Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Užičanka Marijana je u rodnom gradu završila fakultet i odmah se zaposlila

Užice – Dvadesetpetogodišnja Marijana Selaković je rođena Užičanka i nakon završene osnovne i srednje škole, odlučila se da za razliku od svojih vršnjaka koji su otišli u Beograd, Novi Sad ili Kragujevac, studije upiše u svom rodnom gradu, prenosi RINA. Njen izbor bio je Pedagoški fakultet i to je kako kaže, jedna od najboljih stvari za koje se odlučila do sada u životu.

„Bilo je više opcija kad je došlo vreme za upis studija, ali lokalpatriotizam je ipak presudio. Užice se svakim danom sve više razvija, moderan je i savremen grad koji može da pruži odlično znanje i podlugu za usavršavnje, naročito u sferi predškolskog obrazovanja. Izabrala sam smer učitelj i nakon završenih osnovnih stidija, nastavila na master i doktorskom programu. Stepen stručnosti koji se ovde dobija nimalo ne zaostaje za onim koji se dobija na većim univerzitetima“, rekla je za RINU ova Užičanka.

Njene studije obeležilo je vredno i marljivo učenje, ali i izuzetno zalaganje za prava i interese svih studenata, pa je upravo Marijana jedan od inicijatora da Pedagoški fakultet dobije svoje udruženje koje je uvek tu za studente i pomaže im u rešavanje mnogih problema i nedoumica vezanih za predavanja i studentski život uopšte.

„Simbolično smo udruženje nazvali USPEF, reč koja je slična uspehu, jer svi zajedno se borimo da dođemo do cilja i izborimo za prava. Udruženje je uvek tu, otvoreno za pitanja koja imaju studenti, od plaćanja školarine, zajedničkog učestvovanja na manifestacijama, pa sve do organizovanja socijalnog života i pravljenja jedne prave drugarske atmosfere, koja će mladim ljudima koji dođu na studije iz okolnih gradova pomoći da se u Užicu osećaju kao kod kuće. Iza nas je mnogo zajedničkih uspešno organizovanih akcija, a pre svega bih naglasila onu koja ima humantirani karakter i nosi naziv „Budi i ti nečiji Deda Mraz“, preko koje se skupljaju i kasnije dele paktići za decu iz ugroženih porodica“, izjavila je Marijana.

Manji troškovi studiranja, neplaćanje kirije i gradskog prevoza sve su to benefiti koje donosi studiranje „kod kuće“. Međutim, ono što je takođe jedan od faktora koji je dosta mladih Užičanki opredelio da izaberu upravo Pedagoški fakultet jeste mogućnost zaposlenja nakon završenih studija.

„Svi imaju mogućnost da na početku studija izaberu jedan od modula matematiku ili informatiku i da nakon toga ukoliko dođe do nedostatka kadrova, budu nestručna zamena u školama. Ja sam na taj način dobila posao i predajem matematiku u osnovnoj školi. Rad sa decom mi nije bio nepoznanica jer smo kroz master studije imali mnogo praktičnog znanja, tako da mogu reći da sve protiče baš onako kako sam zamislila. Neopisivo je zadovoljstvo kad ceo proces odrastanja i obrazovanja prođete u jednom gradu, bez selidbi i gde steknete prijatelje za ceo život“, naglasila je mlada nastavnica.

Njenim ambicijama ovde nije kraj i Marijana vredno nastavlja sa aktivnostima u studentskim udruženjima i jedan je od predstavnika studenata ispred SKONUS-a u Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje i nada se novim uspesima i pobedama.

RINA / GZS

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Национални савет за културу једногласно дао подршку Музеју ћирилице у Бајиној Башти, Рача поново постаје центар српске писмености

ОГЛАСНА ТАБЛА

Досадне су као стенице, али многи не знају да су врло опасне: Смрдибубе могу да уједу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пронађена Илинка из Прибоја: Девојка хоспитализована, у лошем стању

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 2. октобар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење ГрО ДС Ужицe: „Ко ће да плати небригу Водовода?“

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији жене у просеку старије од мушкараца и дуже живе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 1. октобар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Заштитне ограде за пешаке, још један од корака ка унапређењу степена безбедности у саобраћају

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Голд гондола“ у измењеном режиму рада

ОГЛАСНА ТАБЛА