14.6 C
Uzice
јул 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA INTERVJUI

UŽIČANIN SLOBODAN MIĆUNOVIĆ TRENER FK BARSELONA

Kada je pre četiri godine otišao u Dominikansku republiku, nije ni pomislio da će jednog dana postati trener u velikom klubu. Godinu dana kasnije Barselona otvara svoju školu fudbala u Santo Domigu, a Slobodan počinje da živi svoj san.

  1. Kako funkcioniše Barselonina škola fudbala, i koje su to vrednosti na kojima se insistira?

“U ovom trenutku postoji oko petnaest škola na svim kontinentima (izuzev Afrike mislim). Pored promotivnog i naravno ekonomskog karaktera, škole služe i kao baze za skauting talentovanih igrača. Škola u Dominikani predstavlja bazu za Karibe, jer je za sada jedina u Centralnoj Americi. U samom kampu, akcenat se stavlja na vaspitavanje kroz fudbalski trening. Vrednosti na kojima se insistira su upornost, ambicioznost, ali i  odgovornost, disciplina, prijateljstvo, fer plej, poštovanje( trenera, saigrača, sudija, protivnika…). Na primer, kada igrači izlaze na teren pozdravljaju sve drugove i trenere, nose majice upasane u šortseve, štucne ispod kolena, bez modernih frizura, ogrlica minđusa. Golove slave svi zajedno, a obavezno moraju da pozdrave protivnike, kao i sudije”.

unnamed-3

  1. Da li se i u samim školama promoviše “brz” fudbal, na kojem se zasniva igra prvog tima?

“Što se same metodologije tiče, sve je u skladu sa načinom igre prvog tima. Najviše se radi sa loptom, insistira se na timskoj igri sa puno dodavanja. Petkom deca igraju utakmice između sebe, a subotom protiv drugih ekipa. Akcenat se nikad ne stavlja na rezultat, već na igru i primenu stvari koje se vežbaju tokom nedelje”.

  1. Kolike su realne mogućnosti da neko od te dece jednog dana zaigra na Nou Kampu?

“Izuzetno je teško, eventualno u mlađim kategorijama. Jednostavno, Barselona je u situaciji da bira između igrača iz celog sveta, najčesće iz Brazila, Argentine, i naravno Španije. Svake godine se za vreme prolećnog raspusta organizuje turnir u Barseloni, gde se okupljaju sve škole u svim kategorijama i takmiče se međusobno. Mi smo učestvovali poslednje tri godine i imali dobre rezultate. To je super iskustvo, a ujedno i odlična prilika za igrače da se pokažu i možda budu primećeni on strane Barsinih trenera. Takođe, vodio sam kadete i omladince na turniru MIC (Mediterane International Cup), koji je najvažniji omladinski turnir na svetu. Učestvuju Barselona, Real Madrid i drugi veliki klubovi iz Španije, Engleske, SAD- a, Latinske Amerike. Ove godine smo stigli do četvrtfinala, sto je ogroman uspeh za jednu ekipu iz Dominikane”.

  1. Koliko se u Dominikani cene inostrani stručnjaci?

“S’ obzirom da je u ovde fudbal u razvoju, još uvek nema puno domaćih stručnjaka, pa su stranci itekako dobrodošli. Oni su najzaslužniji za promociju fudbala i obuku, kako igrača tako i trenera. Dominikanci su jako otvoren narod i srdačni su prema strancima, tako da do sada nisam imao nikakvih neprijatnosti u tom smislu”.

unnamed-1

  1. Kako biste generalno ocenili zivot u Dominikanskoj republici?

“Dominikana je zemlja sa naglašenim klasnim i rasnim razlikama. Zvuči nepravedno, ali kvalitet života umnogome zavisi od boje kože i materijalnog statusa. Belci i bogati su u prednosti- kako u pristupu osnovnim životnim potrebama( medicinska zaštita, obrazovanje…), tako i prilikom zapošljavanja. Uticaj Sjedinjenih američkih država na ekonomiju, doveo je do formiranja tipičnog kapitalističkog i potrošačkog društva, sa velikim razlikama između bogatih i siromašnih. Pozitivna strana je da ima dosta domaćih i stranih kompanija, tako da je nezaposlenost mala, naročito među mlađom populacijom”.

  1. Šta bi ste poručili klincima koji sanjaju da jednog dana zaigraju u najvećim evropskim      klubovima?

“Rekao bih im da nikada ne odustanu od svog sna, i da nikad nije kasno. Biće sigurno puno padova i teških trenutaka, ali to je deo puta i prilika da se nauči i očvrsne. Niko od nas ne zna šta donosi sutra. Možda baš na sledećoj utakmici na tribinama bude neko bitan, a da ti i ne znaš, a odigraš dobro… Nikad se ne zna”.

UŽICE OGLASNA TABLA / Dunja Starčević

output_bkzdes

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Deda sumnjiv za uznemiravanje 15-ak žena, pola maloletno

Oglasna Tabla

ZZJZ: Voda na plaži ispravna za kupanje

Oglasna Tabla

Minimalna crnogorska potrošačka korpa u junu iznosila 643 eura

Oglasna Tabla