19.1 C
Uzice
август 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

UŽICE ĆE ZA GODINU DANA DOBITI ČISTU PIJAĆU VODU

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović postavila je u subotu, 8. oktobra, kamen temeljac za rekonstrukciju i dogradnju Fabrike vode u Užicu, zahvaljujući kojoj će 70.000 hiljada žitelja tog grada za godinu dana dobiti kvalitetnu pijaću vodu.

– Posle više od 30 godina, Užice će dobiti novu Fabriku vode, koju je trebalo da dobije mnogo ranije. Ova vlada pokazala je u proteklih šest meseci da je moguće obezbediti novac, uraditi projekat, izabrati izvođače, kao i projektantski nadzor. Tako da će Užičani za godinu dana piti kvalitetnu vodu, a Vlada Republike Srbije obezbediće sredstva za kompletnu rekonstrukciju Fabrike vode – poručila je Mihajlovićeva.

Za prvu fazu rekonstrukcije i dogradnje, Vlada Srbije izdvojila je preko 3 mil EUR, dok je za postavljanje filtera u drugoj fazi potrebno još 1,8 mil EUR, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije. Gradonačelnik Užica Tihomir Petković rekao je da će Užičani već po završetku prve faze rekonstrukcije Fabrike vode najverovatnije moći da koriste vodu sa akumulacije Vrutci, koja zbog pojave algi nije u upotrebi od decembra 2013. godine.

Petković je podsetio da je od tada Vlada Srbije u rešavanje problema vodosnabdevanja Užica pijaćom vodom uložila milion evra za izgradnju alternativnog vodovoda sa Sušičkih vrela, sa koga se Užičani još uvek snabdevaju pijaćom vodom, dok je za izradu projekata rekonstrukcije Fabrike vode i sanacije akumulacije Vrutci uložila 300 hiljada EUR. – Sanacija akumulacije Vrutci je dugotrajniji i mnogo skuplji proces. Tim problemom bavićemo se po završetku Fabrike vode – rekao je Petković.

Zbog problema sa pijaćom vodom, prilikom pojave algi u akumulaciji Vrutci pre skoro tri godine, u Užicu je još uvek na snazi vanredna situacija.

Izvor: Tv5/http:/ekapija.com

output_bzo16s

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Treći dan Žestivala bio je rezervisan za decu i samo za decu (VIDEO)

Oglasna Tabla

U petak pretežno sunčano i veoma toplo

Oglasna Tabla

Rekonstrukcija zgrade železničke stanice u Užicu

Oglasna Tabla