Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Užičanka sa Novog Zelanda poklanja 3.000 knjiga svom rodnom gradu

Užičanka,  Neda Zdravković koje je devedetih otišla na Novi Zeland gde i danas živi odlučila je da pokloni Narodnoj biblioteci Užice svoju ličnu biblioteku, ukupno  3 000 knjiga, ali su se kao problem pojavili troškovi tansporta i administracije na granicama ( koji takođe koštaju) u procenjenom iznosu od 15 000 novozelandskih dolara, minimum. Da bi obezbedila novac, pokrenula je akciju prikupljanja donacija da dopremi knjige..

Neda, inače radi kao bibliotekar u Novom Zelandu od kraja devedesetih kada je dospela u ovu daleku zemlju i tokom svog boravka i rada u Oklandu  kupovala je za potrebe svoje lične biblioteke knjige koje  sada želi da pokloni biblioteci u svom rodnom gradu. Knjige su na Engleskom, Francuskom, Italijanskom, Latinskom,Grčkom, Hebrejskom, Nemačkom, Ruskom i  Holandskom jeziku što bi svakako, i u velikoj meri obogatilo postojeći fond Narodne biblioteke Užice,  a da se ne pominje koliko bi to značio Užičanima koji bi na ovaj način imali na raspolaganju zaista veliki fond različitih knjiga na navedenim jezicima i to knjiga različitih žanrova: od onih za decu, do dobitnika Nobelove nagrade, istorije, umetnosti, beletristike… No, i pored ovog, jedinog problema: nedostatka novca da bi se biblioteka dopremila u Srbiju, ova Užičanka ne odustaje od svoje namere. Da bi obezbedila sredstva Neda je kreirala stranicu na sajtu  na kome je iznela i obrazložila i nameru i problem, i na ovaj način pokušava da prikupi nedostajući novac. Na  stranici sajta ( kako je to uobičajeno za ove vrste namera u svetu) Neda je napisala da su troškovi transporta manji priblem od onoga koji predstavljaju iznosi na carinama.

Poznanstvo sa Nedom rođeno je nedavno, na Pesničkoj večeri Dragana Jovanovića Danilova u Narodnoj biblioteci Užice, i zadivljena  idejom da neko toliku ličnu biblioteku u ova vremena, kada se sve manje ulaže u instituciju kulture, poklanja sa takvom velikodušnom radošću, pitala sam, naravo, za povod:

-Pravi  razlog za ovu akciju je misao koliko bi ova kolekcija knjiga uticala na mene u vreme mojih đačkih dana u Užicu, da mi je, i kao osnovcu i kao srednješkolcu, bila dostupna i  na raspolaganju.  Zamislila sam koliko bi mi u tom dobu  otvorila čitav jedan svet, i približila ostatak sveta istovremeno, onako  kako se to desilo tek kada sam emigrirala na Novi Zeland pre 19 godina. Vraćam se često u mislima na to doba- početak života na Novom Zelandu kada sam u otkrila korist od  dostupnost i svetske literature u originalnim izdanjima o kojima sam,  živeći u Srbiji u to tragično vreme devedesetih, mogla samo  da sanjam.

Neda Zdravković je završila tadašnji Učiteljski fakultet u Užicu, a obrazovanje nastavila u Novom Zelandu gde je otišla sa prvim većim talasom ekonomskih  emigranata iz Srbije posle Drugog svetskog rata, tokom 90 tih,  u nameri  da se lično i profesionalno ostvari daleko od kuće. Rastanak od dragog joj grada i bliskih prijatelja nije bilo lak, ali je sećanja zadržala svežim i u najlepšem svetlu:

-Užice je grad izuzetno pametnih i nadarenih studenata i đaka, visokoobrazovanih ljudi, pisaca, pesnika, umetnika, novinara, istraživača i naučnika, i, naravno – bibliotekara. Kada god  pomislim na ovaj grad, u sećanja mi se prvo pojave  meni dragi i divni ljudi koji ovde žive, talentovani i vispreni đaci, prijatelji sa kojima sam odrasla, i ta lepa, stara, tradicionalna građanska kultura koja se održala do ratnih dana, i u čijem središtu sam odrasla.U nasjvetiljem sećanju  mi je  gradska biblioteka koja je za mene uvek predstavljala važnu sponu sa tradicijom, istorijom, literaturom i idejnim doživljajem ostatka sveta koji sam mogla samo čitanjem i maštom   da spoznam i zamislim, a naročito tokom onog nesrećnog rata i sankcija.

O svojoj poklonu Užičanima ova nepopravljivo optimistična i uporna Užičanka kaže i sledeće:

-Kada pomislim na doživljaj sveta koji ova kolekcija knjiga može otkriti i pružiti jednom radoznalom umu i mladom duhu, i to u srcu Užica,  ozarim se, i to je velika lična motivacija koja me pokreće da ne odustanem od ovog, gotovo nemogućeg poduhvata.

