8.1 C
Uzice
новембар 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA Uncategorized UŽIČKE VESTI

UŽIČANIN TRANSPLATACIJOM SPASAO TRI ŽIVOTA

Život bez dijalize i straha za tri čoveka omogućio je samo jedan koji je imao veliko srce. Zahvaljujući njegovoj porodici, obavljene su transplatacije bubrega i jetre.

Doniranje organa je znak humanosti, solidarnosti i plemenitosti, kojom jedna osoba iskazuje svoju želju i nameru da nakon smrti donira bilo koji deo tela radi produženja tuđih života.

Tako je jedan donor iz Užica, koji je iza sebe ostavio ženu i tri kćerke, koje su želele da ostanu anonimne, a učinile su veoma human gest i dale saglasnost za transplatacije, produživši tako tri života.

– Sada sam najsrećniji čovek, dobio sam šansu za novi život zahvaljujući humanosti jednog čoveka – rekao je Nebojša Đorđević (59) iz Niša, jedan od pacijenata kome su presađeni organi.

Život bez dijalize i straha za tri čoveka omogućio je samo jedan koji je imao veliko srce. Zahvaljujući njegovoj porodici obavljene su transplantacije bubrega i jetre. Na bubreg koji mu je podario novi život najduže je čekao Esad Beširović (58) iz Novog Pazara.

– Punih sedam godina živeo sam na dijalizi. Život sada bez dijalize deluje nestvarno. Ovo je najhumaniji gest koji je neko mogao da učini. Još uvek ne mogu da dođem sebi od radosti. Žao mi je pacjenta koji je preminuo, ali ove transplatacije pokazuju koliko je bio veliki čovek – priča kroz suze Esad, otac četvoro dece.

Denu Slavkoviću (48) iz Kraljeva je presađena jetra.

– Nisam dugo čekao na transplataciju, jer sam česta krvna grupa. Ima obolelih koji čekaju jetru i do 20 godina. Bio sam zbunjen kad su me pozvali jer se nisam nadao. Sada je sve u redu, videćemo kasnije – kaže Deno i zahvaljuje se porodici donora.

Donor ovih organa primljen je na VMA sa krvarenjem u mozgu.

– Nažalost nije preživeo, a imao je 60 godina. Iako nije imao donorsku karticu, članovi porodice su dali saglasnost, jer je uvek pozitivno govorio o transplataciji. Jetru smo presadili našem pacjentu, a bubrege pacjentima iz drugih bolnica – rekao je za Srpski Telegraf prof. dr Darko Mirković , načelnik Odeljenja za hepatobilijarnu i pankreasnu hirurgiju na VMA.

Trenutno se na listi čekanja za transplataciju organa nalazi
– za bubreg 1.000
– za jetru 70
– za rožnjaču 2.000
– za srce 3.000 pacjenata.

Izvor: telegraf.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Pobeda Užičana nakon tri i po sata igre

Oglasna Tabla

Ekskluzivna vožnja Titovim vozom do Užica, 29. novembra

Oglasna Tabla

Za Prijepolje, Priboj i Novu Varoš 926 miliona iz državne kase

Oglasna Tabla

Gotovo 60 kg marihuane zaplenjeno u Užicu

Oglasna Tabla

Počinje rekonstrukcija trga u Bajinoj Bašti

Oglasna Tabla

Zlakusa – drugo najbolje selo u Srbiji

Oglasna Tabla

Za odeljenje neonatologije Opšte bolnice Užice od lokalnih bendova

Oglasna Tabla

Komunalna milicija će legitimisati bez uniforme, zaustavljati vozila i oduzimati ih

Oglasna Tabla

NP Tara dobitnik priznanja za najatraktivniju filmsku lokaciju

Oglasna Tabla