8.9 C
Uzice
октобар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

UŽIČANIN U PAKLU MAJAMIJA

Najjači uragan koji je ikad protutnjao Atlantikom opustošio je karipska ostvra i ustremio se ka Floridi. Majami je u strahu!

Prvi udar „Irme“ najavljen je za subotu uveče, a već juče je najjužnija američka metropola bila poluprazna.

– Prema onome što najavljuju ovdašnji mediji, „Irma“ će imati daleko veće posledice od „Harvija“ koji je prohujao Hjustonom jer se Majami nalazi na nasutoj obali otetoj od mora. Ni najstariji poznanici sa kojima sam razgovarao ne pamte da je ikada dignuta ovakva uzbuna – priča za „Blic“ Veljko Petrović, Užičanin koji živi u ovom velegradu.

Veljko Petrović

Foto: Veljko Petrović / Privatna arhivaVeljko Petrović

A u njemu je totalna panika! Vlasti su naredile potpunu evakuaciju. Okrug Majami Dejd gde Petrović živi sa porodicom broji oko 2,7 miliona stanovnika, a Užičanin procenjuje da je barem 70 odsto njih već pobeglo.

– U gradu je haos. Rafovi u prodavnicama su prazni! Najviše se traže voda i hrana, a lokalne i okružne televizije non-stop apeluju na građane da se snabdu osnovnim životnim namirnicama jer se ne zna koliko će pakao koji sledi potrajati. I najveći marketi su ostali bez flaširane vode. Redovi za vodu su duži nego u Srbiji devedesetih za benzin. Ogromne su kolone i na benzinskim pumpama. Florida se masovno iseljava na sever, prema državama koje nisu na okeanu – prenosi sagovornik „Blica“.

Za one koji nemaju gde da pobegnu, obezbeđena su skloništa u Majamiju. U njih je već sklonjeno na hiljade beskućnika. Posebna skloništa se spremaju za kućne ljubimce.

– U delu grada gde sam ja, većina živi u iznajmljenim apartmanima, tako da ne mare previše za imovinu. Najviše strahuju da će poplava koja neminovno sledi blokirati bankarski sistem, te ljudi masovno dižu novac sa bankomata. Na obližnjoj železničkoj stanici nikada nisam video više ljudi. Zvanična je preporuka da se autoputevi ne koriste u popodnevnim satima jer može doći do zakrčenja od reke automobila koja odlaza iz Floride. Aviokompanije su pretrpane zahtevima za letove, a aerodrom će od subote ujutro biti zatvoren, a škole i sve javne institucije su već zatvorene. Državne vlasti su izdale zvaničnu naredbu da niko nema obavezu da ide na posao i da nijedan poslodavac ne sme naterati nekoga da radi. Savet je da se automobili sklone u javne garaže koje su za ovu priliku besplatne – kaže Petrović koji stanuje od jednom od nebodera u naselju Brikel, za koji se očekuje da će izdžati nalete „Irme“.

Čuveni Majami Bič, nastavlja sagovornik „Blica“ je evakuisan, zabranjen je prilaz plažama, turistima je preporučeno da skrate svoje odmore i da se što pre evakuišu. Mobilisane su sve policijske i vatrogasne jedinice kojima će u danima koji slede pomoći dobrovoljci koji su rešeni da ostanu u Majamiju i pomognu spasiocima.

Pogled na punu železničku stanicu

Foto: Veljko Petrović / Privatna arhivaPogled na punu železničku stanicu

– Superluksuzni Ki Biskejn i ostala okolna ostrva su evakuisana „pod obavezno“ jer su najugroženija. Milioneri koji ovde odsedaju već su pobegli svojim jahtama – prenosi iz Majamija Veljko Petrović.

Izvor:blic.rs/Vladimir Lojanica

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Poslednja faza građevinskih radova na zlatiborskoj gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla

Recept za “srpski kavijar”: Napravite izvrstan namaz od sira, oraha i belog luka

Oglasna Tabla

Predstavljeni „Ukusi Zlatibora“ – gastronomija kao kulturno nasleđe (VIDEO)

Oglasna Tabla

Promocija knjige Milojka Pantića večeras u Užicu

Oglasna Tabla

Proizvodi kompanije Bogutovo iz Arilja od ove godine i u Velikoj Britaniji

Oglasna Tabla

Privedeni migranti u Požegi

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Pinokio kakvog još niste videli“

Oglasna Tabla

Osnovna škola Dušan Jerković najbolja na Olimpijskom treningu (VIDEO)

Oglasna Tabla