24.2 C
Uzice
април 25, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Užice i Priboj ljubomorno čuvaju svoja odmarališta na Jadranu

Mnoga letovališta u državnom vlasništvu koja su lokalne zajednice iz Srbije imale širom Jadrana odavno ne rade, postala su ruine ili promenile vlasničku strukturu. Međutim, u onima koja su opstala i danas se realizuju programi i aktivnosti kao nekada u socijalizmu.

Jutro u užičkom dečjem odmaralištu u Bečićima počinje uobičajenom gimnastikom.

Pripremio: Predrag Stojković

„Osnovni cilj njihovog boravka u odsustvu roditelja je socijalizacija, druženje i naravno sve ostalo što nudi more, a to je plivanje, sunčanje i pre svega druženje“, kaže upravnik Dečjeg odmarališta „Užice“ u Bečićima Dragan Nešević.

Nakon fiskulture, pre odlaska na plažu, obavezan je doručak. O tome se vodi posebna pažnja, za svaki obrok planira se jedno jelo. 

„Ako neko dete nešto ne voli, mi mu spremamo po njegovoj želji, da ne bi dete ostalo gladno. Decu zovemo sa zvonom, atmosfera je domaća, kao nekad što je bilo“, ističe glavni kuvar dečje Ustanove „Golija“ iz Užica Vladan Skorković.

Organizovano se ide i na plažu gde je u svakoj smeni obavezna škola plivanja i na zabavan način, mnogi se oslobode straha od vode. Većina dečjih letovališta danas su ruine, među njima i ono u Sutomoru.

Pribojci nisu dozvolili da takva sudbina zadesi i njih i zato su potpuno renovirali odmaralište izgrađeno šezdesetih godina. Za koji dan stiže prva grupa dece.

„Nama je prva grupa dece, koju očekujemo za nekoliko dana, Društvo dece obolelo od cerebralne i dečije paralize. Korisnici naših usluga su i Društvo dece ometene u razvoju, kao i Centar za socijalni rad. To je neka politika, koja doprinosi da se i naši građani osećaju malo sigurnije, lagodnije i da imaju mogućnost da pošalju svoje dete na more, bez obzira na prilike i na okolnosti koje su trenutno prisutne“, kaže izvršni direktor Turističke organizacije Priboja Aleksandar Mandić.

Odgovornom socijalnom politikom lokalne zajednice iz Srbije mogu obezbediti najmlađima da letuju u Crnoj Gori, a starijima šansu za dobru sezonsku zaradu. Užice i Priboj zato ljubomorno čuvaju svoja odmarališta, ali planiraju da ih i dodatno unaprede proširenjem kapaciteta i sadržaja. 

Izvor:rts.rs/Pripremio: Predrag Stojković

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Православна правила уочи Васкрса: Овако треба да фарбате јаја ако хоћете да испоштујете традицију

Oglasna Tabla

Ivan Stanisavljević izabran za zamenika gradonačelnika Užica

Oglasna Tabla

Na protestu u Užicu gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović

Oglasna Tabla