15.9 C
Uzice
август 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Užičanki nagrada za najbolju priču na festivalu satire u Pljevljima

Užička književna javnost imala je priliku da uputi čestitke Leli Milosavljević kao jedinom predstavniku svog grada koji je ove godine osvojio jednu od nagrada za najbolju neobjavljenu pripovetku koja nosi ime Milutina Uskokovića, a koju dodeljuje Narodna biblioteka Užice. Lepo je kad u svom gradu dobiješ priznanje za kvalitetan književni rad, a istorija pokazuje da je među svojima i najteže zaslužiti aplauz. No, istoj toj javnosti promakla je činjenica da Lela, pored plodnog književnog rada, a koji nije njena egzistencijalna profesija, redovno objavljuje svoje priče i na portalima koji neguju književnost, lepu reč i stvaralaštvo, a vrlo često nađe se među laureatima književnih nagrada na različitim konkursima. Po osvojenim priznanjima, pored ovog za pripovetku u Užicu, Milosavljevićeva je vrlo uspešna i u oblasti satire. Nakon osvojenog priznanja na Festivalu satire u Rakovici za priču „Ide Mile lajkovanom prugom“, najnovije priznanje za njeno stvaralaštvo u ovoj oblasti stiglo je iz Pljevalja sa 32. Dana humora i satire „Vuko Bezarević“ . Naime, Lela je na konkursu koji je raspisao savet festivala, po odluci stručnog žirija, dobila nagradu koja nosi ime Vuka Bezarevića u čiju čast se organizuje ova manifestacija za priču „Udovac“.

Nagrada „Vuko Bezarević“ za najbolju priču jedna je od tri glavne književne nagrade koju dodeljuje ovaj festival , pored priznanja za najbolju satirčnu knjigu „Tipar“ koju je dobio Perica Jokić iz Berana  za knjigu „Izrazito dobre priče“, i nagrade „Mladi Tipar“ čiji je dobitnik Bojan Rajevac iz Cetinja za ciklus od 10 aforizama.

Lela Milosavljević je do sada objavila dve zbirke priča: „Tragovima bosih stopala“ i „Ples među svicima“ koja je ovog proleća predstavljena javnosti na književnoj večeri u Narodnoj biblioteci Užice.

Izvor:pasaz.rs/M. Nikolić/ Foto: L. Milosavljević, privatna arhiva

 

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Uz prelep ambijent pobeda Slobode na početku sezone

Oglasna Tabla

Četvrt veka institucionalne podrške Užica mladim umetnicima: Izložba „Oni koji dolaze“

Oglasna Tabla

Galerija Reflektor: Izložbe radova Nine Milivojević i Nikole Radosavljevića

Oglasna Tabla