10.8 C
Uzice
септембар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Užice dobilo prvi Građanski budžet

Užice je jedan od prvih gradova u Srbiji koji na svom zvaničnom sajtu ima objavljen Građanski budžet.

Član gradskog veća zadužen za finansije Miodrag Petković je, za Radio „Glas zapadne Srbije“, istakao da je zahvaljujući učešću u projektu „Reforma lokalnih finansija“, praktično omogućeno građanima da na mesečnom nivou u pojednostavljenoj strukturi vide sve prihode i sve rashode grada.

Građanski budžet – vodič za građane kroz Budžet grada – nalazi se na zvaničnom sajtu Grada Užica, u delu Uprave za finansije, ali Petković kaže da je upućeno pismo i pokrenuta inicijativa ka projektnom timu da Građanski budžet bude na prvoj stranici sajta. 

Petković ističe da se ovih dana u gradskoj upravi intenzivno radi na izradi budžeta za narednu godinu. 

„Za sada raspolažemo svim pojedinostima i ne očekujemo manji budžet od prošlogodišnjeg. Treba reći i istaći da je ovogodišnji budžet najveći budžet u istoriji grada Užica. želja nam je da ima što manje kreditnog zaduženja“, kaže Petković i naglašava da su u prethodnih nekoliko godina učinjeni značajni napori u saniranju obaveza iz prethodnih godina za projekte koji nisu imali zatvorenu finansijsku konstrukciju. 

„Uspeli smo te dugove da vratimo, takođe uspeli smo da vratimo i neizmirene tekuće obaveze tako da grad Užice sada praktično nema neizmirenih tekućih obaveza prema dobavljačima. Očekujemo budžet koji će biti veći od prošlogodišnjeg i koji će pre svega imati veću razvojnu komponentu nego dosadašnji budžeti“, istakao je gradski većnik Petković. 

On je naglasio da što se tiče punjenja ovogodišnjeg budžeta, devetomesečni izveštaj koji je usvojen na Gradskom veću a uskoro će se naći i pred odbornicima, govori da se za prva tri kvartala ove godine budžet punio na idealan način, i da se u skladu sa tim ostvaruju i rashodi. 

„Očekujemo da ćemo do kraja godine imati punjenje budžeta na zadovoljavajući način u idealnom smislu i da će se rashodi izvršiti onako kako smo i planirali za sve naše infrastrukturne projekte kojih je ove godine bilo u velikom broju i što je najvažnije svi su plaćeni“, tvrdi on. 

Petković ne poriče da je grad prethodnih godina uzimao kredite ali, kako tvrdi, nalazi se u dozvoljenoj zoni tako da nije previše kreditno opterećen. 

„Naša je želja u budućnosti da kredite uzimamo samo za velike infrastrukturne projekte koji su od izuzetne važnosti za građane“, kaže Petković i dodaje da je ove godine povučen iznos u iznosu od 200 miliona dinara za te namene. 

Član gradskog veća zadužen za finansije i budžet podseća da su i u prethodnih nekoliko godina uzimani krediti takođe za ovu svrhu i svi su uredno vraćani i servisirani. 

„Vraćali smo naravno i kredite iz prethodnih perioda i skoro nam je istekao kredit za gradski bazen“, zaključio je Petković.

Izvor: www.b92.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Uhapšeno deset osoba zbog trgovine uticajem

Oglasna Tabla

Obaveštenje o radnom vremenu Stopića pećine za 21. septembar 2019.

Oglasna Tabla

Podrška EBRD promociji ariljske maline i oblačinske višnje – U Srbiji više od 60 proizvoda ima geografsko poreklo

Oglasna Tabla

Besplatni preventivni pregledi u nedelju

Oglasna Tabla

Uručene nagrade pobednicima na konkursu za najlepše dvorište i balkon

Oglasna Tabla

Petković: Grad Užice će podržati rad fondacije „Zajedno za mlade-prof. dr Danica Grujičić“

Oglasna Tabla

Supermen iz Užica hoće u Zadrugu

Oglasna Tabla

Jesen počinje u ponedeljak

Oglasna Tabla

Sve je spremno za IV Užički biciklistički karavan

Oglasna Tabla