuzla (BiH), Centar za ekologiju i energiju Tuzla (BiH) i JKP „Bioktoš“ Užice.

Novi koncept upravljanja komunalnim otpadom koji se projektom uspostavlja na teritoriji dva grada, unapređuje efikasnost javnih usluga u oblasti upravljanja komunalnim otpadom i uspostavlja sistem primarne selekcije otpada u domaćinstvima prigradskih naselja Užica i Tuzle.

„Ovo je početak projekta koji je veoma značajan za nas jer se Regionalna deponija za devet osnivača nalazi na teritoriji Grada Užica. Ovim projektom Užice će dobiti oko 420.000 evra i to je prvi korak gde očekujemo da do 2021.godine rešimo pitanje primarne selekcije jednog dela grada. U isto vreme dobili smo saglasnost nadležnih ministarstava, a pre svega Ministarstva za zaštitu životne sredine kroz IPA fondove Evropske unije da krenemo sa realizacijom drugog projekta u vrednosti od 550.000 evra vezanog za primarnu selekciju u ostalom delu grada“- naveo je Tihomir Petković, gradonačelnik Užica.

Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine rekao je da Užice i Regionalni centar “Duboko” jesu primer kako će primarna selekcija zaživeti na teritoriji Republike Srbije.

„Naša iskustva su pokazala da gde god je započeta primarna separacija građani su bili više nego voljni da učestvuju u tom procesu. Upravo je to put “kružne” ekonomije, a to jeste strategija Evropske unije. Životna sredina ne poznaje granice koje postavlja čovek“-zaključio je Radović.

Dnevne količine otpada koje se dopremaju u JKP “Duboko” su 250 tona iz devet gradova i opština. Od maja meseca uvedena je i druga smena sa ciljem da u Centar za selekciju od 100 tona bude iskorišćeno 62-65 odsto za sekundarne sirovine, a ostatak će odlaziti na deponiju.

„Cilj je da osavremenimo proces i da sav otpad od 250 tona prođe kroz Centar za selekciju. Projekat primarne selekcije u prigradskim naseljima će mnogo doprineti tako da ćemo moći veće količine otpada da selektujemo, biće kvalitetniji, imaćemo manje zastoja i duži vek deponije“ – istakao je Momir Milovanović, direktor JKP “Duboko” Užice.

„Primarna selekcija u Bosni i Hercegovini nema alternativu, a kroz dva pilot projekta za 500 domaćinstava podelili smo po dve kante za suvi i mokri otpad. Mi sa partnerima iz Srbije imamo dosta dodirnih tačaka i možemo se u većini stvari dopunjavati“ – objasnio je Edin Dizdarević, rukovodilac JKP “Kominalac” iz Tuzle.

U okviru projekta razdvajanje otpada u domaćinstvima je na dve frakcije i to otpad za recikliranje i mešani otpad za deponovanje.

Izvor: uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Кромпир у Србији у јуну скупљи 152,6 одсто него пре годину дана, риба 74,4 одсто

Oglasna Tabla

Бензин у Србији појефтинио четири, а дизел два динара

Oglasna Tabla

Према најави РХМЗ локално се очекујe већа количина падавина!

Oglasna Tabla

Србијашуме тврде да им је нејасно због чега су стоваришта пелета празна

Oglasna Tabla

Како рефинансирати стамбени кредит

Oglasna Tabla

У Ужицу одржана друга јавна расправа о Предлогу Стратегије за младе

Oglasna Tabla

Аутомобил код Пријепоља улетео у двориште породичне куће, повређене две особе

Oglasna Tabla

Лицидерско срце 2022. – „Нек се врти коло, нек се чује дечја граја, нек нас игра увек спаја!“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Данас променљиво облачно, до 30 степени

Oglasna Tabla