7 C
Uzice
новембар 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

UŽICE ĆE ZA GODINU DANA DOBITI ČISTU PIJAĆU VODU

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović postavila je u subotu, 8. oktobra, kamen temeljac za rekonstrukciju i dogradnju Fabrike vode u Užicu, zahvaljujući kojoj će 70.000 hiljada žitelja tog grada za godinu dana dobiti kvalitetnu pijaću vodu.

– Posle više od 30 godina, Užice će dobiti novu Fabriku vode, koju je trebalo da dobije mnogo ranije. Ova vlada pokazala je u proteklih šest meseci da je moguće obezbediti novac, uraditi projekat, izabrati izvođače, kao i projektantski nadzor. Tako da će Užičani za godinu dana piti kvalitetnu vodu, a Vlada Republike Srbije obezbediće sredstva za kompletnu rekonstrukciju Fabrike vode – poručila je Mihajlovićeva.

Za prvu fazu rekonstrukcije i dogradnje, Vlada Srbije izdvojila je preko 3 mil EUR, dok je za postavljanje filtera u drugoj fazi potrebno još 1,8 mil EUR, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije. Gradonačelnik Užica Tihomir Petković rekao je da će Užičani već po završetku prve faze rekonstrukcije Fabrike vode najverovatnije moći da koriste vodu sa akumulacije Vrutci, koja zbog pojave algi nije u upotrebi od decembra 2013. godine.

Petković je podsetio da je od tada Vlada Srbije u rešavanje problema vodosnabdevanja Užica pijaćom vodom uložila milion evra za izgradnju alternativnog vodovoda sa Sušičkih vrela, sa koga se Užičani još uvek snabdevaju pijaćom vodom, dok je za izradu projekata rekonstrukcije Fabrike vode i sanacije akumulacije Vrutci uložila 300 hiljada EUR. – Sanacija akumulacije Vrutci je dugotrajniji i mnogo skuplji proces. Tim problemom bavićemo se po završetku Fabrike vode – rekao je Petković.

Zbog problema sa pijaćom vodom, prilikom pojave algi u akumulaciji Vrutci pre skoro tri godine, u Užicu je još uvek na snazi vanredna situacija.

Izvor: Tv5/http:/ekapija.com

output_bzo16s

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Užičkom paraolimpijcu Milošu Zariću izgorela kuća u selu

Oglasna Tabla

U Kosjeriću zaplenjeno preko 20 kilograma kanabisa

Oglasna Tabla

Blago iz Zapadne Srbije: Rzavska voda poteći će na česme Beograđana

Oglasna Tabla

Javni poziv za dodelu dečijih auto sedišta

Oglasna Tabla

Petar Mićunović, autor trilogije “Umiru bogovi”- Intervju

Oglasna Tabla

TheRealChallenge: kampanja o deci koju sprovode deca

Oglasna Tabla

9 najlepše ukrašenih slavskih kolača: Saznajte koja je simbolika ukrasa na slavskom kolaču

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art (21. do 27. novembra)

Oglasna Tabla

Ovo je pećina u kojoj su živeli zmajevi: Čuvali izvor na kom su se lečile žene

Oglasna Tabla