23.7 C
Uzice
јун 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA INTERVJUI

UŽIČANIN NA KROVU EVROPE

Alpinista David Novaković osvojio je jedan od najviših vrhova Evrope Mont Blanc. Ekspedicija alpinističko- planinarskog kluba „Samit“ iz Banja Luke, uspela je da se popenje na 4.810 metara nadmorske visine, i na francuskim Alpima zavijorila se i užička zastava.

Pripreme za pohod na Mont Blanc trajale su oko tri meseca i David je naporno trenirao dva puta dnevno. On kaže da je bez obzira na fizičku spremnost, za ovakvu avanturu bilo neophodno svo znanje, koje je imao od samih početaka bavljenja planinarenjem.

Krenuli smo iz Šamonija, koji je na oko 1.000 metara nadmorske visine. Odatle smo se gondolom popelina vrh obližnjeg skijališta, a zatim smo planinskim vozićem nastavili uz brdo. Kod prvog planinarskog doma, koji se nalazi na probližno 3.200 metara nadmorske visine, dočekao nas je i prvi sneg. Ovde smo postavili šatore i ulogorili se, kako bi se odmorili za predstojeći uspon.Kako je dan odmicao, vremenski uslovi su se pogoršavali, pa se u jednom trenutku čak postavljalo pitanje da li ćemo uopšte krenuti na sam vrh. Takođe, vest da je prethodne noći, na Mont Blanskoj steni nastradao pripadnik Francuske vojske, dodatno nas je primorala da razmislimo“, priča David.

Te večeri, ekipa je odlučila da se na Mont Blanc ipak krene ujutru. Tako je, narednog dana u 4.30 sati, započeo pohod na jedan od najviših vrhova Evrope.

Štosmo se višepenjali,uslovisupostajalisvesuroviji. Kretalismo se posamomrubugrebena,širinejednestope,saoštrostrmimpadinama. Simptomeodnedostatkakiseonikapočelismo da osećamovećiznad 4.300 metaranadmorskevisine, pa nam je kretanjebilojakosporo. Vetar je duvaosrednjimintenzitetom, štonam je dodatnougrožavalobezbednostisubjektivniosjećaj temperature,koja se spuštalai do -20⁰C. Nakonukupnodevet sati uspona,našlismo se nasamomvrhu Mont Blanca,na 4.810 metaranadmorskevisine. Osećaj je bio neverovatan!Spuštanjeniz Mont Blanc istenoći, dok se ispodmeneukazujusvetlagradova, aiznad je samonebo, sigurno jeneštoštaćupamtiticeoživot”, ponosnoobjašnjavaovajmladiUžičanin.

 

David je do svogciljastigaosaekipomiz Banja Luke, a timsakojim je pošao u ekspediciju, odustao je od pohodazboglošihvremenskihuslova.

Imao sam ogromnu želju da se popenjem na Mont Blanc, i nisam želeo da propustim mogućnost da je ostvarim. Pitao sam vođu našeg tima da se priključim grupi koja na uspon ide iste noći. On je procenio da sam fiziči spreman, i dao mi je dozvolu, na čemu sam mu jako zahvalan“, ističe Novaković

Kako sam kaže, ovo je njegov najveći planinarski uspeh, i jedna od velikih životnih želja. Sada je spreman da nastavi dalje, a sledeći izazov je Materhorn, planinski vrh koji se takođe nalazi na Alpima. Za taj poduhvat, neophodna je još ozbiljnija priprema, jer je reč o jednom od najopasnijih vrhova u Evropi.

Piše: Dunja Starčević
Užice – Oglasna Tabla

 

 

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Međunarodni kup City Games-a stiže na Zlatibor

Oglasna Tabla

Sutra počinje leto

Oglasna Tabla

Promenljivo i sparno vreme

Oglasna Tabla