ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ужице: Грађани избацили седам и по тона кабастог отпада


У Ужицу су први пут, на 20 локација у градском језгру, постављени контејнери за кабасти отпад, док ће ужичка села у пројекат бити укључена почетком следеће године.

Контејнере у којима је после првог постављања било око седам и по тона кабастог отпада, довози, а затим у Рециклажном дворишту у Регионалном центру за управљање отпадом, празни ужички „Биоктош“.

„Анализа је показала да је од отпада остављеног у контејнерима око 70 одсто био заиста кабасти, док је 30 спадало у „грешке“, односно било је грања, пепела, грађевинског шута, амбалажног и друге врсте отпада, каже Милош Радојевић, менаџер БWЛ пројекта у оквиру кога се и уводи нови начин управљања кабастим отпадом.

Пројекат “Успостављање система за одрживо управљање кабастим отпадом, на територији градова Ужице и Тузле (БWЛ), чији је носилац Регионални центар за управљање отпадом “Дубоко”, почео је у марту, а завршиће се у августу наредне године. Укупна вредност пројекта, који кофинансира Европска унија, је преко 576.000 евра, од којих је за Ужице опредељено око 277.000 евра.

„Ово је био први корак и нису били сви контејнери пуни, али суштина је у ограничавању времена и места за одлагање кабастог отпада. То ће углавном бити последњи викенд у месецу, али не можемо да гарантујемо да ће „Биоктош“ увек моћи у петак да постави, а у недељу да склони контејнере. У сваком случају, то су четири или пет дана крајем сваког месеца. Неће бити мењања термина и локација, како бисмо ослободили људе размишљања о месту и времену. Ако се напуни после дан или два, он се носи и доноси следећи“, објашњава Радојевић.

Проценат грешке и то што контејнери нису били пуни говори да систем још није уходан.

„То је био први, пробни викенд. Не можемо чекати, морамо радити. То се односи на нас и све друге градске структуре, које нису део пројекта, попут комуналне полиције и инспекцијских служби. Отпад је само један од проблема који људи имају, не можемо очекивати да свима буде приоритет као нама.“

Досадашњи систем „изнесите отпад кад и где желите“ није функционисао у граду са више од 50.000 становника.

„Шест комуналних предузећа не би могло све да опслужи ако немате никакву представу кад и где ће се појавити нечији кауч, који му више није потребан“, каже Радојевић.

Мештани ужичких села ће кабасти отпад моћи да одложе у контејнере за ту намену почетком наредне године, на 22 локације. Биће постављани четири пута годишње, на свака три месеца, на седам дана, од понедељка до недеље, у центру села.

Села ће бити подељена на две групе, па ће прва у нови систем бити укључена већ од јануара, а друга од марта.

Информисање, не кажњавање грађана

„Упућујемо апел градској управи да укључи све ресорне службе које могу да допринесу. Имаћемо још најмање шест месеци за уходавање система. За то време не морамо нужно и не треба да кажњавамо грађане, већ да их информишемо“, истиче Радојевић.

Извор: узице.рс

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Трећег дана мале матуре осмаци полажу тест из изборног предмета

Струја неће поскупети ове године, ЕПС креће у реформе

Момо Капор: Како се Српкиње свађају на мору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почиње пријављивање кандидата за пријемне испите на факултетима

Почео јубиларни 10. XCross на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Температура данас до 39 степени, а биће још врелије

Почео са радом дечији базен на плажи, улаз бесплатан (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Други дан мале матуре осмаци полажу тест из математике

Почиње лето, обданица најдужа, а ноћ најкраћа