OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

UŽIČANIN OSTVARIO SRPSKI SAN Zarađuje u inostranstvu, troši u domovini i odmara se kad mu je volja

Malo je nedostajalo da se putem mnogih drugih “belih mantila” 30-godišnji fizioterapeut iz Užica, u potrazi za poslom u struci, otisne u svet, ali je u poslednjem trenutku odlučio da ostane – i onda je svet saznao za njega, ali u nekom drugom pozivu.

Umetnik iz Užica: Spremao se da posao u struci traži u inostranstvu, a onda se posvetio pirografiji
FOTO: PRIVATNA ARHIVA / RAS SRBIJA

Umetnik iz Užica: Spremao se da posao u struci traži u inostranstvu, a onda se posvetio pirografiji

Pirografija je grana umetnosti kod nas malo poznata, a još je manje majstora ovog zanata. Jedan od njih je Ivan Đurić, Užičanin i školovani medicinar koji je dosanjao srpski san: “Zarađivati u inostranstvu, a trošiti u Srbiji, pritom odmoriti se kad ti je želja i sam organizovati svoje vreme”.

Ivan je, čekajući zaposlenje, volontirao u užičkoj bolnici kao fizioterapeut. Već je uveliko ubedio sebe da je vreme da se mane ćorava posla i otisne u inostranstvo u potazi za radnim mestom za koje ima diplomu.

A onda je, na jednom pauzi na kafu tokom smene u užičkoj bolnici, od koleginice – volonterke čuo za pirografiju. Sam spomen da se radi o crtanju, a kome je on od detinjstva vičan, navuklo ga je da se bolje raspita šta takva tehnika podrazumeva.

Tri puta na drvetu slikao patrijarha Pavla, sva tri rada poklonio
FOTO: M. CVETKOVIĆ / RAS SRBIJA

Tri puta na drvetu slikao patrijarha Pavla, sva tri rada poklonio

– Pirografira je slikanje užarenim predmetom na drvetu, koži, kostima, tkaninama, ali ja preferiram pretežno drvo koje sam upoznao u detinjstvu praveći kipove, lukove, strele… Dve godine imam iza sebe u ovom poslu i načinio sam mnoge radove koje sam prodao u inostranstvo. U Srbiji su samo tri moja rada – priča Ivan Đurić za “Blic”.

Jedan od prvih radova – portet patrijarha Pavla je poklonio crkvi. Počivšeg patrijarha naslikao je još dva puta, oba sa željom da ih zadrži za sebe, ali je i njih darivao.

I još mnoge radove je poklonio i dalje ih poklanja, ali od nečeg se mora živeti. Posao u struci više ga ne zanima.

Pirograf je olovka kojom malo ko barata u SrbijiF
OTO: PRIVATNA ARHIVA / RAS SRBIJA

Pirograf je olovka kojom malo ko barata u Srbiji

– Drvo se najpre ispolira. Zatim sledi skiciranje i slikanje koje radim pirografom – alatkom koja je nešto između lemilice i olovke, s tim što joj joj vrh nije čvrst kao na lemilici. Te vrhove sam pravio svojim rukama od kantal žice koja se koristi u grejačima od kvarcne peći, sve do pre neki dan kada mi je jedna američka firma poklonila profesionalni pirograf. Pojedinim radovima dodajem boju, a da bi rad delo bilo dugotrajnije važni su lakiranje i UV zaštita – priča majstor retkog zanata.

Jedan od Ivanovih radova
FOTO: PRIVATNA ARHIVA / RAS SRBIJA

Jedan od Ivanovih radova

Ivan je u ovom poslu tražio izlaz od oduvek mrskog stritnog radnog vremena i budnih očiju šefova, a našao je ulaz na veliko tržište koje traži njegove crteže na drvetu. Tako je dosta svojih radova prodao u Ameriku, Britaniju, Australiju, Holandiju.

Gro radova naslika za kupce iz inostranstva: Pavaroti iz pirografa Ivana Đurića
FOTO: PRIVATNA ARHIVA / RAS SRBIJA

Gro radova naslika za kupce iz inostranstva: Pavaroti iz pirografa Ivana Đurića

Za pirografiju je važan izbor drveta, a najbolje su se pokazali i najviše se traže lipa, breza i topola.

-Prve crteže na šperploči sam prodao za 100-150 evra. Vremenom sam se izveštio, pa su i moji radovi postali traženiji samim tim i skuplji. U inostanstvu prodajem radove za 200-400 evra a u Srbiji je tražnja veoma mala i retko ko je spreman da ponudi više od 100 evra. A opet, zbog zahtevnosti posla i materijala jeftinije se ne može. Stranci najviše vole potrete životinja, pogotovo pasa, – nastavlja Užičanin.

Nedavno je na drvetu oslikao i Emira Kustruricu i rad mu poklonio. Reditelj je, kaže, najavio mogućnost saradnje na umetničkom polju na obostrano zadovoljstvo.

Đurićev portret Emira Kusturice
FOTO: PRIVATNA ARHIVA / RAS SRBIJA

Đurićev portret Emira Kusturice

Kao početnik Đurić je napravio veliku grešku koja ga je skupo koštala. Njegovim znanjem kitili su se drugi.

-Fotografije svojih radova sam kačio na fejsbuk, a one su završavale u ponudi nekih drugih, nepoznatih pirografa koji su ih plagirali i nudili kao svoje. Zato sad svaki crtež obeležavam svojom markom, pirografom na kojoj piše moje ime, – veli Ivan Đurić.

Izvpr:blic.rs/Vladimir Lojanica

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

IN MEMORIAM: Preminuo Rade Jovanović, direktor JKP „Vodovod Zlatibor“

Oglasna Tabla

Nove mere: Evo šta vas čeka na poslu od sutra

Oglasna Tabla

Čobanin koji čuva jedno od najvećih stada u Srbiji

Oglasna Tabla

“Sledeći put ću samo da ga ŠUTNEM!” Jasmina je našla novčanik na ulici, a kad je htela da ga vrati vlasniku usledio je šok!

Oglasna Tabla

Još danas upis u srednju školu, ove godine elektronski

Oglasna Tabla

Otkazani sabori trubača u Zlatiboru i Guči

Oglasna Tabla

Saopštenje Gro SNS Užice

Oglasna Tabla

Premašeni kapaciteti užičke bolnice za smeštaj obolelih od korona virusa

Oglasna Tabla

Eko agrar: Zahtevi za subvencije poštom

Oglasna Tabla