Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Užičanin oglasio avionski top na prodaju

Oglas o prodaji avionskog topa GŠ23 po ceni od 500 evra osvanuo je u oglasima u rubrici „strano oružje“, zbog čega je alarmirana policija.

Avionski dvocevni top našao se u domaćim malim oglasima! Pripadnici Uprave kriminalističke policije juče ujutro zakucali su na vrata užičkog advokata M. J. (70), kod koga su pronašli oružje koje koristi avion „mig-21“, ali i brojni vojni i policijski helikopteri.

Kako se saznaje, oglas o prodaji avionskog topa GŠ23 po ceni od 500 evra osvanuo je u oglasima u rubrici „strano oružje“, zbog čega je alarmirana policija.

„Naše službe ništa nisu želele da prepuste slučaju, iako je u oglasu navedeno da je top bojevo neupotrebljiv. Odmah su reagovali i jedan od inspektora je glumio kupca. On se čuo sa advokatom koji je prodavao top, pa su se dogovorili da dođe da ga pogleda. U dogovoreno vreme „kupac“, ali i ostali inspektori, zakucali su na vrata domaćina. On im je, ništa ne sumnjajući, pokazao oružje i tek kada su videli top, inspektori su reagovali i predstavili se. Zbunjeni kupac ih je upitao u čemu je problem, jer je top navodno neupotrebljiv“, priča izvor i dodaje:

„Odmah je započet policijski uviđaj, a ujedno su obavešteni i nadležni iz Ministarstva odbrane, s obzirom na to da se radi o vojnom oružju. Inspektori, ali i stručnjaci za oružje, su pregledali top, dok je advokat objašnjavao da je navodno samo posrednik i da po zakonu može da prodaje rashodovano i oružje koje je onemogućeno da se dalje upotrebljava. Posle završenog uviđaja, top je poslat na analizu kako bi se detaljno utvrdilo njegovo poreklo na osnovu serijskog broja i da li je stvarno borbeno neupotrebljiv. Tek posle analize veštaka i kada se utvrdi poreklo topa, odlučiće se da li će protiv advokata biti podneta prijava“, rekao je izvor.

Nezvanično, policija zajedno sa vojskom utvrđuje da li je top eventualno sa neke od naših letelica, koje su se srušile tokom borbenih dejstava. Proverava na i osnovu serijskog broja da top eventualno nije izgubljen u avionskoj nesreći, pa ga je neko pronašao i preprodao. Prodaja oružja u kolekcionarske svrhe je dozvoljena, ali samo ako se ispune svi uslovi – da se oružju začepi cev, skine obarač, zavare zatvarači…

Oružje kao za Terminatora

Koliko je ubojito ovo oružje, najbolje pokazuju njegove tehničko-taktičke karakteristike.

Avionski top Grijazev-Šipunov GŠ23 Težina: 76 kilograma Dužina: 1,4 metra Brzina paljbe: 10.000 granata u minuti (167 u sekundi) Početna brzina granate: 715 m/s Masa granate: 0,176 kilograma

Vojni analitičar Vlade Radulović rekao je da, iako se kod nas trguje starim vojnim oružjem, nije uobičajeno da se u ponudi nađe top, i to avionski.

„Nije tako česta praksa da se u našoj zemlji na aukcijama ili kolekcionarskim tržištima u segmentu „militarije“ nude primerci teškog naoružanja, kao što je to slučaj sa nekim drugim državama u svetu. Međutim, čak i kada se radi o kolekcionarskim primercima koji se mogu pronaći na tržištu, oni moraju zadovoljiti neke osnovne kriterijume poput onesposobljenja, odnosno zalivene ili zavarene cevi, udarne igle ili uklonjenih vitalnih delova određenog oruđa. U konkretnom slučaju, sačekao bih da vidimo rezultate veštačenja i saopštenje nadležnih organa, na osnovu čega ćemo dalje moći da govorimo o potencijalnom krivičnom delu i ishodu celog slučaja“, rekao je Vlade Radulović.

Izvor:Mondo/STEFAN STOJANOVIĆ/foto:ilustracija

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Наставник математике давио ученика јер није знао да уради задатак?!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Градоначелница поздравила учеснике шесте конференције ТО регије Западна Србија

ОГЛАСНА ТАБЛА

Златибор и ове године најпосећенија планина са око 400 хиљада посетилаца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење Грађанске читаонице “Либерграф” поводом континуираног загађивања реке Ђетиње „непознатом материјом“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Хуманитарна свирка Марије Маре Лазић за помоћ суграђанину Владимиру Илићу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Оригинални рецепт за руску салату: Ни налик на оно што ми правимо

ОГЛАСНА ТАБЛА

Све више породица са кучићима – љубав или помодарство? (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Предлог закона да се ограниче цене кирија: Колико би требало максимално да кошта закуп

ОГЛАСНА ТАБЛА

Од пољопривреде може да се живи … кад се мора!

ОГЛАСНА ТАБЛА