OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Užičanin oglasio avionski top na prodaju

Oglas o prodaji avionskog topa GŠ23 po ceni od 500 evra osvanuo je u oglasima u rubrici „strano oružje“, zbog čega je alarmirana policija.

Avionski dvocevni top našao se u domaćim malim oglasima! Pripadnici Uprave kriminalističke policije juče ujutro zakucali su na vrata užičkog advokata M. J. (70), kod koga su pronašli oružje koje koristi avion „mig-21“, ali i brojni vojni i policijski helikopteri.

Kako se saznaje, oglas o prodaji avionskog topa GŠ23 po ceni od 500 evra osvanuo je u oglasima u rubrici „strano oružje“, zbog čega je alarmirana policija.

„Naše službe ništa nisu želele da prepuste slučaju, iako je u oglasu navedeno da je top bojevo neupotrebljiv. Odmah su reagovali i jedan od inspektora je glumio kupca. On se čuo sa advokatom koji je prodavao top, pa su se dogovorili da dođe da ga pogleda. U dogovoreno vreme „kupac“, ali i ostali inspektori, zakucali su na vrata domaćina. On im je, ništa ne sumnjajući, pokazao oružje i tek kada su videli top, inspektori su reagovali i predstavili se. Zbunjeni kupac ih je upitao u čemu je problem, jer je top navodno neupotrebljiv“, priča izvor i dodaje:

„Odmah je započet policijski uviđaj, a ujedno su obavešteni i nadležni iz Ministarstva odbrane, s obzirom na to da se radi o vojnom oružju. Inspektori, ali i stručnjaci za oružje, su pregledali top, dok je advokat objašnjavao da je navodno samo posrednik i da po zakonu može da prodaje rashodovano i oružje koje je onemogućeno da se dalje upotrebljava. Posle završenog uviđaja, top je poslat na analizu kako bi se detaljno utvrdilo njegovo poreklo na osnovu serijskog broja i da li je stvarno borbeno neupotrebljiv. Tek posle analize veštaka i kada se utvrdi poreklo topa, odlučiće se da li će protiv advokata biti podneta prijava“, rekao je izvor.

Nezvanično, policija zajedno sa vojskom utvrđuje da li je top eventualno sa neke od naših letelica, koje su se srušile tokom borbenih dejstava. Proverava na i osnovu serijskog broja da top eventualno nije izgubljen u avionskoj nesreći, pa ga je neko pronašao i preprodao. Prodaja oružja u kolekcionarske svrhe je dozvoljena, ali samo ako se ispune svi uslovi – da se oružju začepi cev, skine obarač, zavare zatvarači…

Oružje kao za Terminatora

Koliko je ubojito ovo oružje, najbolje pokazuju njegove tehničko-taktičke karakteristike.

Avionski top Grijazev-Šipunov GŠ23 Težina: 76 kilograma Dužina: 1,4 metra Brzina paljbe: 10.000 granata u minuti (167 u sekundi) Početna brzina granate: 715 m/s Masa granate: 0,176 kilograma

Vojni analitičar Vlade Radulović rekao je da, iako se kod nas trguje starim vojnim oružjem, nije uobičajeno da se u ponudi nađe top, i to avionski.

„Nije tako česta praksa da se u našoj zemlji na aukcijama ili kolekcionarskim tržištima u segmentu „militarije“ nude primerci teškog naoružanja, kao što je to slučaj sa nekim drugim državama u svetu. Međutim, čak i kada se radi o kolekcionarskim primercima koji se mogu pronaći na tržištu, oni moraju zadovoljiti neke osnovne kriterijume poput onesposobljenja, odnosno zalivene ili zavarene cevi, udarne igle ili uklonjenih vitalnih delova određenog oruđa. U konkretnom slučaju, sačekao bih da vidimo rezultate veštačenja i saopštenje nadležnih organa, na osnovu čega ćemo dalje moći da govorimo o potencijalnom krivičnom delu i ishodu celog slučaja“, rekao je Vlade Radulović.

Izvor:Mondo/STEFAN STOJANOVIĆ/foto:ilustracija

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Drama na pruzi Priboj-Užice: Otkačilo se vozilo za održavanje pruge, radnici trčali za njim

Oglasna Tabla

Trudnice neće biti vakcinisane: „Odložiti planiranje samo dok prođe period vakcinacije“

Oglasna Tabla

Porodiljama i trudnicama se ponovo umanjuje plata

Oglasna Tabla

3 predloga za jeftin i ukusan obrok: Ručak za celu porodicu za samo 300 dinara!

Oglasna Tabla

Opremljeno razvojno savetovalište za decu ometenu u razvoju (VIDEO)

Oglasna Tabla

Kako da naučite dete šta je seksualno nasilje i kako da mu se suprotstavi

Oglasna Tabla

Do ponedeljka toplo i vetrovito, do 19 stepeni

Oglasna Tabla

Slabovidom desetogodišnjem dečaku iz Sevojna potreban novac za još dve operacije oka

Oglasna Tabla

Kod Arilja uginuo beloglavi sup

Oglasna Tabla