ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Užice diže spomenik trubaču Miću Petroviću

Užice – Odbornici skupštine grada Užica usvojili su odluku o postavljanju spomenika trubaču Milovanu Miću Petroviću (1961 – 2000).

Skulptura visoka 2,5 metra biće postavljena na Rakijskoj pijaci u tom gradu.

Udruženje Užičana u Beogradu, Društvo srpskih domaćina, Etno udruženje „Zavičaj” i trubači veterani Milovana Babića i Boška Ostojića su inicirali da se podigne beleg ovom majstoru trube.Inače, Milovan Mićo Petrović je rođen u selu Duboko, iznad Užica, nakon marljivog i strpljivog izučavanja sviranja trube u orkestrima Boška Ostojića, Mitra Lazovića i Milovana Babića, Petrović stiže do dragačevske scene gde postaje majstor trube.
Zahvaljujući svom neobičnom daru, dobrim i karakternim ljudskim osobinama Mićo Petrović 1983. godine osniva svoj trubački orkestar i postaje jedan od najpoznatijih trubača Srbije.

Mićo je nastavio trubačku porodičnu tradiciju. Njegov deda Tanasije i otac Danilo su bili daroviti trubači, a danas su to i njegovi sinovi Darko i Dejan.

Petrovićev orkestar se 1983. godine neprekidno nadmetao na saborima trubača u Guči, koji su ga osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka uzdigli na vrh srpskog trubaštva što dokazuju i brojne nagrade.

Petrović je četiri puta (1984, 1988, 1993 i 1997) osvajao Trubu publike, a 1994. Godine proglašen za najboljeg trubača Srbije.

Njegov orkestar je bio najbolji 1989 i 1999, dok je 2001. Godine osvojio i Memorijalnu nagradu za najizvornije muziciranje.

„Majstorsko pismo”, zvanje „Majstora trube” Milovan Mićo Petrović je dobio 1995.

Petrović je jedan od najboljih srpskih trubača svih vremena, a ozvezdano trubaštvo i put ovog majstora trube i njegove „radionice”, i posle njegove prerane smrti, neumanjenom jačinom sijaće još dugo na saborskom nebu iznad Guče i Srbije.

Izvor: GZS/RINA

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Детаљна рачуница: Ево колико ће бити увећане пензије

Продавац сладоледа заради и до 500 динара по сату. Ово су најпопуларнији сезонски послови

Модни и козметички догађај на Голд гондоли у суботу 27. јула

Златиборски сусрети туризма на РЕФЕСТ фестивалу

У ужичком породилишту рођено шест беба

Уведена ванредна ситуација у шест месних заједница у Ариљу

Одржан 17. Сабор Луновачке мобе

Сара Јо приредила спектакл на Златибору

Временска прогноза за понедељак, 22. јул 2024.