5.5 C
Uzice
децембар 7, 2019
FOTO RAZGLEDNICA INTERVJUI

UŽIČANIN SLOBODAN MIĆUNOVIĆ TRENER FK BARSELONA

Kada je pre četiri godine otišao u Dominikansku republiku, nije ni pomislio da će jednog dana postati trener u velikom klubu. Godinu dana kasnije Barselona otvara svoju školu fudbala u Santo Domigu, a Slobodan počinje da živi svoj san.

  1. Kako funkcioniše Barselonina škola fudbala, i koje su to vrednosti na kojima se insistira?

“U ovom trenutku postoji oko petnaest škola na svim kontinentima (izuzev Afrike mislim). Pored promotivnog i naravno ekonomskog karaktera, škole služe i kao baze za skauting talentovanih igrača. Škola u Dominikani predstavlja bazu za Karibe, jer je za sada jedina u Centralnoj Americi. U samom kampu, akcenat se stavlja na vaspitavanje kroz fudbalski trening. Vrednosti na kojima se insistira su upornost, ambicioznost, ali i  odgovornost, disciplina, prijateljstvo, fer plej, poštovanje( trenera, saigrača, sudija, protivnika…). Na primer, kada igrači izlaze na teren pozdravljaju sve drugove i trenere, nose majice upasane u šortseve, štucne ispod kolena, bez modernih frizura, ogrlica minđusa. Golove slave svi zajedno, a obavezno moraju da pozdrave protivnike, kao i sudije”.

unnamed-3

  1. Da li se i u samim školama promoviše “brz” fudbal, na kojem se zasniva igra prvog tima?

“Što se same metodologije tiče, sve je u skladu sa načinom igre prvog tima. Najviše se radi sa loptom, insistira se na timskoj igri sa puno dodavanja. Petkom deca igraju utakmice između sebe, a subotom protiv drugih ekipa. Akcenat se nikad ne stavlja na rezultat, već na igru i primenu stvari koje se vežbaju tokom nedelje”.

  1. Kolike su realne mogućnosti da neko od te dece jednog dana zaigra na Nou Kampu?

“Izuzetno je teško, eventualno u mlađim kategorijama. Jednostavno, Barselona je u situaciji da bira između igrača iz celog sveta, najčesće iz Brazila, Argentine, i naravno Španije. Svake godine se za vreme prolećnog raspusta organizuje turnir u Barseloni, gde se okupljaju sve škole u svim kategorijama i takmiče se međusobno. Mi smo učestvovali poslednje tri godine i imali dobre rezultate. To je super iskustvo, a ujedno i odlična prilika za igrače da se pokažu i možda budu primećeni on strane Barsinih trenera. Takođe, vodio sam kadete i omladince na turniru MIC (Mediterane International Cup), koji je najvažniji omladinski turnir na svetu. Učestvuju Barselona, Real Madrid i drugi veliki klubovi iz Španije, Engleske, SAD- a, Latinske Amerike. Ove godine smo stigli do četvrtfinala, sto je ogroman uspeh za jednu ekipu iz Dominikane”.

  1. Koliko se u Dominikani cene inostrani stručnjaci?

“S’ obzirom da je u ovde fudbal u razvoju, još uvek nema puno domaćih stručnjaka, pa su stranci itekako dobrodošli. Oni su najzaslužniji za promociju fudbala i obuku, kako igrača tako i trenera. Dominikanci su jako otvoren narod i srdačni su prema strancima, tako da do sada nisam imao nikakvih neprijatnosti u tom smislu”.

unnamed-1

  1. Kako biste generalno ocenili zivot u Dominikanskoj republici?

“Dominikana je zemlja sa naglašenim klasnim i rasnim razlikama. Zvuči nepravedno, ali kvalitet života umnogome zavisi od boje kože i materijalnog statusa. Belci i bogati su u prednosti- kako u pristupu osnovnim životnim potrebama( medicinska zaštita, obrazovanje…), tako i prilikom zapošljavanja. Uticaj Sjedinjenih američkih država na ekonomiju, doveo je do formiranja tipičnog kapitalističkog i potrošačkog društva, sa velikim razlikama između bogatih i siromašnih. Pozitivna strana je da ima dosta domaćih i stranih kompanija, tako da je nezaposlenost mala, naročito među mlađom populacijom”.

  1. Šta bi ste poručili klincima koji sanjaju da jednog dana zaigraju u najvećim evropskim      klubovima?

“Rekao bih im da nikada ne odustanu od svog sna, i da nikad nije kasno. Biće sigurno puno padova i teških trenutaka, ali to je deo puta i prilika da se nauči i očvrsne. Niko od nas ne zna šta donosi sutra. Možda baš na sledećoj utakmici na tribinama bude neko bitan, a da ti i ne znaš, a odigraš dobro… Nikad se ne zna”.

UŽICE OGLASNA TABLA / Dunja Starčević

output_bkzdes

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

4 najlepše posne čoko – torte za potpuni praznični ugođaj! Odlične su za slave, a jednostavne za spremanje!

Oglasna Tabla

Obuka zaposlenih KJP „Zlatibor“ za pružanje prve pomoći sa pokaznom vežbom

Oglasna Tabla

Velika rekonstrukcija srednjovekovne tvrđave na Đetinji

Oglasna Tabla

Vahida Đedović brutalno razotkrila sve maske današnjeg roditeljstva

Oglasna Tabla

„1 od 5 miliona Užice” organizuje akciju prikupljanja potpisa za obustavljanje sudskog i političkog progona Aleksandra Obradovića

Oglasna Tabla

Podela auto sedišta deci rođenoj u drugoj polovini ove godine (VIDEO)

Oglasna Tabla

Prste da poližete: Četiri ideje za posni doručak!

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za subotu – 7. decembar

Oglasna Tabla

KONAČNO: Posle pola veka MOSI igre održaće se u Užicu 2022. godine (VIDEO)

Oglasna Tabla