11.7 C
Uzice
новембар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

UŽICE BOGATIJE ZA JOŠ JEDAN UMETNIČKI CENTAR

Ove godine Užice je postalo bogatije za još jedan umetnički centar. U prostoru nekadašnje kasarne u Krčagovu Udruženje vizuelnih umetnika Užica osnovalo je galeriju Reflektor. Grupa mladih umetnika koju predvodi slikar Aleksandar Dimitrijević već mesecima radi na rekonstrukciji i privođenju prostora nameni.

Spremnost Grada da ustupi devastiran prostor grupi mladih entuzijasta već ima pozitivne rezultate, održane su dve izložbe, veliki deo radova na rekonstrukciji je završen, a umetnici i publika su dobili novi centar okupljanja.

„Gradsko rukovodstvo je prepoznalo ideju Udruženja kao izuzetno kvalitetnu i na ovaj korak smo se odlučili iz razloga što time rešavamo i potrebe umetnika ali i sprečavamo dalje propadanje zgrade kasarne. Zgrada je osim zuba vremena proteklih godina bila na meti vandala, koji su provaljivali u nju, lomili sve što nađu, skidali radijatore, čupali kablove, razbijali prozore i vrata…Na ovaj način će zgrada biti oplemenjena, korišćena i zaštićena od obesnika. Grad ovim potezom nije odustao od ranije namere da taj objekat bude deo budućeg užičkog univerziteta, rešenja o korišćenju su privremena, a tu je i sprat o čijoj nameni tek treba da se odluči. Zgrada još uvek nije pod zaštitom države i u toku je procedura da se zaštiti.“ – rekao je član Gradskog veća za društvene delatnosti Petar Blagojević.

Od prvog dana umetnici su se suočili sa ozbiljnim izazovima, zgrada je bila zapuštena, vodovodne, kanalizacione i električne instalacije su propale, prokišnjavao je krov, vlaga dizala parkete, sve je izgledalo nemoguće. Za sređivanje prostora koje izvode sami umetnici udruženje je brzo uspelo da dobije podršku lokalnih preduzetnika i korak po korak radilo na osposobljavanju prostora. U ovoj akciji svako je pomogao onako kako može, neko je poklonio proizvod, neko rad, neko svoje usluge.

Ugovorom sa Gradom, Udruženje je uzelo u zakup prostor u staroj kasarni na pet godina. U  narednih mesec dana očekuje se priključak vode koji je preduslov za rešavanje problema sa kanalizacijom. Ostalo je još otvoreno i pitanje grejanja tokom zimskog perioda, nakon čega bi najveći infrastrukturni izazovi bili prevaziđeni.

„Udruženje vizuelnih umetnika Užice broji preko četrdeset članova, velika  većina njih živi i stvara u Užicu. Obzirom na veliki broj mladih umetnika koji nemaju prostor za rad u gradu, a isto tako i činjenicu da se neki od njih čak nisu ni poznavali, rodila se ideja da se osnuje udruženje koje će sabrati sav taj kreativni potencijal, energiju koja postoji a koja se mimoilazi na ulici u svakodnevnom životu. Galerija Reflektor koju je Udruženje osnovalo je prva vaninstitucionalna kustosko-umetnička inicijativa u Užicu, koja kroz aktivno učešće umetnika i kustosa, nudi nov koncept delovanja i uspostavljanja saradnje sa lokalnom zajednicom. Jedan od prioriteta galerije je kreiranje čvrste veze između umetničke scene i najrazličitijih društvenih grupa“ – reči su Aleksandra Dimitrijevića predsednika Udruženja vizuelnih umetnika Užice.

Priliku da se prvi predstavi u galeriji imao je fotograf Dragan Petrović, koji je nekada u istoj kasarni služio vojsku. Fotografski koncept kojim se predstavio nikada do sada nije bio prikazivan pa je publika imala premijeru. U vreme Draganove izložbe galerija nije imala električnu energiju, ali umetnike to nije sprečilo da relizuju ovaj važan projekat. Prvo svetlo je zasijalo tek na drugoj izložbi koja se ostvarila kroz saradnju sa nemačkom umetnicom i kustoskinjom Anuk Miladinović. Na grupnoj izložbi  Borderland esc, publika je bila u prilici da se upozna sa radom umetnika iz Nemačke, Austrije, Švajcarske, Holandije, Crne Gore i Srbije. Ceo projekat bio je podeljen u dva prostora Gradskoj galeriji i galeriji Reflektor.

Prvo svečano otvaranje prostora za javnost sa izložbom pod nazivom „Doba obnove“, publika će imati priliku da poseti u ponedeljak 31. jula u 20 časova. Na izložbi će biti predstavljeno preko dvadeset umetnika iz Užica, Srbije ali i iz sveta.

Do kraja izlagačke sezone, između ostalih u galeriji će se predstaviti umetnica iz Australije Tatjana Este sa instalacijama i crtežima, biće premijerna promocija foto-knjige uz izložbu fotografija Igora Čoka koja je rezultat nove saradnje između galerije i Beogradskog meseca fotografije, a iščekuje se i prezentacija projekta umetnice Danice Karaičić koja je na rezidencijalni boravak Udruženja vizuelnih umetnika Užica došla iz Australije.

Udruženje planira proširenje delovanja sa vizelne i na ostale umetničke oblasti, pa se u skorijem periodu očekuju prvi projekti u tom smeru.

Pored Grada Užica, u rekonstrukciju  prostora uključili su se i đaci Tehničke  škole Radoje Ljubičić. Dok su đaci radili u okviru praktične nastave, za hranu su se pobrinuli pekare Dobro jutro i Blue moon. Potrebne alate i materijale za građevinske poslove  obezbedili su Matica, Novi okov, Drina Kopaonik, Enteco, gvožđare Cvele i Tehnometal B, BM Invest Group, Valvolin,  Agropromet, Keramika Atria, Dis Agrooprema, Zlatibor gradnja, agencija Best, Granit plus, Kadinjača, Puna kuća, Metalmont… Opremanje galerije pomogli su: Atlas, Kapedunum, Tekstil, Hotel Palisad, GMT Company,  Zip Univer, Unico, Pulsar i Terazije. Restoran Aleksandar izašao je u susret obezbeđivanjem keteringa na izložbama. Celom projektu pridružili su se i pojedinci bez kojih ništa od ovoga ne bi bilo ostvarivo: Milija Žunić, Čavić Dejan, Aleksandar Nikolić, Srđan Paunović i Miloš Cvetić.

Izvor:uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U Aleksincu je pre 30 godina stradao 91 rudar, tela su mesec dana izvlačena iz jame

Oglasna Tabla

Ambasador Egipta i guverner Asuana posetili Užice

Oglasna Tabla

Dobrić oštetio RAP za 6,86 miliona dinara

Oglasna Tabla

Fantastična štrudla sa makom i orasima: Savršen ukus koji se ne zaboravlja!

Oglasna Tabla

Roditelji nestalih beba traže formiranje posebnog tužilaštva, umesto zakona

Oglasna Tabla

Zimsko orezivanje voća: Obezbedite dobar rod uz video – uputstvo od samo tri koraka

Oglasna Tabla

Promenljivo oblačno, vetrovito i toplo

Oglasna Tabla

Zaboravite lift: Evo zašto je dobro penjati se uz stepenice svaki dan

Oglasna Tabla

16. novembar obeležava se kao Međunarodni dan tolerancije

Oglasna Tabla