13.6 C
Uzice
јул 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

UŽIČANIN NA AKADEMIJI LIKOVNIH UMETNOSTI U PARIZU

Odlukom beogradskog Fakulteta primenjenih umetnosti, talentovani Užičanin Stefan Lukić, prvi je student, koji će prolećni semestar pohađati na Nacionalnoj Akademiji likovnih umetnosti u Parizu, sa kojom je tek uspostavljena saradnja u okviru razmene studenata.

I odlazak u Pariz, i prvu samostalnu izlođbu u rodnom gradu, Stefan Lukić, uvek originalan, na svoj način je najavio najpre u Beogradu na više lokacija.

15740952_10211055323126670_1963885251847329513_n

„Ja sam malo napravio inverziju, tako da sam u Beogradu pozivao na nešto što je u Užicu. Tako da je Beograd izlepljen plakatima, tako da je bilbord koji je ručno slikan, postavljen u Beogradu…Ljudi su bili zbunjeni, pitaju kao gde se ovo nalazi i je li ovo tu negde, ja kažem e, ovo je u Užicu, dodjite u Užice 5. januara tamo se dešava“, kaže Stefan Lukić, treća godina Fakulteta primenjenih umetnosti, Beograd.

Njegovo predstavljanje u Užicu 5. januara, je zapravo hvala, dodaje Stefan, svima koji su verovali u njega, koji su preko Fejsbuka otkupili njegove slike da kao samofinansirajući student plati školarinu na prvoj godini. Već drugu, bio je na budžetu, završivši je kao najbolji student sa prosekom 9.5, nagradom za slikarstvo i školarinom za Pariz.

output_pfrpyk

„Muzeji, galerije, sve to, ceo taj duh Pariza i naravno škola i sve to je nešto što je za mene i veliki izazov i nešto što ću ja da se trudim da što više upijem tamo“, dodaje Stefan.

To što ne zna francuski, ne vidi kao prepreku, jer, kaže, jezik umetnika je univerzalan. Izložba koju priprema je prodajna pa se nada da će obezbediti novac i za život u gradu svetlosti. Izložbu je nazvao „Idem da se vratim“, posle razgovora sa profesorkom užičke škole crtanja, njegove mirne luke iz koje se otisnuo u svet slikarstva.

„Ona je bila presrećna i posle par minuta me je zvala i rekla, izvini ja moram da ti kažem, ja sam se rastužila kad smo se rastali i rekla i on ode! Na šta sam joj ja odgovorio profesorka nemoj da brinete, da bi se vratio moram da odem“, kaže Stefan.

To je suština, kaže, da se bogatiji vrati ovde.

Izvor: rts/Pripremila: Natalija Vidić

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Užičani trećeplasirani u City games

Oglasna Tabla

Užički Nauči klub RCU dobio priznanje za promociju nauke

Oglasna Tabla

Skuplja registracija ako je broj šasije ili motora nečitak

Oglasna Tabla