A o samoj kolekiciji knjiga, ovoj ličnoj biblioteci koja bi, ako se prikupi novac, mogla da postane deo javne bibliotečke baštine Užica, naša sugrađanka na Novom Zelandu je rekla:

-Svih 3000 knjiga koja sam do sada pažljivo sakupila su naslovi koje želim da pročitam, kao i naslovi koje sam već pročitala i želim da ih  imam nadohvat ruke. Međutim, shvatila sam da neću živeti dovoljno dugo, ma koliko još godina da mi predstoji,  da iščitam i polovinu tih divnih knjiga i da, ako ih zadržim kod sebe na Novom Zelandu, ne koriste nikome tako: čekajući da ih nekad tamo u budućnosti uzmem, ili ne uzmem u ruke. Način života u toj divnoj zemlji “velikog belog oblaka” je jako dinamičan i ispunjen velikim radom, ali i putovanjima u prirodu kraj okeana, tako da mi za čitanje ostaje zaista malo vremena. Knjige su relativno lako dostupne u tom delu sveta, tako da znam da uvek mogu doći do literature  koja me zanima jer  stižu do mene redovno i  u velikom broju, baš zbog posla kojim se bavim.

Neda ne dolazi često u Užice, a o svojim povremenim posetama kaže:

-Iako često dolazim u Evropu poslom, u Užice i u Srbiju uopše,  na žalost, svraćam retko, otprilike jednom u pet godina, i to samo na sedam dana. To mi jako teško pada, i nadam se da ću u budućnosti moći češće da dolazim. Kad dođem ovde, prvo posetim porodicu i prijatelje, a od mesta na koja prvo odem su plaža na Đetinji, Stari grad, selo moga dede-Kršanje, i Mokra Gora. Đetinja je nešto najlepše što Užice ima, kao stare kuće od pre Prvog svetskog rata koje, na žalost, propadaju i čini mi se da niko više na njih i ne obraća pažnju. Posebno mi je drag niz kuća od Glavne ulice do Aleksića mosta, a njihova kulturna, istorijska i arhitektonska lepota, iako dragocena, čini mi se da je ovde zanemarena. Najtužnije u ovom gradu, i to je za mene zaista jedan veliki emotivni šok kad god dođem, jesu zagađen vazduh pun smoga i čađi, naročito zimi, zagađena reka u kojoj ne može da se kupa. Ni malo nije prijatno videti smeće bačeno pored puta, tolika količina plastične ambalaže i kesa, naročito smeće bačeno oko stambenih zgrada i bolnice u Krčagovu. Tužno je videti sve ove fasade škola koje se krune i propadaju, prazne, napuštene zgrade i neiskorišćeni stambeni prostori, prazne poslovne prostorije i zgrade firmi koje su propale, zarasle u korov i zapuštene. Saznanje da Užičani u velikom broju umiru od kancerogenih bolesti, naročito od neobjašnjive epidemije gripa i plućnih infekcija me zaista i brine i dovodi do očaja.

Ono u čemu možemo pomoći Nedi, s obzirom da je uložila svoja sredstva  u kupovinu knjiga koje opet, želi da pokloni svojim Užičanima jeste da prosledimo u što većem broju link do sajta koji je kreirala da bi prikupila sredstva za dopremanje  ovog knjižnog fonda do Užica, ne bi li joj neko pomogao u nameri da Užičani postanu bogatiji novim saznanjima iz njene biblioteke.

Bitno je istaći da je na ovom sajtu Neda na zaista lep način  predstavila i odredište: Narodnu biblioteku Užice, potom kolekciju svojih knjiga koja želi da pokloni razvrstanu po žanrovima, a svaka donacija objavljuje se precizno i transparentno za sve posetioce stranice.

Link ka sajtu: https://givealittle.co.nz/cause/book-donations-for-serbia

Izvor:pasaz.rs/Milunka Nikolić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Одржива пољопривреда од кључног значаја за опстанак села

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ново радно време Потпећке пећине и Старог града

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бојан из Ужица је херој ковид епидемије: Очекивао запослење, добио шут карту

ОГЛАСНА ТАБЛА

Истиче рок за достављање финансијских извештаја за 2022. годину

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива које ће важити до 7. априла

ОГЛАСНА ТАБЛА

Немања Видић кандидат за Кућу славних Премијер лиге

ОГЛАСНА ТАБЛА

Зелено – леви фронт Ужице подржава протест радника ЈКП Биоктош

ОГЛАСНА ТАБЛА

Конкурс за доделу стипендија студентима из уметничких области са територије Републике Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сезона алергија – како може да помогне замрзнута коприва

ОГЛАСНА ТАБЛА