2.3 C
Uzice
децембар 7, 2019
FOTO RAZGLEDNICA INTERVJUI

UŽIČANKA TRENIRA ARAPKINJE

Užičanka Jelena Lazić, u Abu Dabiju je više od godinu dana, gde radi kao fitnes trener. Kako sama kaže, oduvek je želela da bude samostalna u drugoj zemlji, okružena različitim nacijama i kulturama. Za naš portal otkriva zanimljivosti Bliskog istoka, običaje i način života, ali i navike Arapa kada su u pitanju vežba i zdrav život.

unnamed

Pre nego što će otići u Emirate, Jelena je u Beogradu završila DIF, i nedugo zatim prijavila se za program Work&Travel u SAD- u. Radila je kao spasilac na bazenu, što ju je dodatno motivisalo da se izbori za posao blizak njenoj struci. Iako nikada nije razmišljala o Bliskom istoku kao opciji, život ju je odveo baš tamo.

“Radim kao trener u kompaniji “Fitness First”, i to u klubu koji je “miks”, odnosno ima dva različita ulaza, jedan samo za žene, dok je drugi namenjen muškarcima, ali i Evropljankama koje se osećaju komotno da treniraju u njihovoj blizini. Kultura ove zemlje zasnovana je na tome da se muškarci i žene odvajaju, i nije im dozvoljeno da provode vreme zajedno. Kao nacija nisu naučeni da se preterano kreću, što zahteva veliko strpljenje u radu. Situacija je takva da neki tek uče da trče! imala sam čak i par slučajeva gde su me ubeđivali da su povijena leđa u stvari primamljiva stvar, i da su devojke naučene tako da sede, da bi izgledale skromno. Moram da spomenem i to koliko su se zaprepastili kada su mene videli, sa nepunih 190 cm visine. Zanimalo ih je da li su svi Srbi toliki, a ja sam se šalila kako u Srbiji često pada kiša, te je to odatle. Njihov komentar je bio: ”Pa ima smisla, kod nas ne pada kiša uopšte””, kroz osmeh priča Lazićeva.

Mada su mnogi mislili suprotno, Arapkinje ne treniraju u “hidžabima”, već u sportskoj opremi kao i ostale devojke. Izuzetak je u slučajevima kada im je personalni trener muškarac, i tada nose takozvane „šejle“, odnosno marame kojima pokrivaju kosu. Smatra se sramotom da bilo ko, osim oca, muža ili brata, vidi ženu otkrivenom. Što se tiče samog treninga, Jelena kaže da su u Emiratima ljudi veoma uporni i istrajni.

“Tradicionalna hrana ovde je izvanredna, ali jako nezdrava, masna i obiluje šećerom. Glavni krivci za gojaznost, i ovde su brza hrana i nedovoljno unošenje tečnosti. U tom smislu, neophodan im je nadzor ukoliko žele da postignu rezultate. Izgled im je jako bitan, i karakteriše  ih jak entuzijazam prema tome što žele da ostvare.”

Kao i u većini arapskih zemalja, i u Emiratima je strogo zabranjen bilo kakav fizički kontakt između muškaraca i žena.

“Meni se recimo desila situacija u kojoj sam pružila ruku pri upoznavanju, ali sam za uzvrat dobila samo blag osmeh i klimanje glavom kao izraz poštovanja. Niko to ne uzima za zlo, jednostavno se trude da tradiciju sačuvaju i održe. Inače, neke porodice se i dalje pridržavaju tradicionalnih venčanja, gde roditelji, a posebno majke, biraju muževe ili žene svojoj deci. Između ostalog, ako im snaja u nekom momentu ne odgovara, sinovi će imati spremno: “Sama si je birala“”, objašnjava Jelena.

Ono po čemu se Abu Dabi sigurno ne bi mogao porediti sa Srbijom, jeste izuzetno visok životni standard. Za mađe stanovništvo obezbeđen je posao i  pre nego što završe školu, a sa lokalnim pasošem se dobijaju benificije širokih razmera. Takođe, većina porodica ima svoje dadilje, vozače, spremačice.

“Ovde ima mnogo Srba , i  verovatno bi svako imao svoj stav  o tome kako se ovde živi. Ja ću izdvojiti rečenicu jedne moje  poznanice, Požežanke, koja radi u Dubaiu i koja kaže: „Ova država je stvorena da se u njoj zarade pare, a onda se sve te iste pare tu  i  ostave“. Sa druge strane, Abu Dabi je dosta skromniji od Dubaia, kroz koji prođe jako puno stranaca, i gde se sve vrti oko turizma”.

Jelena trenutno ne razmišlja o povratku u Srbiju, iako joj nedostaju porodica i prijatelji. Iskustvo koje je ovde stekla, naročito u profesionalnom smislu, neprocenjivo je. Ona planira da nastavi sa usavršavanjem, a kako sama kaže, ako se ikada bude zasitila života u Emiratima, uvek ima gde da se vrati.

Užice Oglasna Tabla
Piše: Dunja Starčević

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

„1 od 5 miliona Užice” organizuje akciju prikupljanja potpisa za obustavljanje sudskog i političkog progona Aleksandra Obradovića

Oglasna Tabla

Podela auto sedišta deci rođenoj u drugoj polovini ove godine (VIDEO)

Oglasna Tabla

Prste da poližete: Četiri ideje za posni doručak!

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za subotu – 7. decembar

Oglasna Tabla

KONAČNO: Posle pola veka MOSI igre održaće se u Užicu 2022. godine (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vladimir iz Sevojna je nestao, nema ni njegovog automobila: Preživeo je moždani udar i živi sam

Oglasna Tabla

Tribina o vaspitnim stilovima roditeljstva (VIDEO)

Oglasna Tabla

Trikovi koji pomažu u čišćenju leda sa automobila

Oglasna Tabla

Slobodan Šarenac: „Zlatibor je odličan za pripreme sportskih ekipa“

Oglasna Tabla