8.8 C
Uzice
октобар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Užičani se žale na smeće, javnu rasvetu, autobuska stajališta… (VIDEO)

Za sedam dana od kada je zaživeo informacioni „Sistem 48 sati“ svoje zahteve, primedbe i sugestije za rešavanje komunalnih problema uputilo je oko 130 građana, a najviše se žale na smeće, javnu rasvetu, autobuska stajališta, kišnu kanalizaciju…

Sreten Obućina godinama ukazuje na komunalne probleme u svom kraju, obraćao se Bioktošu, Vodovodu, komunalnoj policiji i uglavnom neuspešno. Prošle nedelje uz račun za komunalije stigao je i letak o Sistemu 48, pa je rešio da ne bude lenj i da proba još jednom. Pozvao je broj sa letka.

„Žalio sam se na smeće. Kontejeneri su bili pretrpani, kao i prostor oko njih. Sutradan sam otišao na moj pčelinjak u blizini grada, a komšija me je obavestio da su došli sa mehanizacijom da čiste. Znači, postoji šansa da mi kao građani nešto izdejstvujemo“, priča Obućina.

Kao i Sreten još oko 130 građana uputilo je, za ovih sedam dana, zahteve, sugestije i primedbe pozivom, porukom, e-mailom, popunjavanjem formulara na sajtu grada, preko android aplikacije ili lično u gradskoj upravi. I pored činjenice da je 30 subjekata iz sistema lokalne samouprave uključeno u Sistem 48 sugrađani najčešće ukazuju na komunalne probleme iz svog kraja, kao što su smeće, javna rasveta, autobuska stajališta, kišna kanalizacija…

„Mi negde oko 30 do 40 odsto problema možemo da rešimo za tih 48 sati, to su oni sitni problemi koji ne iziskuju novu investiciju i dug vremenski period, a za sve ostale probleme mi objasnimo kakva je procedura, način i u kom vremenskom peridu će ti problemi biti rešeni“, navodi Mitrović.

Na ovaj način se ukazuje gradskoj upravi i koji su problemi u normativnoj delatnosti, jer je za rešavanje većih problema, kaže Mitrović, neophodno donošenje novih oduka. Jednom sedmično će se analizirati sve primedbe i na taj način predupređivati problemi, pospešivati rad javnih preduzeća i pomoći planiranje budžeta.

„Imamo uštede, efikasniju lokalnu samoupravu, dobro planiranje budžeta, ali i sprečavanje korupcije. Mi sada jasno znamo gde je urađan najbanalniji problem, da li je neki posao loše urađen ili kvalitetno“, dodaje Mitrović.

A kako bi sve to funkcionisalo najbitnija karika su sugrađani kao Sreten koji će nastaviti da ukazuje na probeme. On će poučen pozitivnim iskustvom prijaviti i da je neophodno da se bolje rasporede kontejneri, ogradi trafostanica ispred OŠ „Nada Matić“, reši problem kuće koja samo što se nije srušila i sanira klizište.

Izvor:www.zoomue.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Poziv stvaraocima za učešće na XXI Smotri likovnog amaterskog stvaralaštva Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

Ivanjica – Neočekivano iznenađenje za Uča i njegovu đačku četu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vesovićima izgrađena nova kuća

Oglasna Tabla

Konkurs za sufinansiranje programa za omladinu otvoren je do 28. oktobra

Oglasna Tabla

Hiljade kilometara zbog jedne kućice: Evo zašto su Kinezi zaljubljeni u Bajinu Baštu

Oglasna Tabla

DAN ODLUKE! Derbi u Užicu odlučiće ko će na lidersku poziciju

Oglasna Tabla

Срећна слава – Данас се слави Томиндан

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za vikend: Maglovita, sveža jutra i „letnji“ dani

Oglasna Tabla

Poslednja faza građevinskih radova na zlatiborskoj gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla